Portret de europarlamentar: Daciana Sârbu
După cum sperăm că v-am obișnuit deja, ziarul "Curentul" continuă în această săptămână dialogul cu eurodeputații români trimiși de către dumneavoastră în Legislativul european pentru a vă reprezenta cât mai bine interesele în forurile Uniunii Europene. Săptămâna aceasta am ales să purtăm o discuție cu europarlamentarul PSD/PSE, Daciana Sârbu, care a avut amabilitatea să ne ofere câteva detalii despre ce înseamnă munca depusă de un eurodeputat la Parlamentul European. Eurodeputata PSD Daciana Sârbu este membră a Comisiei pentru mediu sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului European (ENVI) și vicepreședinte al intergrupului PE pentru bunăstarea și protecția animalelor. Printre obiectivele pe care Daciana Sârbu și le propune în noul mandat, început în vara anului trecut, se regăsesc protecția mediului înconjurător, sporirea eficienței agricole și promovarea unei agriculturi de tip bio. Daciana Sârbu s-a declarat de asemenea o "ecologistă convinsă" care se opune proiectului minier pe bază de cianuri al companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC). În data de 21 ianurie 2010, europarlamentul român a adresat o întrebare scrisă Comisiei Europene (CE) privind drepturile muncitorilor sezonieri în cadrul căreia a ridicat problema elaborarii unei propuneri legislative sau a unei directive care să reglementeze drepturile muncitorilor sezonieri, în condițiile în care câteva milioane de români au decis să meargă la muncă în țari ca Spania sau Italia. La începutul lunii martie, Daciana Sârbu se va ocupa, la Bruxelles, de organizarea unei expoziții dedicată producătorilor români de produse lactate, eveniment la care și-a anunțat prezența și comisarul european pe Agricultură, Dacian Cioloș. Cu această ocazie, producătorii din România își vor putea expune produsele pentru ca acestea să fie cunoscute la nivel european, astfel încât producătorii de la noi din țară să poată pătrundă mai ușor pe această piață importantă de desfacere. Daciana Sârbu ne-a mai vorbit și despre cum se împacă statutul său de europarlamentar cu calitatea sa de mama. Vă invităm să urmăriți câteva fragmente din interviul acordat pentru ca varianta integrală a acestor discuții să poate fi vizualizată de site-ul ziarului "Curentul", la adresa www.curentul.ro:
Doamnă, care sunt beneficiile materiale ale unui europarlamentar român. Concret, ce salariu câștigă?
Cred că deja nu mai este un secret. Un europarlamentar câștigă undeva în jurul sumei de 6.000 de euro pe lună, plus alte cheltuieli decontate cum ar fi biletele de avion de exemplu. Să nu faceți confuzia care apare frecvent legată de sumele angajaților de la biroul unui europarlamentar pentru că acestea le intră acestora direct în cont. UE are un sistem foarte riguros al plăților către funcționarii săi.
Câte zile pe săptămână petrece un europarlamentar la Bruxelles/Strasbourg și câte în țară?
De exemplu, acum suntem în "săptămâna verde" (liberă – n.red.), adică suntem în țară. Fiecare lună este diferită una față de cealaltă și nu avem mereu această "săptămână verde". De obicei, stăm patru zile la Strasbourg iar când e mini-sesiune la Bruxelles, stăm cam tot patru zile. Referindu-mă strict la mine, stau în jur de trei zile pe săptămână, deoarece eu prefer să plec dimineața foarte devreme și să mă întorc seara foarte târziu, decât să plec cu o zi înainte de a începe efectiv lucru la Parlamentul European (PE) sau cu o zi după datorită faptului că doresc să îmi petrec cât mai mult timp cu copilul meu.
Cam cât durează, în medie, o zi de lucru la PE?
ân principiu, activitatea începe în jur de 9-10 dimineața și se termină undeva pe la 7-8 seara, exceptând sesiunea de plen de la Strasbourg, unde nu avem nicio regulă pentru că ședința de grup (parlamentar – n.red.) se termină pe la 9:30 seara și poți avea intervenții în plen chiar și până la 12 noaptea.
Ați stat vreodată până la această oră?
Da, am stat și până la 23:30.
Ce preferați mai mult, Bucureștiul sau Bruxelles-ul ?
Categoric Bucureștiul din motive ce țin de familia mea. Dar dintre cele două orașe unde își desfășoară activitatea PE (Strasbourg și Bruxelles – n.red.), cred că îmi place mai mult Strasbourg-ul decât Bruxelles-ul. Cum nu am prea mult timp plimbare, nu pot face o comparație foarte exactă între cele două orașe … dar Strasbourg-ul totuși cred că e mai frumos deoarece este un oraș cu un aer mai vechi și încărcat de istorie. Bruxelles-ul este un oraș cu multe clădiri "standard", dacă le pot spune așa.
Pentru că intervievez o doamnă, trebuie să vă întreb și unde vă faceți cumpărăturile, la Bruxelles sau la București?
Sincer, la Strasbourg pentru că la Bruxelles chiar nu am timp. Din cauza programului foarte încărcat, am ceva mai mult timp joia deoarece terminăm programul în jur de ora 13:00 iar avionul nostru pleacă undeva la 19:00 și așa îmi fac timp și de cumpărături. La București vreau să vă spun că sunt prețuri mult mai scumpe iar când ajung acasă prefer să stau cu fetița mea, decât să merg prin magazine. La București, sinceră să fiu, nu mai nici timp, nici chef.
ân Parlamentul European, pe ce teme insistați mai mult ?
Fac parte din Comisia de Mediu și Agricultură așa că îmi concentrez atenția pe marginea subiectelor legate de mediu și agricultură. Mă interesează și temele care vizează protecția animalelor pentru că dețin și funcția de vicepreședinte al inter-grupului pentru protecția animalelor. ân această comisiei de care vă vorbeam se mai pune accentul, înafara de cele enumerate mai sus, și pe agricultura de tip bio, făcute prin metode ecologice. Eu cred că aceste teme sunt destul de importante și pentru cetățenii români doarece legislația europeană se decide la Bruxelles și implicit are efecte și în România. De asemenea, desfășor foarte multe activități în sprijinul românilor din afară …
Ce fel de activități, explicați-ne mai pe larg, vă rog
Am avut o serie de activități în Italia iar acum în martie voi pleca în Spania cu colegii mei de la alte grupuri politice pentru a vizita fermele în care lucrează muncitorii români, în special cele în care nu sunt respectate drepturile acestora. Vă spun că am primit zeci de telefoane și solicitări pe internet de la oameni care doreau să întrebe cine se mai ocupa și de acest subiect. Practic, erau oameni care treceau prin situații foarte dificile și care nu stiau la cine să apeleze pentru a le vorbi despre nevoile lor. Evident, autoritățile locale din aceste țări nu îi sprijină pentru că nu au niciun interes. Cei de la misiunile diplomatice nu pot acționa, din păcate, decât într-un cadru legislativ restrâns pentru acești oameni. Colegii mei europarlamentari spanioli și italieni m-au ajutat să intru în contact cu astfel de persoane cu probleme. De exemplu, a fost o familie de români din Italia care a stat două săptămâni în fața clădirii PE de la Bruxelles și pe care i-am ajutat personal împreună cu un coleg italian. Soțul fusese disponibilizat pe fondul acestei crize financiare și nu i-au mai fost plătite niște indemnizații și nici nu benefecia de somaj sau de ajutor pentru creșterea copilului din partea statului italian. Bineînteles, că l-am ajutat pentru a pune capăt unor astfel de abuzuri. Aș dori să vă mai spun ca pe 3-4 martie vom organiza o expoziție cu produse lactate românești la care comisarul pentru Agricultura, Dacian Ciolos, ne-a asigurat că va fi prezent. Practic, la o întâlnire anterioară din campanie cu Asociația Oierilor din România le-am promis acest lucru și acum sperăm ca acest eveniment să fie un succes.
Le facem concurența francezilor care au peste 300 de feluri de brânză …
Eu cred că da (rade). Sau cel puțin vor fi puțin invidioși …
Doamna Sârbu, spuneți-ne vă rog dacă există evoluții la nivel european vizavi de dosarul Roșia Montana?
Din păcate la ultimul seminar organizat de Roșia Montana Gold Corporation (RMGC) și desfășurat pe această temă la Bruxelles, nu mi-am putut exprima punctul de vedere referitor la acest subiect, dar acest lucru nu m-a împiedicat să o fac înafara sălii.
Pur și simplu nu vi s-a dat voie să luați cuvântul?
Nu. Ni se explicat că acolo este un seminar unde se prezintă proiectul minier de la Roșia Montana. Eu le-am explicat colegilor români care s-au ocupat de acest seminar (Adina Vălean – n.red.) că nu o să-mi schimb niciodată părerea, în ciuda faptului că am fost acuzată de subiectivism. Eu sunt o ecologistă convinsă și țin la viața mea ca cetățean și a copiilor mei și nu cred că avem nevoie de problemele pe care ni le poate da exploatarea aurului de la Roșia Montana prin metoda cianurilor. Nu cred în acest lucru, cum nu cred nici în taxa pe fast-food. Cred că la Roșia Montana am putea mai degrabă promova turismul ecologic. Din păcate, acolo interesele sunt de altă natură…
Ce ne puteți spune despre implicarea în Strategia UE pentru Dunăre?
Vreau să vă spun că noi ca și grup la nivel PSE (grupul socialiștilor europeni – n.red.) suntem foarte implicați în acest proiect în special prin colega noastră, Adriana țicău. Eu am rugat-o ca atunci când se discută despre latura referitoare la protecția mediului în Delta Dunării să mă informeze pentru a ma putea implica și mai mult.
Cum îl veți susține pe domnul Ponta la șefia viitorului Congres PSD de pe 20 februarie?
ân calitate de soție … iar ca om politic nu doresc să mă implic foarte mult pentru a nu-i transmite emoții sau o stare de stres în plus. Sincer, aș vrea ca Irina (fetița dânsei – n.red.) să se bucure de cât mai mult timp petrecut cu mine săptămâna aceasta pentru că apoi iarăși voi pleca la PE. Prefer să nu îi dau soțului meu această stare de stres și doresc să privesc mai mult de pe margine.
Ce credeți că va însemna acest Congres, o divizare și mai adâncă a PSD-ului sau o reformare ulterioară a sa?
Impresia mea este că exista o divizare dar sper că vom ieși din acest Congres uniți și mai puțin șifonați. Eu cred că interesul tuturor este să continuăm în politică și după acest episod.
Vă mulțumim pentru abilitatea de a ne acorda acest interviu și vă dorim succes în continuare la Bruxelles!