Home În Lume Constitutia Europeana, vis sau realitate?

Constitutia Europeana, vis sau realitate?

DISTRIBUIŢI

Euroscepticii au castigat suficient teren in urma alegerilor de la jumatatea lunii iunie, incat acum se impun din ce in ce mai mult. La scurt timp dupa ce, cu mandrie, de ziua nationala a tarii sale, presedintele francez, Jacques Chirac, a anuntat oficial ca legislatia fundamentala europeana va fi ratificata prin votul cetatenilor, parlamentarul european Philippe de Villiers a facut un anunt menit sa ridice semne mari de intrebare. Anti-europenii francezi vor lansa, la toamna, o campanie impotriva referendumului, menita sa convinga electoratul, daca nu sa absenteze, atunci sa ofere voturi negative ratificarii Constitutiei Europene.

De Villiers, reprezentant al gruparii Miscarea pentru Franta (MPF), face parte din grupul -Independenta si Democratie-, din cadrul Parlamentului European. Astfel, este foarte posibil ca anuntul sau sa determine o reactie in lant, in majoritatea statelor membre, unde euroscepticii au iesit invingatori in alegeri. Sub sloganul -Franta, te ajut sa spui nu-, politicienii eurosceptici considera ca astfel ii ajuta pe cetateni sa ramana suverani in tara lor. Desi sondajele de opinie scot in evidenta atitudinea favorabila viitoarei Constitutii a electoratului francez, nu se stie insa care va fi reactia acestuia in urma unei campanii de acest gen.

Pe de alta parte, in Germania, in pofida insistentelor alegatorilor, autoritatile sunt in continuare de parere ca ratificarea legii fundamentale este de competenta lor, o asemenea decizie netrebuind lasata la latitudinea cetatenilor. Oricum, legislatia nationala germana imputerniceste reprezentantii camerei inferioare a parlamentului, asa-numita Bundestag, sa ia decizii in acest sens. Ministrul de externe, Joscha Fischer, a declarat chiar ca nu considera oportuna desfasurarea unui referendum cu privire la viitoarea Constitutie, subliniind insa necesitatea ratificarii rapide a legislatiei europene. Totusi, seful diplomatiei germane sustine, in principiu, desfasurarea plebiscitelor, afirmand ca -daca opozitia insista, coalitia guvernamentala va pregati legislatia necesara.- Si cancelarul Gerhard Schroder se opune ideii de referendum, afirmand, la randul sau, ca rezolvarea acestei probleme revine Bundestagului, in timp ce administratia de la Berlin se pronunta impotriva desfasurarii plebiscitelor si in alte state europene.

In contrast cu angajamentul ferm al fostei guvernari, actualul executiv portughez a precizat ca organizarea unui referendum privind ratificarea Constitutiei Europene este doar o posibilitate. Ex-premierul Jose Manuel Durao Barroso, actualul lider al Comisiei, anuntase deja un plebiscit pentru anul viitor. Cu toate acestea, noii guvernanti din Portugalia sunt de parere ca populatia trebuie mai intai educata in acest sens, dupa cum a precizat noul premier Pedro Santana Lopez. Aceasta si datorita absenteismului crescut al electoratului la urnele de votare.

Situatia de incertitudine pare sa ia amploare printre statele membre UE. Noile norme trebuie validate pana in luna octombrie a anului 2006, fie prin vot direct, fie prin vot parlamentar. Dat fiind ca ratificarea Constitutiei necesita aprobarea in unanimitate a tuturor tarilor europene, iar acestea provoaca rasturnari spectaculoase de situatie, de la zi la zi, eventualele pronosticuri se dovedesc a fi inutile. Ramane de vazut daca teritoriul european va fi condus printr-o legislatie unica, devenind astfel realitate visul marilor puteri ale Uniunii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.