Festivitatea de deschidere a JO au avut loc aseara, la ora locala 20.45, pe Stadionul Olimpic din Atena si a fost cel mai mare show dedicat celebrarii spiritului olimpic si pacii desfasurat vreodata in acest oras. -Creierul- grandioasei ceremonii de deschidere al JO 2004 a fost Dimitris Papaioannou, in varsta de 40 de ani, fost dansator si fondator al grupului coregrafic -Omada Edafous-. In premiera, la deschiderea JO de la Athena, la care au luat parte 8.000 de voluntari, 2.000 de artisti si tehnicieni, precum si o serie de artisti faimosi, s-a inregistrat si o premiera: participarea unui dj care a mixat melodii special produse pentru ceremonie si alese pentru ca au fost in spiritul acesteia. Este vorba de olandezul Tiesto (foto), responsabil de muzica ce a acompaniat traditionala parada a sportivilor. Pe numele sau adevarat Tijs Verwest, DJ Tiesto este cel mai popular dj in acest moment pe plan mondial, el castigand de doua ori titlul de -primul dj din lume- acordat de presa specializata. Ceremonia, care a inclus elemente artistice grecesti cu perspective moderne si internationale, a fost o premiera. Cel mai asteptat moment al acestui grandios spectacol, dar si cel mai gustat de cei aproape patru miliarde de telespectatori din intreaga lume si de circa 77.000 de spectatori a fost trecerea in revista a tuturor delegatiilor sportive participante si a durat aproximativ 90 de minute.
– Avioane NATO pentru securitatea sportivilor
Ieri, o data cu deschiderea oficiala a Jocurilor Olimpice, in capitala Greciei fusesera luate masuri de securitate fara precedent, organizatorii – in speta Comitetul de Organizare din Atena – desfasurand o armura de securitate fara precedent in istoria tarii pentru a evita orice eveniment neplacut. Un balon dirijabil dotat cu senzori si camere de luat vederi ultraperformante a plutit, ieri, toata ziua deasupra Atenei, coordonand din aer eventualele operatiuni de urgenta. La sol, activitatile zecilor de mii de aparatori ai ordinii au fost distribuite printr-un Centru de Comanda si Control Strategic, care a fost constituit asemenea unui -creier- care coordoneaza toate operatiunile ce vor fi desfasurate pe uscat, pe mare si in aer. Totodata, mai multe Centre Mobile de Operatiuni, subordonate Centrului Strategic, vor constitui un ochi gigantic peste Atena si imprejurimi. In plus, unui numar de 35.000 de militari li s-au distribuit sarcini secundare, de care vor fi degrevati cei 70.000 de politisti deja distribuiti in detaliu pentru paza Atenei si a altor trei orase grecesti, in care se vor desfasura jocurile.
Mai mult, Grecia a facut apel la ajutorul NATO in urma atentatelor de la 11 martie, de la Madrid, iar Alianta s-a angajat sa furnizeze asistenta aeriana si maritima.
In cadrul masurilor de securitate impuse pe perioada Jocurilor Olimpice de la Atena, Alianta Nord-Atlantica a demarat, incepand de martea trecuta, misiunea de supraveghere a spatiului aerian elen cu avioane-radar AWACS ale NATO. -NATO si-a incheiat pregatirile de securitate din perioada Olimpiadei prin lansarea, marti, a avioanelor AWACS-, se arata intr-un comunicat al Cartierului General al fortelor aliate pentru Europa de sud (AFSOUTH), situat la Napoli, in sudul Italiei. Avioanele AWACS, care provin de la baza NATO din Geilenkirchen, din Germania, si de la o escadrila britanica, sunt capabile sa acopere o zona de circa 310.000 de kilometri patrati. Operatiunea NATO, denumita -Jocurile Distinse-, a fost demarata – conform unor surse oficiale – pentru a ajuta -Guvernul grec la mentinerea securitatii generale- a Jocurilor Olimpice. Organizatia a mai desfasurat in Grecia opt nave din cadrul Stanavformed (forta aliata permanenta a NATO in Marea Mediterana), precum si un batalion de decontaminare nucleara, radiologica, biologica sau chimica. In plus, in urma unei alte solicitari din partea Atenei, la inceputul lunii iulie, Alianta Nord-Atlantica a mai pus la dispozitia Greciei circa 400 de militari pentru interventii la sol, in caz de criza, dar acestia vor fi stationati in Germania. Pe fondul atentiei sporite pentru securitatea sportivilor, despre satul olimpic, gazda celor 16.000 de sportivi si oficiali, a devenit si el o adevarata fortareata in care organizatorii au investiti circa 1,2 miliarde de dolari. Situat pe Muntele Parnitha, satul olimpic este inconjurat cu un gard de sarma conectat la curent electric si dotat cu senzori care sa indice orice apropiere nepoftita de acest amplasament. Pentru a evita orice incident in satul olimpic (n.r. – impartit in zone care poarta nume de pasari si animale mitologice), organizatorii au stabilit ca din 50 in 50 de metri in sat sa patruleze un soldat inarmat cu mitraliera.
– 160.000 de voluntari
Atenti la fiecare detaliu, organizatorii Olimpiadei au anuntat ca la aceasta editie va participa cel mai mare numar de voluntari folositi vreodata pentru o competitie sportiva: 160.000 de persoane. Imbracati in culorile portocaliu si bleu pentru a fi usor de recunoscut de catre turisti, voluntarii vor avea misiuni cat se poate de diverse: aflati in preajma bazelor sportive, cat si pe strazi, ei vor indruma turistii rataciti sau vor oferi informatii cu privire la locurile legendare care pot fi vizitate.
– Carl Lewis a dus flacara olimpica pe Acropole
Flacara olimpica a ajuns, ieri, pe complexul istoric Acropole, din Atena, fiind depusa, inainte de ceremonia de incepere a Olimpiadei, in fata marelui templu dedicat Zeitei Atena Partenos (a fost construit in timpul epocii de aur a lui Pericle si finalizat in anul 432 inainte de Christos; sculpturile din templu apartin celui mai mare maestru al Greciei antice, Fidias). Aprinsa in martie acest an in orasul Olimpia de catre tinere costumate in preotese, flacara a fost transportata cu elicoptere, vase-dragon si galere de razboi ale Greciei antice pe toate cele cinci continente, fiind purtata de mari sportivi, actori si politicieni in 26 de tari si 33 de mari orase ale lumii. Cel care a urcat, ieri, flacara pe colina Acropole – unde se afla faimoasele temple care strajuiesc Atena de peste 2.500 de ani – a fost legendarul Carl Lewis, de noua ori medaliat cu aur al Olimpiadelor. El a predat solemn torta, modelata in forma ramurei de maslin, sportivei elene Niki Bakoianis – medaliata cu argint la Atlanta in 1996 la saritura cu prajina, iar aceasta a aprins focul sacru printre ruine, in uralele miilor de participanti la eveniment. La ceremonia respectiva au asistat presedintele elen Costis Stephanopoulos, premierul Costas Karamanlis, oficiali ai Comitetului Olimpic International, sefa Comitetului Olimpic Elen de organizare, Gianna Angelopoulos si primarul Atenei, Dora Bakoiannis.
– Phevos si Athena, mascotele Olimpiadei
Mascotele acestei editii a JO se numesc Phevos si Athena si fac legatura dintre trecutul glorios al Eladei si prezentul modern al Greciei. Figurile mascotelor respective au fost inspirate de doua papusi gasite in urma cu cativa ani de catre arheologi, langa Atena, in mormantul unei fetite. In antichitate, Phevos – cunoscut si sub numele de Apollo, a fost zeul luminii si al muzicii, in timp ce sora sa, Atena, a fost zeita intelepciunii si patroana orasului in care de desfasoara acum actuala editie a Olimpiadei.
– -Panathinaiko- – stadionul legendar
Cunoscut publicului din toata lumea sub denumirea de -Kallimarmaro-, stadionul -Panathinaiko- este cel pe care au fost tinute primele Jocuri Olimpice moderne in anul 1896. Chiar din timpuri stravechi, zona unde se afla amplasat stadionul era folosita pentru a tine Jocurile Panatheneane – festival tinut in cinstea zeitei grecesti Atena, stapana si protectoarea orasului. Considerat de catre istorici un miracol fara asemanare, stadionul situat in inima capitalei Greciei a fost reconstruit pentru prima data in 1895, cu ocazia JO din 1896. Pentru actuala editie a Olimpiadei, stadionul a fost complet renovat, el avand acum o capacitate de 35.000 locuri pentru finalul maratonului si de 7.500 locuri pentru probele de arc.
– Romanii se pot mandri cu clipul imnului JO
Pentru romani, Olimpiada elena poate fi un motiv imens de mandrie. Putina lume poate cunoaste faptul ca desi Grecia nu duce lipsa de peisaje mirifice, filmarile pentru realizarea clipului imnului Jocurilor Olimpice nu au fost realizate in insorita Elada, ci… pe plaiurile mioritice. In perioada 23-24 iulie, o echipa a agentiei britanice EMI in frunte cu producatorul Luke Kopeland a filmat la Bucuresti clipul cu pricina. Coloana sonora care insoteste clipul se numeste -Olympic Dream-, este interpretata de pianistul croat Maksim Mrvica si are pe fundal vocea unei soliste slovace. De ce s-a ales ca loc pentru filmarea clipului Romania? Producatorul clipului si-a explicat astfel preferinta pentru tara noastra: -In toata Marea Britanie nu am gasit asemenea decoruri ca in Romania-.
– Abandonuri din cauza accidentarilor
Din pacate, la aceasta editie a Olimpiadei de la Atena s-au inregistrat si o serie de abandonuri de ultim moment. Prima sportiva care s-a vazut in imposibilitatea de a participa la aceasta competitie unica a fost judoca Eleni Ioannou, 20 de ani, campioana a Greciei la categoria +78 kg si medaliata cu bronz la Jocurile Balcanice din 2002. Suferind de -probleme psihologice si de comunicare specifice adolescentei-, dupa cum a declarat Georges Mountakis – antrenorul sportivei, aceasta s-a aruncat in noaptea de 6 spre 7 august de la fereastra unui apartament situat la etajul 3 al unui imobil, in care locuia prietenul sau, cu care tocmai se certase.
Spitalizata, in stare critica, suferind, conform afirmatiilor medicilor, mai multe fracturi si leziuni la cutia craniana, Ioannou a fost inlocuita in echipa olimpica a Greciei de judoca Eleni Patsiou, in varsta de 22 de ani.
O alta sportiva care a renuntat sa participe la JO este printesa iordaniana Haya al-Hussein, sotia seicului Mohamad ben Rashed al-Maktoum – print mostenitor al Emiratelor Arabe Unite. Printesa iordaniana, sora vitrega a regelui Abdallah al II-lea al Iordaniei si fiica a defunctului rege Hussein, este prima femeie araba care a participat la o competitie ecvestra panaraba, in 1992, cand a obtinut medalia de bronz. Trebuia sa reprezinte Iordania la concursul de echitatie la Olimpiada, insa aceasta a anuntat pe 10 august ca se retrage din concurs deoarece calul sau a fost ranit. -Este pacat ca nu pot participa la Jocurile Olimpice, dar raman implicata-, a declarat pentru AFP printesa Haya, ea anuntand ca va participa astazi la Atena, alaturi de secretarul general ONU, Kofi Annan, la o masa rotunda despre -exploatarea puterii sportului pentru dezvoltarea pacii-. In varsta de 30 de ani, printesa, care s-a casatorit in aprilie cu seicul Mohamad si indeplineste si functia de ministru al apararii, i-a cedat locul unui alt sportiv iordanian, Hani Bshara. Nici tenismenii argentinieni Gaston Gaudio (castigator al editiei din acest an a turneului de la Roland Garros) si Guillermo Coria (numarul trei mondial) nu vor fi prezenti la Atena. Gaudio a abandonat in urma unor probleme medicale la umarul drept, in vreme ce coechiperul sau a declarat forfait pentru JO in urma unei grave accidentari la umarul drept.
Si delegatia Romaniei s-a vazut nevoita sa faca inlocuiri de ultim moment. Astfel, in lotul de gimnastica, locul Andreei Munteanu a fost luat de Silvia Stroescu, din cauza ca sportiva a suferit la antrenamente o accidentare la gamba dreapta.
Primul caz de dopaj inainte de aprinderea flacarii Olimpice
Chiar inainte de a incepe intrecerile de la Atena a si fost depistat un prim caz de dopaj. -Victima- – boxerul kenian David Munyasia, depistat pozitiv cu ocazia unui control efectuat pe 6 august. Organizatorii au comunicat faptul ca in organismul sportivului kenian a fost depistata substanta numita -catina-, un stimulent interzis. In pofida justificarilor invocate de pugilist, care a motivat ca ar fi luat un antibiotic pentru rezolvarea unui abces, acesta a fost exclus de la JO prin votul unanim al Comisiei de Disciplina, care a constatat ca sportivul avea in organism o concentratie masiva de substanta prohibita, de patru ori mai mare decat limita admisa. In cadrul celor 50 de controale antidoping efectuate inopinat in fiecare zi, joi a fost testata si tenismana belgiana Justine Henin-Hardenne – numarul unu mondial. -In cazul sportivei a fost vorba de un control absolut normal, deoarece ea nu a mai jucat de cateva luni si nu a mai fost supusa de ceva timp unui test antidoping-, a explicat Renno Rolandt, medicul-sef al delegatiei belgiene, care a anuntat ca sportiva a iesit negativ.
Si grecii au necazuri
Pentru gazde, Olimpiada a inceput deja cu probleme. Cu o zi inaintea debutului competitiei, doi dintre cei mai buni sportivi greci, Kostas Kenteris, campionul olimpic la 200 m de la Sydney, si Katerina Thanou, vicecampioana olimpica la 100 m acum patru ani, nu s-au prezentat la un control antidoping inopinat care ar fi trebuit sa aiba loc joi, la ora locala 19.30. Cei doi sprinteri au marturisit ca au avut parte de un accident rutier serios, dupa ce au cazut cu motocicleta cu care calatoreau spre locul de desfasurare al testului antidoping si, ca urmare, nu au mai ajuns sa faca testul. Purtatorul de cuvant al celor doi a declarat ca respectivul accident a avut loc langa Glyfada, o suburbie din sudul Atenei, si ca sportivii au scapat cu rani minore, acesta adaugand totodata ca starea psihica a atletilor este destul de proasta. Cei doi se vad nevoiti sa apara in fata unui tribunal al Comitetului International Olimpic, acesta urmand sa hotarasca soarta lor. Ei risca dupa aceasta isprava sa fie exclusi din intrecere si sa fie suspendati doi ani din toate competitiile atletice.
12.000.000 de portii de mancare
Organizatorii au estimat ca pe durata Jocurilor Olimpice se vor consuma 12 milioane de portii de mancare. Serviciul de catering va furniza o alimentatie de inalta calitate, conform preferintelor etnice si dietetice, mergand de la bucataria halal (islamica) la cea kasher (ebraica). In Satul Olimpic vor fi servite nonstop 22.000 de persoane, acestea beneficiind de 50.000 de mancaruri preparate pe baza a 1.500 de retete internationale (vor fi utilizate 100 tone de produse pe zi). Organizatorii sustin ca pentru -realizarea- a 6.000 de portii de mancare se vor utiliza circa 15.000 litri de lapte, 2.500 duzini de oua, 300 tone fructe si legume, 120 tone carne, 85 tone peste si fructe de mare, 25.000 paini, 750 litri sos de rosii, 2.000.000 litri de apa potabila si 3.000.000 milioane de bauturi racoritoare. Pentru ca tacamul sa fie complet la -bucataria olimpica- de la Atena vor lucra 17.000 de persoane, care, dupa aceasta fiesta culinara, vor trebui sa se ocupe si cu transportul si depozitarea a aproximativ 55 de tone de deseuri.
28 de sporturi si 37 de discipline
Ca la orice editie a Jocurilor Olimpice, si la Atena vor exista noutati in ceea ce priveste regulamentul. La majoritatea probelor, numarul sportivilor a fost redus, insa exista cateva discipline la care numarul competitorilor a fost marit. Un exemplu este fotbalul feminin, unde vor participa in acest an doua echipe nationale in plus, comparativ cu editia precedenta. In privinta sporturilor debutante, nouatile sunt numai doua: introducerea probei feminine de sabie si a probelor de lupte la fete. Vorbind in cifre, sportivii prezenti la Olimpiada de la Atena vor concura in 28 de sporturi si 37 de discipline.
Grecii, mai interesati de profit decat de Olimpiada
Profitand de acest festival sportiv unic, grecii nu se arata prea interesati de spectacolul olimpic, multi dintre ei preferand sa dea lovitura in afaceri. In preajma Olimpiadei, preturile de la Atena au sarit in aer. Cei care au dat tonul scumpirilor au fost cei din industria hoteliera si investitorii de pe piata imobiliara. Hotelurile si-au majorat brusc tarifele, iar chiriile la apartamente au ajuns la un nivel fara precedent. Practic, acum, banii platiti pentru inchirierea unui apartament pe jurata JO reprezinta echivalentul unui apartament in centrul Bucurestiului. Ca atare, multi atenieni si-au inchiriat casele turistilor si au plecat in vacanta in strainatate, majoritatea preferand sa-si ia un concediu pentru a pleca la rude in Australia si SUA.
– Olimpiada umfla PIB-ul Greciei
Desi saptamanile trecute organizatorii au anuntat ca se vandusera numai jumatate din biletele puse la dispozitie, in ultima saptamana, profitand afluxul de turisti straini, vanzarea biletelor a crescut exponential, zilnic, spectatorii achizitionand in jur de 45.000 de tichete. In urma cu o saptamana se comercializasera 2,4 milioane de bilete, ceea ce reprezinta 90% din scopul propus, de a realiza vanzari in valoare de 183 milioane de euro. Analistii estimeaza ca veniturile aduse de JO vor depasi volumul investitiilor facute pentru organizare. Ei apreciaza ca, pana in 2008, PIB-ul Greciei va fi consolidat cu 25,7 miliarde de euro, fata de 11 miliarde, cat reprezinta suma totala a investitiilor. Datorita JO, se asteapta ca pentru perioada 2004-2008 veniturile in domeniul turistic sa se majoreze cu 8,3 miliarde de euro.
Emisiune unica de monede pentru colectionari
Pentru a sarbatori aceasta editie a JO, grecii au scos pe piata o emisiune speciala de monede de aur dedicate grandiosului eveniment. Monedele din aur, create in sase variante, au stantate pe avers unul dintre monumentele reprezentative ale grecilor (Palatul lui Knossos din Creta, Mausoleul din Olimpia, Stadionul Panathinaiko din 1896, Zappeio – satul olimpic din 1896, Acropole si Academia din Atena), iar pe revers laurii olimpici si costa 3.150 de dolari setul.
Ottey si Woodward rescriu istoria JO
Atleta cu cele mai multe medalii castigate la JO, Marlene Ottey, va depasi la aceasta editie un record ce cu greu va mai putea fi egalat. Sprintera jamaicana se va afla pentru a saptea oara la JO, depasind recordurile Liei Manoliu si Tessei Sanderson (Marea Britanie) ambele cu cate sase editii la activ. Desi e atleta cu cele mai multe medalii cucerite la JO (opt de argint si bronz), Ottey n-a castigat niciodata aurul olimpic. Dupa ce timp de 25 de ani a concurat la toate competitiile pentru Jamaica, Ottey reprezinta de doi ani culorile Sloveniei, stat pentru care va participa la aceste JO. La cei 44 de ani ai sai, Ottey se va alinia la start cu sportive care nici nu erau nascute in 1980, cand ea lua parte la prima Olimpiada din cariera ei.
Cea mai varstnica competitoare a acestei editii a JO e australianca Annette Woodward, care, la 57 de ani, va concura in probele de tir. Ea a incept sa practice sportul la 37 de ani, o varsta la care multi sportivi s-au retras. Dupa ce a castigat trei medalii de aur la Jocurile Commonwealth-ului, ea s-a retras in 1998, cand sotul sau a fost diagnosticat cu cancer. In 2000, ea a revenit in competitiile internationale, iar la Atena va participa in probele de pistol.
Legende olimpice autohtone
– Iosif Sarbu – primul aur olimpic Romaniei, la proba de tir, in 1952, la Olimpiada de la Helsinki
– Leon Rotman – unul dintre performerii editiei de la Melbourne, din 1956. El a obtinut doua medalii de aur in probele de canoe simplu de 1.000 metri si 10.000 de metri
– Nicolae Linca – singurul boxer medaliat cu aur la JO de la Melbourne, in 1956
– Lia Manoliu – singura sportiva prezenta la sase Olimpiade; a obtinut medalia de aur la editia din 1968, de la Mexico City
– Iolanda Balas Soter – a devenit de doua ori consecutiv campioana olimpica la saritura in inaltime, la Roma (1960) si la Tokyo (1964)
– Ivan Patzaichin – sportivul care a reusit sa stranga nu mai putin de sapte medalii olimpice din care patru de aur la cele trei editii a JO la care a participat: Mexico City (1968), Munchen (1972) si Moscova (1980)
– Nadia Comaneci – miracolul Olimpiadei de la Montreal (1976). Ea a obtinut atunci prima nota de 10 din istoria gimnasticii, precum si trei medalii de aur
Romani pentru altii
Pe langa cei 146 de sportivi care vor reprezenta Romania, la Atena vor mai exista sportivi de pe plaiuri Carpatine care insa vor lupta pentru culorile altor state. Una dintre marile sperante ale grecilor la o medalie este fostul nostru jucator de tenis de masa Calin Creanga. Si tenismana Anca Barna, refuzata de federatia noastra, va reprezenta Germania. Tudor Petrus, antrenorul care a condus timp de 20 de ani nationala romana de floreta si a fost -responsabil- de performantele Laurei Badea, pregateste acum loturile de floreta ale Greciei.
Jacques Chirac sta pe -Queen Mary 2-
Cu putine zile inainte de inceperea Olimpiadei, cea mai mare nava construita vreodata in lume, Queen Mary 2 a ancorat in portul Pireu. Aproximativ 2.600 de VIP-uri vor fi cazate pe aceasta nava, de la sportivi, artisti si oameni de afaceri pana la presedinti de state. Masurile de securitate de pe Queen Mary 2 par desprinse de pe o nava extraterestra: senzori ce analizeaza orice miscare, camere de supraveghere, aparate de detectie cu raze X care sa detecteze materiale radioactive, chimice sau biologice. Primul presedinte care s-a cazat pe Queen Mary 2 a fost Jaques Chirac. Prezent in Grecia, fostul presedinte american George Bush, impreuna cu sotia sa, Barbara, si nepoatele Barbara si Jenna (n.r. – fiicele presedintelui SUA) au preferat sa se cazeze pe un yaht privat numit Dumara, bine pazit de Serviciile Secrete.