Infanteria marina americana a anuntat ca a preluat controlul in centrul Najafului, dupa mai mult de o saptamana de confruntari cu militiile lui Moqtada Sadr si, in special, dupa asaltul de anvergura lansat ieri in orasul sfant siit. Mii de civili au plecat din oras, dupa avertismentele militarilor americani in legatura cu declansarea unei ofensive de proportii impotriva insurgentilor siiti. Trupele americane au blocat intrarea in mausoleul imamului Ali, considerat unul dintre locurile sacre ale lumii musulmane, fara ca militarii sa patrunda in interior. In timpul confruntarilor, adjunctul guvernatorului regiunii a demisionat in semn de protest, iar membrii armatei lui Mehdi au promis ca vor lupta pana la moarte pentru a pastra controlul asupra orasului.
Totusi, pana in prezent, aviatia americana a bombardat doar tinte precise, evitand sa loveasca vreunul din altarele sfinte siite. Exista insa posibilitatea ca prin intensificarea atacurilor terestre sa fie deteriorate sau chiar distruse lacasurile de cult, ceea ce ar putea avea un efect devastator pentru actuala putere din Irak, infuriind majoritatea siita, chiar si pe cei care nu sprjina armata lui Mehdi. Situatia a devenit si mai complicata, dat fiind ca un mare numar de militanti s-au adapostit in interiorul altarului imamului Ali, amenintand chiar cu aruncarea in aer a conductelor de petrol din sudul tarii, daca impotriva lor va fi lansata ofensiva generala.
Iata ca violentele se extind cu repeziciune in Irak, incidentele soldandu-se cu moartea a cel putin 165 de persoane si ranirea altor aproape 600 in doar 24 de ore. Luptele au izbucnit si in orasul Kut, situat in apropiere de Bagdad, circa 75 de persoane fiind ucise si alte 148 ranite in raidurile armatei americane si in confruntarile dintre fortele irakiene si militiile siite. Cu toate acestea, guvernul irakian s-a decis sa sprijine cu trupe fortele americane. Analistii cred ca premierul irakian nici nu are alta alternativa, deoarece in joc se afla insasi credibilitatea sa.
Pe de alta parte, se pare ca fostul lider irakian Saddam Hussein a renuntat la toate armele de distrugere in masa imediat dupa primul razboi din Golf, desfasurat in 1991. Potrivit unor dezvaluiri senzationale ale fostului coordonator al programului nuclear irakian, Jafar Dhia Jafar, insusi Saddam a luat decizia de a renunta la programele de obtinere a armelor de distrugere in masa si a eliminat toate echipamentele care ar fi permis fabricarea lor. Fostul oficial irakian a declarat ca sanctiunile si inspectiile au dus la incetarea programului de dezvoltare a armelor nucleare, toate programele de obtinere a armelor chimice si biologice fiind distruse dupa incheierea primului razboi din Golf si nefiind reluate. Jaffar a mai precizat ca instalatiile nucleare au fost avariate in timpul razboiului, iar Irakul nu avea resursele necesare pentru continuarea programului dupa impunerea sanctiunilor.
Totodata, fostul oficial irakian a dezmintit acuzatiile potrivit carora Saddam a incercat sa procure uraniu din Niger pentru a construi bomba atomica, subliniind ca Irakul dispunea deja de 500 tone de compusi de uraniu. Jaffar a mai adaugat ca, inainte de razboiul din 1991, Irakul se afla la cativa ani distanta de realizarea bombei atomice pe care si-o dorea din motive strict patriotice.
Inapoi acasa
Liderul Congresului National Irakian, Ahmad Chalabi, pe numele caruia justitia irakiana a emis un mandat de arestare pentru frauda, s-a intors la Bagdad. Judecatorul care a semnat mandatul de arestare pentru frauda si utilizare de bani falsi a avertizat anterior ca Chalabi va fi arestat in momentul in care va reveni pe teritoriul Irakului. Chalabi se afla in vizita la Teheran, la momentul emiterii mandatului de arestare, in timp ce nepotul sau, Salem Chalabi, presedintele tribunalului special irakian insarcinat cu judecarea fostului lider Saddam Hussein, acuzat de crima, se afla in prezent la Londra, autoritatile britanice fiind impotriva extradarii lui.