Home Economic-Financiar RomTelecom a pierdut 23% din piata apelurilor internationale

RomTelecom a pierdut 23% din piata apelurilor internationale

DISTRIBUIŢI

La aproape doi ani de la liberalizarea serviciilor de telefonie fixa in Romania, operatorii privati au reusit sa acapareze o cota de piata de 23% pe segmentul convorbirilor internationale, chiar daca traficul extern a scazut cu 26% fata de 2002.

-Majoritatea acestor operatori au ales sa-si focalizeze serviciile pe traficul international, pentru ca este mult mai atractiv decat cel local-, a declarat ieri Radu Tudorache, director in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC).

Totusi, pe segmentul convorbirilor nationale, RomTelecom detine in continuare monopolul, cu 99% din apelurile locale si interurbane si 98% din totalul convorbirilor de la fix la mobil. Oficialii ANRC se asteapta insa la o schimbare a dinamicii pietei, in sensul cresterii interesului operatorilor nou intrati pe piata pentru apelurile nationale.

-In perioada imediat urmatoare, ne asteptam la schimbari si pe acest segment. Noii operatori vor intra agresiv si pe piata convorbirilor locale, prin interconectarea la comutatoarele locale-, a spus Tudorache.

Traficul inregistrat pe convorbirile locale a fost, la finele anului 2003, de 6,8 miliarde de minute, nivel cu 10% mai ridicat, comparativ cu anul precedent. Cea mai mare crestere a inregistrat-o traficul interurban, de la 922,4 milioane de minute in 2002 la 1,07 miliarde anul trecut.

In 2003, ANRC a acordat licente pentru furnizarea de servicii de comunicatii pentru 1.039 de companii, din care numai 870 sunt operatori activi pe piata. Dintre acestia, 13 furnizeaza servicii pentru convorbiri locale, 11 pentru interurbane si 24 pentru apeluri internationale. Presedintele ANRC, Ion Smeeianu, considera normala aceasta dinamica a pietei, luand in considerare si evolutia din celelalte tari central si est-europene. Astfel, in Ungaria sunt 10 furnizori de telefonie fixa pentru convorbiri locale si 16 pentru interurbane. In Lituania, doar trei operatori ofera servicii de convorbiri locale, iar numarul celor care furnizeaza servicii de convorbiri interurbane se ridica la 23.

Dl Smeeianu a remarcat si o dinamica imbucuratoare a pietei furnizorilor de servicii de Internet. Potrivit datelor oficiale ale ANRC, numarul abonatilor la aceste servicii s-a dublat practic intr-un an de zile, crescand de la 475.000 in 2002 la 906.000 anul trecut. Totodata, raportul conexiunilor dial-up fata de cele dedicate a ajuns sa fie de unu la unu, scazand semnificativ ponderea primei categorii.

Furnizorii de servicii de Internet pot fi grupati dupa cum urmeaza: 145 pe dial-up, 56 prin cablu coaxial, 52 prin fibra optica, 121 prin acces radio, 65 cu acces xDSL si 124 prin alte mijloace decat cele deja enumerate.

Vesti bune si pentru abonatii societatii nationale de telecomunicatii RomTelecom. Ion Smeeianu a precizat ca, pana in momentul de fata, nu s-a mai primit la sediul ANRC nici o solicitare de aprobare a majorarii tarifelor de catre operatorul national. Si conducerea companiei a tinut sa precizeze ca, pana la finele anului in curs, nu va avea loc nici o majorare de tarife.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.