Decizia ANI prin care s-a stabilit că Victor Alistar, director executiv la Transparency International Romania, s-a aflat în stare de incompatibilitate atunci cånd a ocupat și funcția de purtător de cuvånt al ANFP (Agenția Națională a Funcționarilor Publici), cåt și pe cea de avocat a rămas definitivă și irevocabilă.
Motivul este faptul că Alistar nu a contestat decizia Agenției Naționale de Integritate în termenul prevăzut de lege și la instanța corespunzătoare. Probabil nu avea niciun argument pentru a contesta decizia ANI, avånd în vedere faptul că lucrurile erau mai mult decåt clare.
„Actul de constatare a stării de incompatibilitate a domnului Alistar Teodor-Victor, emis de către Agenția Națională de Integritate la data de 20.07.2009, a rămas definitiv și irevocabil, potrivit prevederilor art. 50, alin. (3) din Legea nr. 144/2007, republicată.
Curtea de Apel București a comunicat, la data de 10 februarie 2010, faptul că domnul Alistar Teodor-Victor nu a contestat în termenul legal, la instanța competentă de Contencios Administrativ și Fiscal, actul de constatare a stării de incompatibilitate, emis de Agenția Națională de Integritate“, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Agenției Naționale de Integritate.
Termenul prevăzut de lege era de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate.
„Precizăm că orice contestație înregistrată la altă instanță decåt cea prevăzută la art. 48, alin. (2) este nulă de drept“, se mai arată în comunicatul citat.
Și funcționar la stat, și avocat, Agenția Națională de Integritate a constatat că Alistar Teodor-Victor s-a aflat, în perioada 23.01.2007 – 01.03.2009, în stare de incompatibilitate, întrucåt a deținut concomitent calitățile de funcționar public – purtător de cuvånt (în cadrul Agenției Naționale a Funcțio-narilor Publici), director executiv (în cadrul Asociației Romåne pentru Transparență, începånd cu anul 2004) și avocat definitiv – titular (în cadrul Cabinetului individual de avocatură „Alistar Teodor-Victor“ – începånd cu data de 23.01.2007 și pånă în prezent).
Conform prevederilor legale, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcție sau, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective“.
Agenția Națională a Funcționarilor Publici, însușindu-și concluziile din actul de constatare emis de ANI, s-a adresat Curții de Apel București pentru anularea actelor administrative emise de către Președintele ANFP în vederea aprobării cererilor de suspendare, respectiv de prelungire a suspendării raportului de serviciu în cazul lui Victor Alistar, precum și pentru anularea mențiunilor din cartea de muncă a acestuia, pentru perioada incidentă.
Cazier administrativ
În urma deciziei Curții de Apel, Alistar, cel care pozează în starul luptei anticorupție din Romånia, s-a ales cu un frumușel cazier administrativ ce se traduce prin sancțiuni din partea ANFP și prin imposibilitatea de a ocupa în perioada următoare funcții publice de conducere.
După aflarea deciziei justiției, Alistar a declarat bineînțeles că este o victimă hărțuită de ANI, deoarece a criticat, în repetate rânduri, această instituție. Numai că decizia definitivă și irevocabilă prin care s-a constatat incompatibilitatea sa a fost luată de judecătorii de la Curtea de Apel, nu de ANI. Născut victimă, probabil că Alistar nu știe să recunoască atunci cånd pierde și, pe rețetă știută, vorbește de conspirațiile mondiale care lucrează împotriva ilustrei sale personalități.