În numele sfântului principiu al ”fripturismului”, parlamentarii PSD, PNL, PC, UNPR și UDMR din Comisiile de Buget finanțe din Parlament l-au avizat pe Victor Ciorbea pentru a ocupa o funcție de membru neexecutiv în Consiliul de conducere al Autorității de Supraveghere Financiară, instituția aceea în care salariile sfidează nu numai piața muncii din România ci și veniturile obținute la nivelul unor instituții similare din Europa. Ciorbea a primit 49 voturi "pentru", două voturi "împotrivă" și o abținere, în condițiile în care parlamentarii din comisii știau că încalcă legea de funcționare a ASF. Mai mult, deputatul PDL Andreea Paul le-a atras atenția colegilor săi că că Victor Ciorbea nu poate fi avizat pentru funcția de membru neexecutiv în Consiliul ASF întrucât nu respectă criteriul de experiență cerut de lege. Inutil. Răposatul USL a reînnviat și, cu aportul inclusiv al UDMR, l-a trimis pe Ciorbea într-o funcție de unde va încasa mii de euro lunar fără să facă probabil nimic, având în vedere că experiența sa în domeniul financiar sau al asigurărilor este zero.Votul final pentru această numire urmează să fie dat marți, în plenul celor două Camere.
.Deputatul PDL Andreea Paul l-a întrebat pe Ciorbea ce anume îl recomandă pentru a face parte din Consiliul ASF, în condițiile în care nu deține experiența necesară prevăzută în Legea ASF, respectiv "o experiență profesională în domeniul financiar, al instituțiilor de credit și/sau al instituțiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor". Răspunsul lui Ciorbea merită a fi consemnat întrucât este cea mai pură dovadă de ignorare totală a legilor într-un Parlament în care coaliția celor 70% funcționează în continuare, mai ales când e vorba de împărțit funcții și sinecuri.
Ciorbea se laudă cu notele din facultate și cu activitatea de sindicalist
Fostul premier a susținut că a fost singurul șef de promoție "cu zece pe linie" în 45 de ani de comunism la facultățile de drept și de științe sociale fără să fie membru de partid.
"Ce înseamnă asta? Unu, că notele nu le-am obținut pentru activitate politică, și doi, că am avut nota maximă și la drept financiar, și la legislație economică, privind relațiile economico-financiare, administrative și contractuale dintre unitățile socialiste, și respectiv la contracte speciale privind asigurări și reasigurări", a replicat Ciorbea.
El a mai menționat că a urmat cursuri post-universitare la Facultatea de Drept din București și ulterior a fost cadru didactic.
"Dar dacă nu vreți să-mi luați în considerare perioada în care am fost cadru didactic, vă rog să o luați în considerare pe aceea de 4 ani, cât am fost procuror care am lucrat în Parchetul General, la Direcția de cauze civile, și am pus concluzii la Tribunalul suprem, deci la instanța supremă, în litigiile dintre unitățile socialiste, care vizau de multe ori sute de milioane sau miliarde de lei la valoarea de atunci. Deci patru ani, lăsăm la o parte activitatea didactică, și cei opt ani de administrare, de gestionare, nemijlocită, ca principal responsabil al averii sindicatelor, a doua avere a țării, al patrimoniului Capitalei și respectiv patrimoniului statului român. În total, oricum s-ar face calculele, depășesc cu mult cifra aceasta de nouă ani", a mai spus Ciorbea. Numai că legea pe care Ciorbea ar trebui să o înțeleagă ușor având în vedere experiența sa de jurist , procuror și avocat, vorbește cât se poate de clar de experiență de minim 9 ani în domeniul financiar, al instituțiilor de credit și/sau al instituțiilor financiare nebancare. Este vorba de art .9 din Ordonanța de urgență nr. 94/2013, pentru care Dan Rușanu este de altfel arestat, care prevede clar :”o experiență profesională în domeniul financiar, al instituțiilor de credit și/sau al instituțiilor financiare nebancare, de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor ". Dacă absolventul cu nota 10 al Facultății de Drept nu înțelege din textul ordonanței că e nevoie de experiență aprofundată în domeniul financiar sau în cel al instituțiilor financiare nebancare, avem o gravă problemă cu respectarea legilor în România chiar de către cei aleși să le facă și să le respecte.Pe scurt, ”Victor Ciorbea nu are niciun fel de calificare profesională în ceea ce privește reglementarea și supravegherea pieței de capital, de asigurări sau de pensii”, după cum a declarat deputatul PDL Andreea Paul pentru ziarul Curentul. În opinia sa, ”Victor Ciorbea a ales să contribuie la politizarea ASF și la decredibilizarea celei mai importante instituții barometru de pe piața de capital ”. Dar cine se mai încurcă în asemenea ”detalii” când e vorba de satisfacerea dorințelor lui Victor Ciorbea? Nici măcar actualii adversari politici ai liberalilor, pesediștii, nu și-au pus problema încălcării grosolane a legii de dragul lui Ciorbea. Singurii care au sesizat public nerespectarea legii prin numirea lui Ciorbea în conducerea ASF au fost reprezentanții PDL, dar opoziția lor și voturile împotrivă date de aceștia nu au schimbat decizia majorității. ?ê?£i, ca să nu zică cineva că Ciorbea nu are planuri vizavi de ASF, acesta și-a prezentat și ideile de îmbunătățire a activității instituției.
"Îmi propun îmbunătățirea legislației în materie și în acest sens a relației cu Parlamentul (…), îmbunătățirea activității de reglementare secundară, în toate cele trei domenii importante. Eu cred că poate și trebuie să fie ameliorată activitatea normativă în aceste domenii și evident totul în cadrul echipei și beneficiind de experiența domnului președinte, a domnului prim—vicepreședinte Dăianu, a celor trei vicepreședinți, a celor 600 și ceva de angajați, putem, cred eu, să reconstruim, să reclădim această instituție și să îi asigurăm credibilitatea necesară", a spus Ciorbea la audierile din Parlament. Frumos spus! Exact ca la cursurile alea pe care Ciorbea se laudă că le-a absolvit cu 10 în regimul ceaușist.
Perseverenți în încălcarea legii
Arestarea liberalului Dan Rușanu, în dosarul ASF- Carpatica, tocmai pentru întocmirea unei Ordonanțe de urgență cu dedicație, pentru ca un exmembru ASF să nu mai corespundă criteriilor profesionale de vechime, se pare că nu i-a speriat pe reprezentanții PNL, PSD, UDMR, PC și UNPR care s-au grăbit să valideze candidatura lui Ciorbea la conducerea ASF, în disprețul legii. Procurorii DNA au început urmărirea penală a lui Dan Radu Rușanu, în acest dosar, pentru constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că a întocmit și a avizat proiectul OUG privind ASF și ar fi acceptat "protejarea frauduloasă" a intereselor SC Carpatica.
Potrivit probelor administrate până în prezent, Radu Dan Rușanu ar fi întocmit, în fapt, proiectul ordonanței de urgență pentru modificarea și completarea OUG 93/2013 privind înființarea, organizarea și funcționarea ASF, precum și pentru modificarea Legii 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România și ar fi avizat, în calitate de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în ședința de guvern din 16 octombrie 2013 și publicat în Monitorul Oficial din 18 octombrie 2013.
"Pentru atingerea intereselor personale, Rușanu Radu Dan, în complicitate cu inițiatorul de drept al proiectului de lege, s-a prevalat de angajamentele legislative și instituționale pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară și le-a asumat cu Fondul Monetar Internațional și cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru introducerea unor modificări în proiectul de ordonanță de urgență, care au constat în interpretarea subiectivă și părtinitoare privind cerințele legate de calificările profesionale minime pe care trebuiau să le aibă membrii Consiliului A.S.F", susțin procurorii.
Salariile uriașe din ASF nu sunt o problemă pentru viitorul președinte, Mișu Negrițoiu
Viitorul președinte al ASF, fostul pesedist Mișu Negrițoiu i-a surprins pe parlamentarii din Comisiile de buget-finanțe când a declarat cu nonșalanță că salariile uriașe din instituția pe care o va conduce nu sunt o problemă pentru el, în condițiile în care opinia publică din România s-a cutremurat la propriu când a aflat că Rușanu a încasat peste 30 000 de euro în luna decembrie 2013 și că salariul mediu se ridică la câteva mii de euro pe lună.
Deputatul PDL Andreea Paul, l-a întrebat pe Negrițoiu dacă va decide o reducere drastică a salariilor în ASF, în condițiile în care președintele autorității de supraveghere din Polonia avea anul trecut o remunerație de 3.700 de euro pe lună și acoperea o piață de 500 de miliarde euro, în timp ce în România veniturile președintelui ASF sunt de 14.000 de euro pe lună, la o piață de circa 30 de miliarde . Spre surprinderea tuturor, Negițoiu a arătat că în instituție nu salariile mari reprezintă principala problema, ci necorelarea acestora cu eficiența lucrătorilor ASF. "Cred că nu doar salariile sunt problema, ci cheltuielile totale, eficiența.Trebuie să întărim funcțiile de supraveghere și control, care să dea confortul consumatorilor că au încredere și sunt protejați. Peste zece milioane de consumatori au legătură cu aceste piețe, și nu sunt doar RCA. Le trebuie educație investițională (…) Cred că pe piețele financiare s-a cam trerminat epoca în care poți să faci bani ușor, în niciun caz încălcând regulile. Jucătorii trebuie să știe că funcționăm cu reguli și disciplină. Cine nu le respectă, dispare", a continuat Negrițoiu, evitând să răspundă clar dacă va umbla la uriașele salarii care au atras la ASF toată floarea cea vestită a nevestelor, copiilor și amantelor politicienilor de la putere.
Într-un final, comisiile parlamentare reunite de buget-finanțe-bănci au avizat și numirea lui Mișu Negrițoiu în funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, cu 44 de voturi "pentru", două "împotrivă" și trei abțineri.Așa ca să fie bine pentru toți cei aflați la Putere și pentru cei care mimează mai nou opoziția.
Iulia Nueleanu