Disperat sa mai castige cateva procente in plus la viitoarele alegeri, Guvernul Nastase arunca cu banii publici pe tot felul de -agape- si -petreceri-. Ultima -afacere- de acest gen se numeste pompos Festivalul Artelor si se va desfasura la Bucuresti in perioada 5-12 septembrie. Noul festival inventat de guvern beneficiaza de un buget urias asa cum se si cere intr-un an electoral. Conform H.G. nr. 143/2004, publicata in -Monitorul Oficial- din 16 februarie 2004, Festivalul Artelor se va organiza din doi in doi ani sub -inaltul patronaj al presedintelui Romaniei-. Pentru coordonarea organizarii editiei din acest an, guvernul a infiintat, prin aceeasi hotarare de guvern, un -comitet la nivel inalt si o comisie de organizare-. Comitetul la nivel inalt este coordonat chiar de primul-ministru, Adrian Nastase, si este format din ministrii culturii, finatelor, internelor, transporturilor, afacerilor externe, educatiei si Secretariatul General al Guvernului. Implicarea presedintiei este pur onorifica, hotararea de guvern stipuland ca -la activitatea comitetului la nivel inalt poate participa, in calitate de invitat, si un reprezentant la Administratiei Prezidentiale-. De organizarea efectiva a festivalului a fost desemnat sa se ocupe ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Eugen Bejinariu, care are in subordine cate un reprezentant, la nivel de secretar de stat, din partea ministerelor enumerate mai sus, plus un reprezentant la SPP.
In calitatea sa de coordonator, SGG are in responsabilitate inclusiv incheierea contractelor cu artistii participanti, prin intermediul Artexim, agentie de impresariat aflata in subordinea Ministerului Culturii si condus de -celebrul si eternul- Mihai Constantinescu. Bugetul alocat pentru editia din acest an este de circa 65 miliarde de lei, in jur de doua milioane de dolari. Banii sunt alocati din bugetul Secretariatului General al Guvernului, capitolul -Alte actiuni-, subcapitolul -Programe de informare si prezentare a imaginii Romaniei-. Ce legatura are festivalul organizat la Bucuresti cu imaginea Romaniei in lume e mai greu de explicat, dar, dat fiind ca este an electoral, nici un mijloc nu este de prisos pentru a-ti face publicitate. Ministrul culturii, Razvan Theodorescu, a gasit totusi o explicatie. -Festivalul se organizeaza in anul in care nu se tine Festivalul -Enescu-. Daca Bucurestiul vrea sa fie inclus pe lista capitalelor cunoscute pentru activitatea culturala, atunci avem nevoie de asemenea festivaluri de tinuta. Imaginea Romaniei nu poate avea decat de castigat din acest festival care va crea o stare de emulatie-, explica ministrul Culturii.
Licitatiile sunt pentru fraieri
Toate cheltuielile legate de organizarea festivalului vor fi aprobate de ministrul pentru coordonarea SGG, Eugen Bejinariu. Pentru a nu se incurca cu licitatiile, hotararea de guvern stabileste ca SGG va putea incheia contracte care au ca obiect achizitionarea de bunuri, servicii si lucrari, fara licitatie, pentru sume mai mici de 200.000 de euro. Asta inseamna ca Bejinariu va putea sa cheltuiasca aproape doua milioane de dolari dupa cum vrea, fara sa dea socoteala, doar in functie de interesele de partid sau de comisionul acordat. Suma alocata festivalului este aproape dubla fata de cea cheltuita pentru Cerbul de Aur si de cateva ori mai mult decat Festivalul de la Mamaia. In plus, pentru comparatie, guvernul a alocat pentru persoanele afectate de inundatii doar cateva miliarde de lei, explicand ca -nu sunt bani-.
Replica costisitoare a Festivalului -George Enescu-
In cele opt zile ale primei editii a Festivalului Artelor, eveniment ce se doreste a fi o replica la -George Enescu-, publicul bucurestean va asista la spectacole de dans, balet, teatru, muzica clasica sau opera, in urmatoarele locatii: Piata Constitutiei, Sala Mare a Teatrului National -I.L.Caragiale-, Ateneul Roman, Opera Nationala din Bucuresti, Muzeul National -George Enescu- si Biserica Sfantul Elefterie.
Pe lista personalitatilor culturale care vor participa la aceasta manifestare se numara: Andrian Pintea, Alberto Mastromarino, Alina Cojocaru, Claudiu Bleont, Antonio Marques, Dan Puric, Florina Cercel, Johan Kobborg, Maia Morgenstern, Marius Bodochi sau Vadim Repin, la care se adauga Filarmonica -George Enescu-, Orchestra Nationala Radio, Brazz Brother (Norvegia) si finalistii Eurovision Young Musicians. Dintre toate manifestarile programate la Festivalul Artelor, principalul punct de atractie va fi show-ul -Harem- al sopranei Sarah Brightman, programat in 6 septembrie in Piata Constitutiei.