Ministrul sănătăţii, contabilul Eugen Nicolăescu a reuşit în scurtul său mandat performanţe la anti-performanţe. Mai tot ce a promis nu s-a adeverit. Programe de sănătate, medicamente mai ieftine, reducerea birocraţiei din sănătate, toate au rămas la stadiul de promisiuni bifate de minister. Şi apoi, câtă vreme în sistemul sanitar va lipsi o viziune de ansamblu asupra legilor ce trebuie emise, iar reforma se va traduce în modificări pompieristice ale ministrului-contabil Nicolăescu, toate acestea pot fi traduse prin -Cu Dumnezeu înainte!- Fără o finanţare compensatoare, temelia sistemului sanitar românesc se va dovedi a fi de lut, susceptibilă la dezastre, chiar în condiţiile unor calamităţi mult mai mici decât cele din ultimii doi ani. Şi când să zică şi Nicolăescu hop că a trecut cu brio testul privind legea 95 privind reforma în sănătate, scoate pe piaţă o altă gogomănie. Modifică un articol din legea cu pricina prin care încurajează promovarea unor medici nepregătiţi. Prin schimbarea regulilor -în timpul jocului-, Nicolăescu îşi arată din nou slăbiciunile, demonstrând că de fapt şi în Sănătate primează culoarea politică.
Ultimii ani au arătat că romanii au o părere proastă despre sistemul sanitar, în special despre asistenţa medicală din spitale. Nevoia de reformare a întregului sistem şi în special a asistenţei medicale din spitale a făcut să apară anul trecut pachetul de legi privind reforma sistemului sanitar, respectiv Legea 95.
Nici bine nu se uscase cerneala pe Legea 95/2006 privind reforma din sistemul sanitar, că ministrul Eugen Nicolăescu a venit cu o idee genială, iar legea a fost modificată în ultimul moment, în timp ce în -Monitorul Oficial- au apărut cateva fraze aiuritoare. Nicolăescu a modificat articolul 184 din lege -în timpul jocului- pentru promovarea clientelei politice. Pentru exemplificare, un medic din Slatina, care ne-a cerut să-i păstrăm secretă identitatea, spunea că a studiat Legea 95, iar prin modificarea în ceasul al 12-lea a articolului 184, aliniatul 1 nu se face decat să se bulverseze întreg sistemul sanitar. Cu toate hibele pe care le are legea, acesta spune că totuşi are şi părţi bune. Iniţial, articolul 184, alineatul 1 din Legea 95 prevedea că susţinerea concursului pentru şef de secţie are loc într-un centru universitar. Preşedintele comisiei ar fi trebuit să fie un profesor universitar din specialitatea respectivă, iar din comisie să mai facă parte trei cadre didactice universitare din specialitatea respectivă, precum şi un membru al Colegiului Naţional al Medicilor şi un membru al Ministerului. Prin hotărarea luată pe 16.11.2006 şi publicată în -Monitorul Oficial- pe 30.11.2006, articolul 184 s-a modificat în totalitate: -concursul sau examenul se organizează de către unitatea respectivă şi nu într-un centru universitar-. Dacă în lege se menţiona că la concurs pot participa doar medicii primari, acum la concurs se pot prezenta şi medici specialişti. Tematica pentru concurs va fi cea impusă pentru examenul de medic specialist. Conform noilor modificări, din comisie va face parte directorul medical al unităţii respective, în calitate de preşedinte al comisiei. Aici trebuie spus că directorul medical este angajat politic şi decizia lui va avea cu siguranţă tentă subiectivă. Din comisie mai face parte un cadru didactic de predare din disciplina de profil şi nu se specifică ce anume cadru didactic, ceea ce poate însemna şi un şef de lucrări. Pe de altă parte, în comisie mai este desemnat un medic din unitatea sanitară respectivă, un medic primar din specialitatea respectivă desemnat de Colegiul Medicilor la nivel teritorial şi nu în ultimul rand reprezentantul autorităţii în a cărui subordine se află unitatea sanitară respectivă. În articolul iniţial se prevedea că examenul constă în proba scrisă cu zece subiecte din tematica de cocnurs, iar dintre acestea opt erau din specialitatea medicală şi două de legislaţie. Acum, la proba scrisă se spune că toate subiectele vizează legislaţia. Astfel, un medic şef de secţie nu trebuie să fie un specialist, ci jurist. Pe de altă parte, dacă în legea iniţială nota de trecere a examenului era 7, după modificare, este suficient 5.
Opinia Ministerului
Evident că în momentul în care am vrut să aflăm părerea Ministerului, ni s-au dat răspunsuri din care nu am priceput mare lucru şi care lasă să se înţeleagă că -a rămas cum am stabilit-. Ni se răspunde sec: -aliniatul 1 al art. 184 din Legea 95/2006 nu este modificat-. Dar ni se spune apoi că au fost emise norme privind organizarea concursului cu pricina. Apoi se precizează că desfăşurarea concursului se face în unitatea sanitară respectivă, pentru că în spitalele clinice universitare şeful de secţie este numit de manager. Adică exact ce am spus şi noi, doar că voiam să pricepem ce motive au stat la baza acestor schimbări. În acest timp, ministrul Nicolăescu se încăpăţanează să întreţină războiul pe care l-a declarat ziariştilor.