Home Economic-Financiar Conflictul Primaria Capitalei – Restaurantul Pescarus, transat in justitie

Conflictul Primaria Capitalei – Restaurantul Pescarus, transat in justitie

DISTRIBUIŢI

Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 114/2004 si Dispozitia primarului general nr 613/2004, privind interzicerea circulatiei autovehiculelor in parcurile si gradinile publice, s-ar putea dovedi mai greu de aplicat decat au considerat autorii acestor acte normative de interes local, acte care, de altfel, ar fi trebuit elaborate de mult. Un prim incident a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, la intrarea in Parcul Herastrau, mai exact, la capatul aleii spre Restaurantul Pescarus. Relatarile au fost insa contradictorii. Astfel, Adrian Vatu, seful Detasamentului de interventie al Gardienilor Publici, a declarat agentiei Mediafax ca, vineri, in jurul orei 11.00, a fost bruscat in timp ce incerca sa impiedice intrarea in parc a unui autoturism condus de patronul Restaurantului Pescarus, Marcel Bouaru. La randul sau, acesta a declarat ca nici vorba sa fi bruscat pe cineva, dimpotriva, el a fost cel impiedicat sa-si exercite drepturile de proprietar. -Nu am fost lasati sa intram si am fost nevoiti sa-l asteptam pe directorul de la parc. Impreuna cu acesta a venit si dl Vatu. Nici nu a vrut sa se uite peste actele pe care le aveam. Am plecat si am chemat jandarmii, iar dupa circa o ora, cand m-am intors, portile erau deschise. Am vrut sa intru cu masina, insa acel domn s-a pus in fata masinii, interzicandu-mi accesul. Nu l-am lovit si nici nu am intrat cu masina in vreun gard-, a spus Marcel Bouaru.

Realitatea este ca patronul societatii Pescarus a contestat in justitie decizia CGMB, solicitand totodata instantei ca, pana la solutionarea procesului, sa i se permita accesul cu masina spre restaurant, unde aleea se infunda. Si, intr-adevar, pe 5 august, societatea Pescarusul a obtinut o ordonanta (nr.5648), prin care Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a hotarat deblocarea aleii care duce prin parc din Bulevardul Aviatorilor in parcarea Restaurantului Pescarus. Instanta a admis cererea societatii Pescarus si a obligat CGMB sa deblocheze, -prin desfiintarea celor doua porti-, aleea prin care se poate intra in parc, pe proprietatea privata de 2.588 metri patrati a restaurantului. Hotararea judecatoreasca este executorie si se pune in aplicare fara somatie. Mai mult, pentru ca autoritatile nu au pus in aplicare sentinta, patronul societatii Pescarus s-a adresat executorilor judecatoresti, care, vineri, au incercat s-o puna in aplicare, fiind impiedicati insa de… gardienii publici. Insensibila la aceste argumente, intr-un comunicat remis vineri, Primaria Capitalei avertizeaza ca ar putea interzice chiar si functionarea Restaurantului Pescarus. -Exista agenti economici care, prin diferite tertipuri, profitand de relatiile pe care le au cu diferite institutii publice, incearca sa incalce HCGMB 114/1004 si Dispozitia primarului general 613/2004. Avertizam agentii economici ca, daca nu vor respecta HCGMB si Dispozitia primarului general, se vor lua masuri de interzicere a activitatii si functionarii lor in parcurile si gradinile bucurestene-.

Ce spune legea

Fara a fi partinitori si fara a nega necesitatea protejarii parcurilor bucurestene, inclusiv de -asaltul- automobilelor (ca si al -comerciantilor- de tot felul), am incercat sa aflam ce spune legea in acest caz. Ei bine, iata ce prevede -Codul civil-, la art. 616: -Proprietarul al carui loc este infundat, care nu are nici o iesire la calea publica, poate reclama o trecere pe locul vecinului sau, pentru exploatarea fondului, cu indatorire de a-l despagubi in proportie cu pagubele ce s-ar putea ocaziona-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.