In urma organizarii primei sesiuni a concursului de proiecte cinematografice pentru anul 2004, Centrul National al Cinematografiei a ales spre finantare un numar de 10 lungmetraje si 11 scurtmetraje, valoarea totala a creditelor fiind estimata la circa 110 miliarde de lei.
Dintre cele 21 de productii cinematografice, mai mult de jumatate sunt debuturi, mai ales la categoria lungmetraj, numele care vor primi sume importante din partea CNC regasindu-se pe lista regizorilor care au stralucit in acest an la festivalurile importante de film: Catalin Mitulescu (Palme d*Or la Cannes pentru scurtmetraj), Ruxandra Zenide, Tudor Giurgiu si Cristian Nemescu. Un alt cineast din noul val, Constantin Popescu, ramane in zona scurtmetrajului printr-o colaborare cu Cristian Mungiu ca scenarist. Sergiu Nicolaescu a trecut la randul sau de selectie, cu un lungmetraj regizat si scris de el impreuna cu D.R. Popescu, precum si cu un scenariu de scurtmetraj.
Desi initial anuntase ca va sprijini opt proiecte de lungmetraj si alte opt de scurtmetraj, CNC a marit numarul acestora la 10 si, respectiv, 11, motivand aceasta decizie prin gasirea unor fonduri suplimentare.
Concursul de anul acesta a avut loc pe baza unui nou regulament, ce a adus modificari fata de anii trecuti in privinta evaluarii dosarelor de inscriere si a componentei juriului.
Comisia de selectie a fost formata din cinci membri: Florin Mihailescu (Uniunea Cineastilor), Bogdan Dumitrescu (Asociatia Cineastilor), Ioan Carmazan (Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film), Radu F. Alexandru (Uniunea Realizatorilor si Creatorilor de Film si Audiovizual) si Dinu Tanase (Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania).
Producatorii au inscris in concurs 128 de proiecte cinematografice, dintre care 53 de lungmetraj si 75 de scurtmetraj.
Saptamana viitoare se va intruni comisia de finantare, care va analiza proiectele selectionate si va hotari cuantumul creditului pentru fiecare film in parte.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane