Home Actualitate Procurorii ar putea scapa de stagiatura

Procurorii ar putea scapa de stagiatura

DISTRIBUIŢI

Absolvenţii de drept ar putea intra în procuratură imediat după absolvirea studiilor. Ei ar putea scăpa atât de grija anilor de studiu la INM, în urma unui examen de admitere, cât şi de vechimea de cinci ani ca avocaţi de care au în prezent nevoie dacă vor să participe la examenul pentru admiterea în magistratură. Anunţul a fost făcut public ieri la Târgu-Mureş, la bilanţul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu-Mureş, de vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dan Chiujdea.

Proaspăt ales ca vicepreşedinte al CSM, Chiujdea a arătat că o asemenea propunere a fost deja avansată ministrului justiţiei, Monica Macovei şi a avut la bază rezultatele dezastruoase obţinute la examenele pentru posturile de procurori vacante şi neocuparea acestora, în calcul intrând peste 560 de posturi la nivelul Ministerului Public. -Am spus să facem intrarea directă în procuratură pentru că aici avem deficitul mare-, a spus Chiujdea, care consideră că pentru acoperirea acestui deficit de personal sunt necesare măsuri urgente, cu atât mai mult cu cât INM are o capacitate redusă de pregătire. -Dacă mergem numai cu Institutul Naţional de Magistratură, durează cam 10-15 ani până vom ocupa aceste posturi vacante-, a explicat Chiujdea, care consideră că prin eliminarea condiţiei de vechime s-ar lărgi aria de selecţie a candidaţilor. Dan Chiujdea a precizat însă că în situaţia în care această propunere va fi însuşită de Ministerul Justiţiei, absolvenţii de drept fără vechime care vor intra în procuratură în urma examenelor vor avea aproximativ acelaşi statut cu cei care urmează cursurile la INM. Asta pentru că, spune vicepreşedintele CSM, pe parcursul celor trei ani de stagiatură, procurorii respectivi, pe lângă activitatea de la Parchete, vor urma cursuri intensive, cel mai probabil la sfârşit de săptămână, din aceeaşi materie ca şi cei admişi la Institutul Naţional al Magistraturii. -Nouă ne revine sarcina să îi pregătim la fel profesional cum sunt cei de la Institut, adică să nu se facă diferenţa între un absolvent de institut şi un candidat care a intrat direct prin examen în procuratură-, a explicat vicepreşedintele CSM.

Potrivit lui Dan Chiujdea, în momentul de faţă, numărul posturilor vacante la nivelul Ministerului Public este de circa 560, la acestea adăugânduse alte peste 500 de posturi alocate anul trecut pentru care nu poate fi deschisă linia de finanţare până când cele vacante nu vor fi ocupate.

Criza de procurori, şi în atenţia şefului statului

Problema crizei de procurori calificaţi a fost una dintre temele cele mai des abordate în şedinţele de plen ale Consiliului Superior al Magistraturii în anul 2006. Potrivit raportului de activitate pe anul trecut al CSM, doar la nivelul parchetelor de pe lângă tribunale şi tribunale militare, gradul de ocupare a funcţiei de procuror se situa puţin peste nivelul de 80%, în timp ce la Pparchetele de pe lângă judecătorii, curţi de apel sau chiar Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie n-a fost depăşit nivelul de 77-75%. În acest context, prezent la şedinţa de bilanţ pe 2006 a CSM, şi preşedintele Trian Băsescu a luat în discuţie problema procurorilor, afirmând că e inadmisibil ca anumite Parchete din ţară să funcţioneze cu un singur procuror, iar astfel cineva să aibă pretenţii de performanţă la acel magistrat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.