Petre Daea nici nu s-a obisnuit bine cu postura de ministru al agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si deja a semnat un ordin prin care da unda verde la jefuirea padurii romanesti. Astfel, prin Ordinul nr. 547 din 3/08/2004, privind stabilirea suprafetelor din fondul forestier national exceptate de la reconstituirea dreptului de proprietate pe vechile amplasamente, ministrul Petre Daea a anulat Ordinul nr. 555/2003 emis de fostul ministru Ilie Sarbu. Ce se ascunde de fapt in spatele acestei manevre? O megaafacere a carei miza o reprezinta cele peste 100.000 hectare de padure, care vor fi retrocedate in mare parte acolitilor actualei puteri, oferindu-le astfel posibilitatea de a taia si a vinde masa lemnoasa de cea mai buna calitate. Prin Ordinul nr. 555/2003, coroborat cu prevederile Legii nr. 1/2000, se stabilisera foarte clar care sunt suprafetele din fondul forestier national exceptate de la reconstituirea dreptului de proprietate pe vechile amplasamente.
Dar ministrul Petre Daea nu a tinut cont de prevederile Legii 1/2000 si, ca atare, a anulat ordinul care stabilea suprafetele exceptate de la retrocedare. Acest lucru nu se putea realiza deoarece un ordin de ministru nu poate modifica prevederile unei legi aprobate de catre parlament, asa cum este Legea nr. 1/2000.
Printre suprafetele exceptate de la retrocedare se numara -terenurile pe care sunt instalate culturi forestiere experimentale, de lunga durata, aflate sub observatia Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice-, -rezervatiile forestiere de seminte de importanta deosebita, plantaje, plantatii-mama de butasi si arboreturile surse de seminte din specii valoroase, inscrise in catalogul national al materialelor de reproducere admise in culturile silvice-, precum si -rezervatiile stiintifice, padurile – monumente ale naturii si alte arii strict protejate, constituite si declarate astfel potrivit legii-.
-Prin acel ordin se realizase o enclavizare a padurilor, iar prin emiterea Ordinului nr. 547/2004 se rezolva unele situatii litigioase aparute ca urmare a Legii 1/2000 intre localitati, indeosebi comune. In realitate, este vorba de circa 10.000 de hectare si nu de peste o suta de mii de hectare de padure-, a precizat Adam Craciunescu, secretar de stat pentru silvicultura in cadrul MAPDR. In schimb, artizanul Ordinului nr. 547/2004, ministrul Petre Daea, nu a putut fi contactat, deoarece se afla plecat din Bucuresti, fiind undeva prin tara in campanie electorala.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane