Home Economic-Financiar Interamerican Arad si Vinalcool Calarasi au fraudat statul cu 100 miliarde de...

Interamerican Arad si Vinalcool Calarasi au fraudat statul cu 100 miliarde de lei

DISTRIBUIŢI

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a depistat o noua frauda, de 100 miliarde de lei (echivalentul a trei milioane de dolari), din afaceri ilegale cu alcool. In spatele intregii operatiuni, minutios pusa la punct, se afla o adevarata increngatura de firme din domeniul fabricarii si comercializarii alcoolului. Creierul -afacerii- este SC Interamerican Trading SRL, filiala Arad, care a reusit, prin asocierea cu firma SC Vinalcool Prod SRL Calarasi, sa elaboreze un mecanism ingenios, de tip mafiot, pentru fraudarea bugetului de stat. -Ulciorul a incetat sa mai mearga la apa- (exact, alcool) in momentul in care inspectorii ANAF au -mirosit- primele semne ale mecanismului evazionist, pus la cale de firma Interamerican. Acestia au identificat, la inceputul anului 2004, in judetul Buzau, un transport in regim suspensiv (n.r. – regim fiscal conform caruia plata accizelor este suspendata pe perioada producerii, transformarii, detinerii si deplasarii produselor, iar pe durata transportului, containerul in care se afla produsul este sigilat). Este vorba de transportul a 73.858 de litri -alcool tehnic-, care apartinea firmei in cauza si avea destinatia SC Proinvest 2000 SRL. Aceasta din urma avea sediul in Buzau si figura ca antrepozit fiscal de productie alcool. Potrivit documentelor, alcoolul livrat de Interamerican avea o concentratie medie de 86,5%, iar transportul trebuia desigilat, in momentul ajungerii la destinatie, doar de organele de administrare fiscala locale. Acestea au refuzat insa s-o faca, intrucat nici un document care insotea marfa nu specifica valoarea accizelor datorate. Cumparatorul, respectiv Proinvest 2000, a rupt insa sigiliile si a deversat alcoolul in spatiile proprii de depozitare. Aceasta infractiune, care este pedepsita de Codul penal, nu a fost insa singura savarsita de Proinvest. Dimpotriva, era doar varful aisbergului. Astfel, in mod miraculos, alcoolul cu o concentratie de 86,5% si-a pierdut serios din grade pe parcursul transportului, ajungand la Proinvest sub forma unui lichid rezidual, cu o concentratie de doar 8,6% si cu miros nespecific de alcool. Organele de control au tras concluzia ca transportul initial, incarcat in trei cisterne, a fost descarcat si incarcat cu reziduuri alcoolice. In plus, SC Interamerican nu a evidentiat in facturile de vanzare cuantumul accizelor, urmarind permanent ca marfa sa fie in -regim suspensiv-. Numai prin substituirea alcoolului, si deci neaccizarea acestuia, s-a produs o paguba de aproape patru miliarde de lei. Dar aceasta reprezinta doar o mica parte din cele 100 miliarde de lei care s-au furat in total. -Societatea a fost amendata cu un miliard de lei. Aceasta tranzactie a fost, in fapt, o rasfrangere a unui intreg sir de actiuni frauduloase, in care la mijloc a stat firma aradeana-, ne-a declarat presedintele ANAF, Neculae Plaiasu.

In schema firmelor implicate, ca -mana dreapta- a firmei Interamerican, figureaza Vinalcool Prod SRL din Calarasi, rolul acesteia fiind de a acumula datorii in favoarea celorlalte societati din lant. Procedura de lucru era urmatoarea: Vinalcool factura catre alte societati un produs alcoolic pentru care datora acciza, taxa pe care insa nu o achita catre stat, in favoarea -clientilor- care beneficiau de deducerea accizei. Astfel, potrivit documentelor inregistrate in decembrie 2003 si puse cap la cap de organele fiscale de control, s-a constatat ca Vinalcool Calarasi a facut trei -achizitii- de melasa si zahar (n.r. – materii prime pentru producerea alcoolului) de la Interamerican Arad, L.B. International Trading Bucuresti si Continental Best SRL Calarasi. Proprietarul acestor marfuri nu s-a schimbat insa nici un moment, pentru ca acestea au fost prelucrate de catre o societate, respectiv Arvinex Distribution SRL Arad, care avea inchiriate spatiile de productie si utilajele chiar de la Interamerican. Mai mult, ambele societati functionau in aceeasi incinta, iar prelucrarea s-a realizat in baza unui contract de prestari servicii incheiat intre Arvinex si Vinalcool. Produsul rezultat in urma prelucrarii a fost -bautura fermentata nedistilata-, care, desi este un produs intermediar, din care se obtine alcoolul, tot este supus accizarii. Si acest lucru a aprins beculetul inspectorilor, intrucat din melasa si zahar se obtine direct alcool, fara a se apela, de obicei, la o astfel de etapa intermediara.

-Bautura fermentata nedistilata- de 122 miliarde de lei

Odata transformata materia prima, s-a procedat la -impartirea- produsului obtinut. Astfel, o cantitate de 105.350 Hl de -bautura fermentata nedistilata- a pornit catre Vinalcool Calarasi care, la randul ei, a refacturat-o catre Arvinex Arad (5.170 hl), Costas Drinks Gmb Ilfov (14.220 hl), Biami SRL Sibiu (8.470 hl) si din nou Interamerican Trading SRL Arad (77.490 hl), calculand totodata si acciza aferenta, in valoare de 55,6 miliarde de lei. Valoarea totala a facturilor emise s-a ridicat la 121,9 miliarde de lei, societatile amintite deducandu-si fiecare in parte acciza aferenta.

Este introdusa in combinatie o firma din SUA

Decontarea s-a axat, asadar, pe crearea in sens invers a unei obligatii a Vinalcool fata de societatile cumparatoare, generand un flux financiar asemanator unei compensari si s-a realizat, atat prin ordine de plata, cat si prin bilete la ordin. -Obligatia a constat in refacturarea unor actiuni ale unei companii americane din statul Oregon – declarat -paradis fiscal-, First American Import/Export Corporation, actiuni ce nu au fost insa tranzactionate prin intermediul bursei-, precizeaza ANAF. Ionita Nicolae Adrian, administratorul SC Continental Best SRL din Calarasi, a achizitionat 3,3 milioane de astfel de actiuni pe care le-a facturat in nume propriu, ca si persoana fizica, catre Vinalcool Calarasi (400.000 actiuni), Costas Drinks GMB SRL (400.000 actiuni), Interamerican Trading (2.000.000 actiuni) si Biami SRL Sibiu (500.000 actiuni). Ulterior, toate actiunile au fost refacturate catre Vinalcool Prod SRL, care a intrat astfel in posesia tuturor actiunilor de la firma americana. Valoarea acestora a acoperit, in aceste conditii, aproape toata suma pe care Vinalcool trebuia s-o obtina in schimbul -livrarii de marfa-. Inspectorii au depistat ca exista, de asemenea, o relatie intre -posesorul- initial al respectivelor actiuni si -posesorul- final al acestora, intrucat domiciliul administratorului SC Continental, Ionita Nicoale Adrian, figureaza in acelasi imobil, chiar pe acelasi palier, cu cel al administratorului de la Vinalcool, George Serban. -Prin acest mecanism, platile au fost canalizate spre Ionita Nicolae Adrian, iar suma de 100 miliarde de lei pe care acesta a incasat-o reprezinta cu aproximatie contravaloarea accizei facturate de catre Vinalcool catre cele patru societati implicate in tranzactie-, mai precizeaza ANAF. Societatea a devenit astfel datoare statului cu 96 miliarde de lei, reprezentand accize (77 miliarde de lei) si impozit pe profit si TVA (19 miliarde de lei).

Stergerea urmelor cu 500 tone de otet

Evazionistii au pus la cale, in continuare, un plan ce avea drept scop ascunderea urmelor si chiar obtinerea de beneficii din rambursarea accizei aferente intrarilor de produse in gestiune. Pentru aceasta, cele patru societati aveau insa nevoie de o iesire a altor tipuri de produse, dar care sa nu fie accizabile. S-au gandit asadar sa fabrice o cantitate enorma de otet alimentar, de altfel singurul produs ce ar fi putut fi fabricat din acel produs intermediar pentru alcool intrat in gestiune. Desi nu era autorizata pentru prelucrarea bauturilor alcoolice, SC Arvinex a -transformat- astfel, intr-o singura zi, 517 tone de -bautura fermentata nedistilata- in 490 tone de otet, lucru imposibil de realizat, iar Costas, Interamerican si Biami s-au ocupat de -vanzarea- acestor cantitati, care au ajuns tot in -curtea- Arvinex. Aceasta din urma, nu numai ca nu avea autorizatie pentru prelucrarea bauturilor alcoolice, dar nici nu detinea utilajele necesare prelucrarii otetului in asemenea cantitati sau licenta pentru fabricarea acestui tip de produs.


Sechestru asigurator si poprire

-In urma acestui mecanism ingenios de fraudare a bugetului de stat se poate observa ca Vinalcool Prod SRL Calarasi a fost -incarcata- cu multe obligatii fiscale, datorita tranzactiilor fictive derulate prin aceasta, fiind asemanatoare unui paravan dupa care se camufleaza un intreg lant evazionist. Tendinta acestor societati este sa dispara dupa ce au acumulat datorii mari catre buget. Astfel, a fost luata decizia instituirii sechestrului asigurator si a popririi asiguratorii fata de debitoarea SC Vinalcool Prod SRL Calarasi-, ne-a mai precizat Neculae Plaiasu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.