Home În Lume Albanezii din Macedonia isi cer drepturile

Albanezii din Macedonia isi cer drepturile

DISTRIBUIŢI

O noua actiune de protest a fost lansata, in capitala Macedoniei, Skopje, ceea ce pare sa dea de inteles ca, dupa cativa ani de aparenta apatie, in aceasta tara incepe din nou -distractia-. Desi au existat comentarii si plangeri pe tema convietuirii interetnice dificile, toate insa in mod pasnic, iata ca, acum, cei mai letargici si fatalisti locuitori din Balcani, macedonenii, incep sa dea semne de viata. Disputa readuce in atentie o problema spinoasa care, cu trei ani in urma, a adus Macedonia in pragul razboiului civil. Si de aceasta data, autoritatile se confrunta cu o situatie delicata, aceea de a cauta modalitati prin care sa asigure drepturile minoritatii albaneze, intr-o tara dominata de o majoritate etnica macedoneana. Iata de ce sedinta de ieri a parlamentului de la Skopje a avut pe lista prioritatilor, in cadrul dezbaterilor, propunerile legislative vizand garantarea unei puteri sporite minoritatii albaneze. Destul de controversata in plan national, chestiunea a provocat manifestatii stradale violente, saptamana trecuta, cand ministrul apararii macedonean, incercand sa discute cu protestatarii, a reusit sa scape de furia multimii doar cu ajutorul fortelor de ordine.

Guvernul Macedoniei, tara apartinand teritoriului ex-iugoslav, incearca in prezent sa puna in practica planul de descentralizare pe care si l-a asumat, in anul 2001, ca parte a unui acord semnat cu rebelii albanezi. Proiectul prevede restructurarea administratiei teritoriale, prin redesenarea unora dintre granitele judetelor, astfel incat populatia acestora sa devina majoritar albaneza, obtinand astfel o autonomie sporita. Multi dintre locuitorii din grupul etnic macedonean sustin insa ca planul va duce la divizarea tarii pe criterii etnice si le va oferi prea multa putere albanezilor.

Tensiunile au pornit de la faptul ca descentralizarea pare sa afecteze cel mai mult orasul Struga, situat in partea de sud-est a tarii, la circa 160 de kilometri distanta de capitala. Din acest motiv, la mijlocul saptamanii trecute, acolo au avut loc proteste violente, soldate cu ranirea a peste 30 de persoane, atat din randul manifestantilor, cat si a politistilor. Fortele de ordine au folosit gloante de cauciuc si tunuri de apa, pentru a imprastia multimea, care incerca sa ia cu asalt o cladire in care ministrul macedonean al apararii, Vlado Buckovski, incerca sa negocieze cu reprezentantii macedonenilor din oras, furiosi ca vor pierde controlul asupra primariei si consiliului local.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.