Home Life Cât de important este somnul și cum diferă acesta în funcție de...

Cât de important este somnul și cum diferă acesta în funcție de fiecare organism

DISTRIBUIŢI

Somnul nu are numai rolul de a ne oferi odihna de care organismul are nevoie pentru a se reface, ci prezintă caracteristici specifice fiecăruia dintre noi. Cercetătorii au ajuns la o serie de concluzii interesante în ceea ce privește calitatea și cantitatea orelor de somn, proprietăți care diferă în funcție de stilul de viață și de organismul fiecăruia.
O primă concluzie este femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații. Concluzia vine de la expertul britanic Jim Horne care spune că femeia are nevoie de 20 de minute de somn în plus în fiecare noapte, deoarece creierul ei trebuie să se „recupereze“ din cauza stresului ridicat la care este predispus în timpul zilei, notează „The Week“. Femeile au un nivel emoțional ridicat și trăiesc altfel experiențele de zi cu zi, pe care le resimt dincolo de raționalitate, astfel că ele ar trebuie să beneficieze de mai multă odihnă decât bărbații pentru a se reface. Totodată, pasionații de jocurile video sunt mai protejați de coșmaruri și de traumele mintale din timpul somnului. Psihologul canadian Jayne Gackenbach spune că împătimiții jocurilor video sunt mai înclinați să aibă vise lucide, adică acele vise pe care „visătorul“ simte că le controlează. Deși visele lucide pot lua forma unor coșmaruri, ”gamerii” sunt mai capabili să transforme aceste vise neplăcute și chiar traumatizante în experiențe pozitive.

Prea puțin somn micșorează creierul

Insomnia este o problemă neglijată de majoritatea populației. Stresul, grijile și uneori chiar oboseala excesivă ne împiedică să ne bucurăm de un somn liniștit. Insomnia poate avea un efect neurologic alarmant, conform unui studiu olandez. Cercetătorii au descoperit că pacienții care sufereau de insomnie cronică aveau mai puțină materie cenușie în cortexul orbitofrontal stâng decât cei care dormeau bine și în intervale de timp regulate. De obicei această afecțiune este caracteristică oamenilor care suferă de depresie sau de sindrom post-traumatic. Deasemenea, cei care au un somn „greu“ au și modele cerebrale speciale care blochează zgomotul. Te-ai întrebat vreodată de ce unii oameni dorm atât de adânc încât „poți să tai lemne pe ei“, în timp ce alții tresar la fiecare zgomot? Cercetătorii de la Harvard, SUA, au descoperit că cei care au un somn greu au și niște „modele pe creier“, adică o activitate rapidă și bruscă produsă de talamus care, aparent, blochează semnalele neurologice activate de zgomot. Cu cât ai mai multe „modele“ pe creier, cu atât mai mult ești predispus să ai un somn greu, adânc. ?óÔé¼?¿?óÔé¼?¿Keywords: somn, sănătate, femei, studiu

Irina Tracy

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.