Home În Lume Numirea noului director al CIA starneste controverse

Numirea noului director al CIA starneste controverse

DISTRIBUIŢI

Presedintele american, George W. Bush l-a numit in functia de sef al Agentiei Centrale de Investigatii a Statelor Unite pe parlamentarul republican Porter Goss. Desi trebuie mai intai confirmata de Senat, numirea a declansat o serie de polemici, datorate trecutului lui Goss, ca reprezentant al serviciilor secrete ale armatei americane. Decizia survine dupa ce un comitet al congresului a identificat esecuri serioase ale serviciilor secrete inainte de 11 septembrie 2001 si a recomandat reforme radicale, printre acestea numarandu-se si crearea unui post de sef unic al serviciilor secrete. Pe de alta parte, analistii cred ca este destul de putin probabil ca Goss sa isi pastreze functia, in cazul in care democratul John Kerry va castiga alegerile din noiembrie.

Polemici

Daca numirea lui Porter Goss a fost bine primita in tabara republicana, aceasta a suscitat insa reactii diferite in randul democratilor, care au cerut reformarea in profunzime a sistemului american de informatii, prin aplicarea recomandarilor comisiei de ancheta asupra atentatelor de la 11 septembrie.

Se pare ca unii dintre liderii democrati se tem ca Goss va -politiza- procesul de reforma din cadrul serviciilor de informatii. -O persoana nu trebuie sa ajunga in functia de director al CIA dupa ce a fost deja implicata in viata politica si atunci cand este vorba de securitatea populatiei americane-, a apreciat Nancy Pelosi, liderul minoritatii democrate din Camera Reprezentantilor. Goss, membru al Congresului de 15 ani, a criticat recent politica propusa de John Kerry in domeniul securitatii, pe care a calificat-o drept -nerealista si periculos de naiva-. Pe de alta parte, Richard Holbrooke, fost ambasador la ONU si consilier al lui Kerry, a recunoscut ca Goss dispune de -o experienta importanta- in domeniul informatiilor, insa a atras atentia asupra -lipsei de claritate a propunerilor administratiei-.

In contrast, secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, considera necesara mentinerea unei competitii intre serviciile de analiza a datelor, el avertizand asupra riscurilor infiintarii unui post de coordonator al serviciilor de informatii. Rumsfeld considera ca un astfel de post risca sa creeze -un consens de gandire- si sa elimine sursele multiple de informatii. -Ce va face acest responsabil? Cui ii va da raportul? Pe cine va comanda si care vor fi functiile sale?-, s-a intrebat Rumsfeld. -Cred ca toti cei care cunosc comunitatea de informatii stiu ca sunt necesare analize concurente, surse multiple de informare, iar datele nu trebuie sa fie centralizate si uniformizate-, a adaugat el.

Cu toate acestea, el s-a pronuntat impotriva deciziei de principiu luata de liderul american, privind crearea unui post de responsabil pentru informatii fara rang ministerial, care nu va avea birourile la Casa Alba, desi va fi numit de presedinte. Pentagonul va fi insa afectat de modificarea structurii serviciilor de spionaj, fiind principalul utilizator al informatiilor obtinute de acestea si controland cea mai mare parte a agentiilor de informatii.

Marele absent

Cu doar putin timp inaintea Conventiei Republicane de la New York, in cadrul careia presedintele Bush va fi nominalizat pentru un al doilea mandat, secretarul de stat Colin Powell a anuntat ca nu va lua parte la evenimentul care va avea loc in perioada 30 august-2 septembrie. Se pare ca absenta lui Powell se datoreaza -instructiunilor Casei Albe-, potrivit purtatorului de cuvant Adam Ereli, care a mai subliniat ca gestul secretarului de stat nu reprezinta altceva decat -continuarea traditiei-. Oricum, data fiind lupta stransa intre Bush si rivalul sau democrat, John Kerry, pozitia politica a lui Powell, privind problemele internationale, participarea acestuia ar fi reprezentat un atu in plus pentru liderul american. De fapt, Powell a aparat politica externa dusa de Bush, cu diverse ocazii, dezmintind totodata afirmatiile lui Kerry in legatura cu inclinatia presedintelui spre a se avanta in tot felul de -aventuri periculoase-, in afara granitelor, fara a consulta pe nimeni.

caseta

Amanare

George W. Bush a promulgat o noua lege privind vizele, care prelungeste cu un an termenul pentru eliberarea de pasapoarte biometrice, cu fotografii digitale si date stocate electronic, in 27 de tari, in majoritate europene, ai caror cetateni doresc sa intre in Statele Unite. Termenul a fost amanat pana la 26 octombrie 2005, din cauza lipsei posibilitatilor tehnice de a implementa noile pasapoarte pana pe 26 octombrie 2004, asa cum a fost stabilit initial. Decizia americana, luata la scurt timp dupa atentatele din 11 septembrie 2001, are drept scop eliminarea riscului ca teroristii sa foloseasca pasapoarte false ale acestor 27 de tari pentru a intra in SUA. Dintre tarile ai caror cetateni nu au nevoie, in prezent, de vize turistice pentru a intra in SUA, 22 sunt situate in Europa, acestora alaturandu-li-se Japonia, Australia, Singapore, Noua Zeelanda si Brunei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.