Home Monden Festivalul Stufstock se vrea a fi un strigat organizat

Festivalul Stufstock se vrea a fi un strigat organizat

DISTRIBUIŢI

Vamaioti din toata tara, uniti-va! Intru diversitate culturala! Cam asa ar suna mesajul editiei din acest an a Festivalului Stufstock Vama Veche care, comparativ cu anul trecut – cand a militat pentru protejarea rezervatiei culturale, adica mai pe romaneste spus (chiar de Mircea Toma), pentru conservarea unui -lagar- cultural -, a ales o noua forma de protest, de aceasta data organizata, singurul factor comun cu prima editie fiind muzica, in speta rockul. Cea de-a doua editie a acestui festival al vamaiotilor de pretutindeni s-a intarit considerabil, primind sprijin atat din partea oficialitatilor, dar mai ales din partea Televiziunii Romane (in calitate de coproducator). Astfel, conform informatiilor prezentate la conferinta de presa organizata ieri la Laptaria lui Enache, Stufstock 2004 – programat pentru 3 si 4 septembrie – va beneficia de transmisii in direct la TVR (in cadrul jurnalelor), de realizarea unor reportaje destinate postului TVR Cultural, precum si de o campanie de promovare sprijinita de postul public de televiziune. In aceste conditii, organizatorii spera ca audienta acestei editii sa o depaseasca pe cea de anul trecut, cand s-au inregistrat circa 30.000 de persoane.

Ca orice festival care se respecta, Stufstock 2004 va beneficia de doua scene amplasate la Hamacu* lui Boboc si la Club A, pe care vor concerta 29 de trupe rock, printre care se numara: Iris, Celelalte Cuvinte, Luna Amara, Implant pentru refuz, Coma, Cargo, Night Losers, Z.O.B, Partizan, E.M.I.L. sau Omul cu Sobolani; la care se vor adauga Ada Milea, Aievea, Imago Mundi, Florin Chilian, Blazzaj sau Semnal M. Cu circa 40.000 de watti anuntati pentru scena principala (la hamace), Stufstock va reusi sa produca fara indoiala un zgomot suficient de mare, spre disperarea carciumarilor de pe plaja, care duc de ceva vreme -microrazboaie locale, uneori chiar si fizice-. La conferinta de presa de ieri, Mihnea – solistul trupei Luna Amara – a incercat sa ne prezinte cam ce mai poate fi salvat la Vama Veche: -Dupa parerea mea, Vama Veche nu mai poate fi salvata, ci poate doar ca entitate culturala. Locuri pentru manele si masini cabrio se gasesc din plin pe litoral… Sper ca nu va fi nevoie sa dam foc la nici o terasa-.

Din orice unghi am privi aceste declaratii venite din partea solistului celei mai cenzurate trupe din Romania, nu putem sa nu-i dam dreptate, pentru ca, in acest moment, Vama Veche arata ca o fortareata macinata de razboaie interne, care nu mai are nici o legatura cu cea a fost candva bastionul nonconformismului.

De altfel, acest lucru a fost recunoscut si de protestatarul numarul unu, Mircea Toma. -Principalii vinovati pentru situatia actuala din Vama Veche suntem noi, cei care mergem acolo, si, bineinteles, cei care investesc acolo, incercand sa ne faca sa ne simtim bine. Modificam locul exact asa cum suntem noi… haotic. In acest moment, la Vama Veche este Romania, insa speram sa schimbe ceva pe termen lung-, a spus Mircea Toma, omul care se lupta an de an pentru pastrarea identitatii culturale din Vama. Acestea fiind zise, iata ca avem toate sansele ca, in cativa ani, sa avem doua festivaluri de amploare: Peninsula si Stufstock, organizate pe modelul gigantului din vecini, Sziget. Or, in conditiile in care vorbim deja de audiente de peste 30.000 de persoane, se poate spune ca muzica romaneasca incepe incet-incet sa revina la normal, ca doar vorba romanului: -ne cam dor salele de atatea manele!-.

Asadar, nu uitati, sezonul estival se incheie pe 3-4 septembrie cu Stufstock, adica rock, bere si bai in mare… in fundul gol.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.