Doua contracte si un protocol de colaborare pe termen lung privind reabilitarea si modernizarea unor structuri romanesti de productie si distributie a energiei termice au fost semnate ieri, in cadrul Forumului Economic Romania-Germania, desfasurat la Bucuresti cu ocazia vizitei cancelarului german Gerhard Schroder in Romania. Primul contract prevede modernizarea CET Bucuresti Sud de catre compania Asea Brown Boveri (ABB), iar cel de-al doilea – modernizarea CET Sibiu Sud, cu tehnologie Siemens, a anuntat, in cadrul forumului, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Comertului, Iulian Iancu. Protocolul de colaborare pe termen lung intre Romania si Germania prevede, in esenta, o participare substantiala a investitorilor germani in programele de modernizare a centralelor locale producatoare de energie termica si reabilitare a retelelor de termoficare dintr-o serie de orase romanesti. Potrivit secretarului de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Ilie Stefan, primul proiect al acestui protocol consta in modernizarea retelelor de distributie a energiei termice din sapte pana la 10 orase, valoarea respectivelor lucrari ridicandu-se la 200 milioane de dolari (-pe care speram sa-i obtinem printr-un credit de la Banca Mondiala-, a mai spus Ilie Stefan). Un al doilea modul al protocolului prevede executarea unor lucrari de contorizare la nivelul apartamentului, in valoare totala de 70 milioane de dolari. De asemenea, protocolul semnat ieri mai prevede reabilitarea unor puncte termice (PT) pana in 2006, reabilitarea unor surse de apa (proiect in valoare de 80 milioane de dolari) pana in 2007 si sprijin logistic din partea investitorilor germani pentru intrarea Romaniei in piata europeana de CO2.
Ce oportunitati ofera Romania
Oficialii romani s-au referit in discursurile lor prezentate in cadrul forumului la oportunitatile pe care le ofera Romania, punand aceeasi placa veche pe care o prezinta de fiecare data cand investitori straini vin in Romania pentru a mai afla in ce domeniu pot sa-si plaseze banii pe plaiuri mioritice. Asadar, forta de munca ieftina (prezentata ca fiind formata din specialisti foarte buni, mai ales in domeniile energetic si IT&C, ale caror salarii sunt -competitive- – adica la nivelul cel mai scazut din Europa), o locatie strategica in care se afla Romania (-acces la peste 200 milioane de consumatori pe o raza de 1.000 kilometri) si, inca o data, nivelul foarte ridicat de calificare a fortei de munca.
Infrastructura va trebui sa reziste la un flux exploziv
Secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Valentin Bota, a prezentat, pe scurt, proiectele de modernizare a infrastructurii pe care MTCT le are in dezvoltare in aceasta perioada. Potrivit lui Bota, modernizarea infrastructurii romanesti va trebui sa atinga parametrii de interoperabilitate cu ai celei din Uniunea Europeana, motiv pentru care ministerul a initiat ample programe de investitii, in special in transportul feroviar, cel rutier si cel fluvial. Oficialul MTCT a aratat ca, pana in prezent, colaborarea cu Germania s-a concretizat in achizitia unui lot de locomotive de mare putere pentru tractiunea trenurilor de marfa si a 120 de motoare Diesel marca Desiro (binecunoscutele garnituri -Sageata Albastra-), din care pana in prezent au fost livrate 40. De asemenea, proiectele MTCT mai prevad reabilitarea a peste 14.000 de kilometri de sosele si constructia a 1.000 de kilometri de autostrazi, a mai spus Valentin Bota de la tribuna Forumului Economic Romania-Germania.