Iţele cardului sau ale contului bancar pentru pensionarii -moderni- au devenit din ce în ce mai încurcate. Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, se declară nemulţumit de Poşta Romană, condusă de managerul Mihai Toader, deoarece factorii poştali nu au livrat cuponul mov sau nu le-au lăsat o înştiinţare celor pe care nu i-au găsit acasă. -Faptul că pensionarii ştiu că pensia se suspendă după trei luni i-a făcut să mergă la casele judeţene şi să stea la cozi pentru a-şi ridica acele cupoane-, a spus Barbu. Pentru cei care au cont sau card, se pare că lucrurile s-au complicat mult mai mult decat trebuia. Şi asta din neglijenţa crasă a unor factori poştali care ar fi trebuit să distribuie pe la casele oamenilor nişte cupoane mov (nu de alta, dar sunt plătiţi totuşi, chiar dacă obişnuitul -mărunţiş- nu le mai rămane în buzunare), cupoane pe care pensionarii trebuie să le depună lunar la Casa de Pensii de care aparţin. Cu ajutorul acestora se monitorizează activitatea deţinătorului de cont sau card (după cum spun pensionarii, cuponul e dovada faptului că mai sunt în viaţă!). În cazul în care nu este depus, oamenilor li se blochează pensia. -Dacă nu se prezintă, noi nu avem de unde să ştim că persoana respectivă mai trăieşte şi dacă aceasta a dat PIN-ul la altcineva şi i-a scos banii, noi nu-i putem returna-, a spus preşedintele Casei de Pensii, Mihai Şeitan. Panica instaurată la gandul că nu-şi vor mai primi banii a dus la crearea unor cozi imense la casele de pensii judeţene, şi asta pentru că sunt în jur de 40 de mii de oameni în această situaţie. Şi totul a pornit de la panica alimentată de zvonuri conform cărora ar fi obligatoriu ca toţi pensionarii să-şi facă cont sau card bancar. Imaginaţi-vă un bătran care nu a avut niciodată acces la educaţie sau la informaţii, ducandu-se lună de lună la cel mai apropiat bancomat, care poate fi la zeci de kilometri distanţă de casa sa, cu cardul în mană să-şi scoată pensia! Apăi, dacă îi musai, îi musai! Însă nu e musai! Şi dezinformarea a venit exact de la persoanele care ar trebui să ştie cum stau lucrurile, adică factorii poştali sau funcţionarii de la CEC. Aceştia ar trebui să informeze oamenii că acest card sau cont bancar este de fapt la alegerea fiecărui om, nu este obligatoriu, iar dacă îl ai, la retragerea de numerar se percep şi nişte comisioane! Ei, aş! Poştaşii dau vina pe integrare, bat-o vina! Nu că n-ar vrea ei să mai vină din casă în casă pe ploaie şi pe vant, cu genţile la pămant! Iar dacă sunt oameni care au card, dintr-un motiv sau altul, şi vor să renunţe la el, nu este totul pierdut. Oricine poate renunţa la el, cu o simplă înştiinţare a Casei de Pensii cu o lună înainte. Ba mai mult, chiar preşedintele Casei de Pensii, Mihai Şeitan, declară că aceste carduri sunt folositoare mai degrabă pensionarilor activi, care îşi fac cumpărăturile cu ele sau cărora le este uşor să se deplaseze la bancomat.
Cei mai mulţi pensionari cred că sunt obligaţi să-şi deschidă cont sau să-şi facă un card la o bancă sau la CEC pentru a primi pensia cea de toate zilele. Şi asta pentru că aşa au fost informaţi de -persoane de încredere-, cum ar fi poştaşul care le livrează pensiile de ani de zile sau chiar de casieriţele de la CEC care nu informează corect, sau pur şi simpu, nu au înţeles corect informaţiile pe care le au de transmis. În mediul rural, oamenii sunt convinşi că în câteva luni trebuie să fie şi ei -în rândul lumii- şi să îşi ia banii de la bancomate. Spunem grave, pentru că unii habar n-au ce este un bancomat, sau mai rău, o parte din ei abia ştiu să citească.
Cardul sau contul de pensii NU sunt obligatorii
Până la începutul acestui an, pensionarii nu au avut posibilitatea să-şi facă conturi la instituţii bancare pentru că nu a existat legislaţie în vigoare care stipula comisioane pentru o astfel de activitate. Singurele instituţii la care se putea face cont erau Banc Post şi CEC, care au fost alese încă din 2001 şi nu percepeau comisioane deoarece au făcut convenţii cu Casa Naţională de Pensii şi alte drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS). Ulterior, s-a modificat legislaţia. Astfel, orice bancă dornică să facă astfel de servicii trebuie să semneze o convenţie cu CNPAS şi apoi să-şi atragă pensionari care doresc să intre în sistemul ăsta. Au şi apărut amatori, sunt convenţii începute şi terminate cu BCR-ul , BRD-ul, Banca Românească şi vor mai fi deoarece sunt şi altele în negocieri, însă rămân şi Banc Post şi CEC. Deja sunt 520 de mii de pensionari care au conturi şi carduri încă din 2001 la acestea din urmă. Însă, foarte important, nu e obligatoriu pentru nimeni, ba mai mult, cei care şi-au făcut pot renunţa la ele.
-Ce mă fac, maică?-
Am stat de vorbă cu oameni din mediul rural şi am încercat să aflu ce ştiu despre acest card. Am aflat că cei mai mulţi au auzit de la poştăriţa care vine de ani buni şi le aduce pensia că vor fi obligaţi ca în câteva luni să-şi facă un card şi să deplaseze -la capitală- pentru a-şi lua banii. Şi asta nu pentru că aşa vrea factorul poştal, ci pentru că aşa e -acuma, cu integrarea asta!-. Oameni au crezut-o pe cuvânt, ca doar e om de încredere şi niciodată nu i-a păcălit cu banii. S-au speriat bieţii de ei şi au spus deznădăjduiţi -Ce mă fac, maică, că eu nu ştiu ce e ăla?-. Unii mai au copii sau nepoţi care i-ar putea ajuta şi care, la rândul lor, erau convinşi că este obligatoriu să ai card. Cât despre cei de -la capitală-, nici aici lucrurile nu stau mai bine. De la unul din din sediile CEC, nu ni s-a spus că nu este obligatoriu, ba mi mult, am primit de la un ghişeu de pensii un formulat pentru bunica (!) pentru a-şi face card la CEC. Ba mai mult, am fost informaţi chiar de funcţionara de la ghişeu că nicio bancă NU percepe comisioane. Ceea ce NU e deloc adevărat. -Fiecare bancă reţine un comision, diferit de la bancă la bancă. Acolo află exact care sunt serviciile pe care le primeşte, comisioanele percepute-, a declarat preşedintele CNPAS, Mihai Şeitan.
Cresc pensiile
Preşedintele Casei de Pensii a întărit de asemenea afirmaţia că pensionarii nu sunt obligaţi de nicio legislaţie, fie ea şi europeană, să îşi facă card pentru a primi pensia. Ba mai mult, acesta spune că cei care au optat iniţial pentru acest card pot renunţa oricând la el. -Sunt în fiecare lună oameni care renunţă la card, din varii motive. Trebuie să-şi depună o cerere la Casa de Pensii de care aparţine că vrea să i se transfere pensia de pe card acasă cu o lună înainte, că avem şi noi nişte termene, lucrăm cu milioane de oameni şi cu sume foarte mari-. E puţin hilar să spui sume foarte mari, mai ales când vine vorba de pensii. Însă am aflat o veste bunicică de la ministrul muncii, Gheorghe Barbu, care spune că până la sfârşitul acestui an pensiile se vor majora cu 30%. Cât despre carduri, Şeitan consideră că pot fi folosite mai mult de pensionarii energici. -Dacă te duci şi-ţi faci cumpărăturile cu cardul, plăţi în sistemul electronic, desigur, cardul e mai folositor şi mai rapid-. Însă, în mediul rural, e altă poveste. -Când merg la cumpărături trebuie să fie la magazine care au cititor de card dar mă îndoiesc că în zona rurală există aşa ceva. Dar pe măsură ce timpul avansează, că astfel de lucruri nu se fac într-o zi, se dezvoltă şi în zona rurală, încet-încet-. a spus optimist Şeitan.