Home În Lume Reconciliere germano-poloneza dupa 60 de ani

Reconciliere germano-poloneza dupa 60 de ani

DISTRIBUIŢI

O serie de manifestari au marcat, in Polonia, cea de-a 60-a aniversare a eliberarii de sub ocupatia nazista, de la revolta in care au murit circa 200.000 de locuitori, Varsovia fiind atunci distrusa aproape in intregime. Festivitatile au inclus si inaugurarea unui Muzeu al Revoltei in capitala tarii. -Fosti luptatori, istoria va face dreptate astazi. Polonia este in Uniunea Europeana si e bine ca Europa isi aduce aminte de voi-. Astfel a sunat discursul premierului Marek Belka, sustinut in fata a 10.000 de persoane adunate in parcul din fata cladirii muzeului, omagiind veteranii insurectiei, prezenti la eveniment, dintre care cel mai cunoscut, Wladyslaw Bartoszewski, fost opozant comunist.

Vizita istorica

Printre personalitatile prezente s-au aflat cardinalul primat al Poloniei, Jozef Glemp, fostul presedinte polonez -in exil-, Ryszard Kaczorowski, si numerosi oficiali straini, printre care secretarul general al ONU, Collin Powell. Surpriza evenimentului a constituit-o insa prezenta cancelarului Gerhard Schroder, primul reprezentant german la ceremoniile poloneze, dar, in acelasi timp, si absenta oficialitatilor Rusiei.

Vizita cancelarului german a avut loc in contextul unor gesturi si declaratii simbolice, din ultima perioada, Schroder pledand pentru reconcilierea germano-poloneza dupa modelul franco-german. -Germania trebuie sa se angajeze intr-un proces de reconciliere cu Polonia-, a afirmat Schroder. Pe de alta parte, autoritatile poloneze asteptau ca Germania sa-si ceara scuze pentru masacrul din cadrul celui de-al doilea razboi mondial, desi aceasta tara a oferit deja un ajutor substantial Poloniei in vederea aderarii la Uniunea Europeana. Cu toate acestea, relatiile intre cele doua state par sa devina tot mai dificile in prezent, Varsovia cautandu-si locul meritat in UE, in timp ce Berlinul nu o accepta ca partener cu drepturi egale. Iata de ce, din anumite puncte de vedere, vorbele cancelarului Schroder au fost primite ca un praf aruncat in ochii polonezilor.

Oricum, premierul Marek Belka, al carui tata s-a aflat in mijlocul evenimentelor din 1944, crede ca au fost realizate totusi progrese in relatiile dintre Germania si Polonia, fiind de parere ca scuzele tardive nu prea isi mai au rostul, insa ca adevarul istoric trebuie sa fie scos in evidenta. -Vecinul nostru cel mai mare si mai puternic ar trebui sa dea dovada de mai multa sensibilitate-, a declarat Belka, adaugand ca nu doreste ca Schroder sa urmeze exemplul predecesorului sau, Willy Brandt, care, in 1970, a ingenuncheat in fata polonezilor, in semn de umilinta pentru evreii morti in ghetoul din Varsovia.

Multi dintre cetatenii polonezi poarta inca resentimente si britanicilor, care au, la randul lor, o parte din vina declansarii revoltei de acum 60 de ani, ei refuzand atunci sa salveze trupele poloneze. Este un motiv in plus pentru care nici prezenta vicepremeirului britanic, John Prescott, nu a fost imbratisata cu foarte mult entuziasm.

Scurt istoric

Lansata la 1 august 1944, insurectia a fost indreptata impotriva Germaniei. Armata rosie rusa, care se indrepta spre capitala poloneza, s-a oprit la malurile Vistulei, lasandu-i pe germani sa inabuse revolta, facandu-si intrarea in oras doar la 17 ianuarie 1945, cand acesta nu mai reprezenta altceva decat un morman de ruine. Rezistenta poloneza a fost infruntata cu brutalitate, prin ordinul lui Heinrich Himmler, seful Gestapoului si al Waffen-SS. Pe langa numarul mare de morti, actiunea germanilor nazisti s-a soldat si cu peste 165.000 de civili transferati in lagare si alti 350.000 deportati.

Dupa 63 de zile de lupta acerba, polonezii au fost siliti sa capituleze. Ulterior, supravietuitorii au fost persecutati de reprezentantii regimului sovietic, instalat la putere dupa razboi.

Umbra trecutului

Cei peste 3.000 de veterani care au participat la ceremoniile speciale organizate in Polonia pastreaza si astazi pe chip suferintele indurate in perioada celui de-al doilea razboi mondial. Ei au privit cu emotie dezvelirea zidului de granit, pe care au fost inscriptionate numele zecilor de mii de oameni ucisi, amintirile dureroase starnind in sufletele tuturor celor prezenti un sentiment de patriotism fara precedent.

Mai mult, ramasitele pamantesti ale liderului revoltei din 1944, impotriva ocupantilor nazisti, au fost aduse la Varsovia, din Statele Unite, in cadrul acelorasi ceremonii. Antoni Chrusciel a fost seful Rezistentei poloneze, capturat de catre germani si tinut in inchisoare pana la interventia trupelor americane, care l-au pus in libertate. In loc sa revina in tara sa, dupa razboi, Chrusciel a ales sa ramana in exil, in Marea Britanie, mutandu-se ulterior, in 1956, in SUA, unde a si decedat, la varsta de 65 de ani, in 1960. Osemintele eroului national polonez sunt acum ingropate in cimitirul militar Powazki, din Varsovia.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.