Home Actualitate Afacerea Palas a primarului PSD Gheorghe Nichita – ilegală

Afacerea Palas a primarului PSD Gheorghe Nichita – ilegală

DISTRIBUIŢI

Corpul de Control al Primului-Ministru a finalizat controalele la Iași

Afacerea Palas de la Iași, în care primăria condusă de pesedistul Gheorghe Nichita s-a asociat cu un afacerist controversat, Iulian Dascălu, pentru a construi un mall și un complex imobiliar în spatele Palatului Culturii, se dovedește a fi un lung șir de ilegalități pentru care edilul Iașiului a început să dea deja explicații la DNA. Verificările făcute de către Corpul de Control al Primului-Ministru, la sfârșitul anului trecut, au scos la iveală faptul că asocierea dintre municipalitate și Iulius Group pentru proiectul Palas este ilegală. Explicația este cât se poate de simplă: terenul în baza căruia primăria s-a asociat în această afacere nu a trecut în mod legal din domeniul public în cel privat, deoarece Consiliul Local al municipiului Iași nu era proprietarul de drept al terenului. Potrivit răspunsului primit de ziarul „Curentul“ de la Corpul de Control al Primului-Ministru, situația juridică a terenului din spatele palatului Culturii a constituit principalul obiectiv al verificărilor făcute la Iași. Concluziile controlului îi dau probabil deja fiori primarului Gheorghe Nichita, deoarece „imobilul teren din municipiul Iași, ștrand Iași, în suprafață totală de 45.861 mp, s-a aflat în domeniul public al Consiliului Județean Iași și, pe rând, în administrarea Grupului Întreprinderilor de Gospodărie Comunală și Locativă Iași, Regiei Autonome Județene de Gospodărie Comunală Apă – Canal Iași, S.C. APAVITAL S.A. Iași și Consiliului Local al Municipiului Iași“, așa cum se arată în răspunsul trimis ziarului nostru.
După ce au luat la mână toate deciziile care au vizat terenul cu pricina, inspectorii Corpului de Control au ajuns la concluzia că „în documentele prezentate Corpului de Control al Primului-Ministru de către Consiliul Local al Municipiului Iași privind hotărårile Consiliului Local al Municipiului Iași nr 196/18.08.1999, nr. 308/16.12.1999 și nr 576/28.12.2004 nu s-au regăsit avizele de legalitate sau actele de procedură prealabilă întocmite de către Prefect în temeiul art. 19 lit. e) din Legea nr. 340/2004“. Cu alte cuvinte, lui Nichita nici măcar nu i-a trecut prin cap să verifice dacă poate pune la bătaie, în mod legal, terenul de la ștrand în afacerea cu Iulius Group, lucru care nu-l absolvă de responsabilitate.
În urma analizării procedurii în baza căreia primăria s-a asociat în afacerea Palas, Corpul de Control a descoperit că „procedura derulată pentru încheierea contractului de asociere în participațiune nu a primit aviz de legalitate pentru schimbarea regimului juridic al terenului (și asocierea cu S.C. Iulius Group S.R.L)“. O afacere ilegală de la cap până la coadă, deoarece „din documentele analizate rezultă că terenul a fost numai în administrarea Consiliului Local al Municipiului Iași, ceea ce nu-i dădea dreptul de a schimba statutul juridic de trecere din domeniul public în domeniul privat și încheierea contractului cu S.C. Iulius Group S.R.L.“, după cum se precizează în documentul primit de ziarul „Curentul“ de la Corpul de Control al Primului-Ministru.

Cum a încercat Tăriceanu să acopere urmele ilegalităților

Lanțul ilegalităților este lung și ajunge chiar până la fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu. Probabil la insistențele miniștrilor săi, care s-au declarat public mai mult decât încântați de acest proiect și de acest parteneriat, Tăriceanu a încercat să acopere urmele ilegalităților lui Nichita printr-o Hotărâre de guvern. Conform răspunsului primit de la Corpul de Control, „pentru punerea în legalitate, toate negocierile începute în 2004 cu privire la statutul juridic al terenului și utilizarea lui ca aport de asociere, a fost emisă Hotărårea Guvernului nr. 48/17/01/2007, prin care se abrogă din anexa nr. 1 pozițiile
nr. 62 – 67, respectiv terenul este scos din domeniul public al Consiliului Județean Iași“. Astfel, cu de la sine putere, guvernul Tăriceanu a luat terenul de la ștrand din proprietatea Consiliului județean și l-a trecut în proprietatea Consiliului local pentru a acoperi urmele ilegalităților lui Nichita, care, fără să ceară niciun aviz de legalitate, s-a asociat în afacerea Palas cu un teren care nu aparține legal Primăriei și Consiliului Local Iași.

O afacere cu greutate 

Cele 4,5 hectare de teren, controlate din punct de vedere juridic de inspectorii Corpului de Control, se află pe locul fostului ștrand, situat în spatele Palatului Culturii. Inspectorii guvernamentali susțin că, din 1990, zona ștrandului s-a aflat doar în domeniul public al CJ.
Zece ani mai tårziu, terenul a fost preluat în administrare de primărie, însă proprietar a rămas tot CJ. Primarul Gheorghe Nichita a propus, totuși, scoaterea terenului din patrimoniul public al Consiliului Local (CL) și trecerea în cel privat. Afacerea a fost parafată fără licitație, motiv pentru care primarul Nichita și mai mulți consilieri locali și funcționari sunt urmăriți penal de DNA încă din 2007.

Susținere liberală

Proiectul a fost susținut de aproape toată protipendada politică a Iașiului. La momentul parafării afacerii și a ilegalităților aferente, președintele PNL Iași, deputatul Relu Fenechiu, declara: „La un moment dat, ne-am întålnit liderii politici din toate partidele de la Iași și, printre proiectele pe care ne-am decis să le susținem, a fost și Palasul“. Fenechiu a recunoscut că a făcut chiar trafic de influență pe lângă ministrul Culturii Adrian Iorgulescu, pentru a grăbi parafarea actelor care necesitau aprobarea Ministerului Culturii, deoarece Palasul se construiește la mai puțin de 100 de metri de monumentele istorice din zonă. Nici Cristian Adomniței n-a rămas mai prejos, afirmând în 2007: „Vreau ca prin acest proiect să se creeze un brand pentru Iași“. De altfel, Adomniței avea o legătură mai veche cu Iulian Dascălu, el lucrând ca șef de șantier la firma Iulius Group, imediat după ce a terminat Facultatea de Construcții.
Interesant este cum vor explica acum cu toții, de la Tăriceanu la Fenechiu, de ce au susținut prin acțiunile lor afacerea ilegală Palas. Rezultatele verificărilor făcute de către Corpul de Control al Primului-Ministru deschid o nouă pagină în dosarul aflat pe masa procurorilor anticorupție, pagină în care se regăsesc nume grele din viața politică românească care fie au închis ochii, fie și-au adus chiar aportul la ilegalitățile constatate de inspectorii guvernamentali.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.