Fundaţia Vier Pfoten a depus miercuri o plângere penală împotriva conducerii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) în care reclamă „săvârşirea faptelor de abuz în serviciu, înşelăciune, deturnare de fonduri şi uciderea animalelor fără drept”.
Potrivit unui comunicat al Vier Pfoten remis joi, conducerea ASPA reprezentată de Răzvan Băncescu şi Bogdan Treeroiu, „ignoră” decizia Curţii de Apel Bucureşti de suspendare a normelor de aplicare a legii care permite uciderea câinilor fără stăpân, astfel că ASPA „a continuat ilegal activitatea de prindere şi ucidere” a acestora. În urma hotărârii Curţii de Apel din 20 iunie normele de aplicare ale legii pentru gestionarea câinilor fără stăpân au fost suspendate, astfel că legea nu mai poate fi aplicată şi orice activitate legată de gestionarea câinilor fără stăpân este suspendată. În această situaţie cadrul legal în vigoare este asigurat în mod exclusiv de Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor care prevede printer altele că „uciderea animalelor cu intenţie, fără drept, constituie infracţiune”, relevă sursa citată.
„Având în vedere că Răzvan Băncescu a declarat public că prin folosirea unor „portiţe legale” activitatea ASPA poate continua ca şi până acum, Vier Pfoten consideră acest lucru de o deosebită gravitate deoarece înşeală cu bună ştiinţă cetăţenii şi instigă şi alte servicii publice de gestionare a câinilor fără stăpân la comiterea de infracţiuni”, susţine coordonatoarea proiectului „Câini fără stăpân” de la Vier Pfoten România, Anca Tomescu.În opinia Vier Pfoten, motivarea reprezentanţilor conducerii ASPA pentru continuarea activităţii reprezintă „o ameninţare pentru întreaga societate”.
Organizaţia face un apel la toate primăriile şi instituţiile abilitate să gestioneze situaţia câinilor fără stăpân, să respecte hotărârile justiţiei române, „măsură general valabilă, fără de care României nu i s-ar mai putea atribui noţiunea de stat de drept”. „Vier Pfoten dezaprobă orice acţiune de violenţă, chemând atât autorităţile, cât şi societatea civilă la respectarea regulilor de convieţuire socială ale societăţii moderne”, se mai arată în comunicat.