Home Actualitate Marile firme din domeniul apararii se bat pentru contracte in Romania

Marile firme din domeniul apararii se bat pentru contracte in Romania

DISTRIBUIŢI

Romania tinde sa devina o piata importanta de desfacere pentru marile concerne producatoare de armament si sisteme de aparare. Dupa ani de zile, cand cele mai importante contracte au fost castigate de firma israeliana Elbit Systems, in ultima vreme, alte mari firme occidentale isi fac intrarea pe piata. Astfel, BAE Systems a obtinut un contract de peste 200 milioane de dolari pentru livrarea a doua fregate din clasa 22, iar EADS a obtinut un contract in valoare de peste un miliard de euro pentru realizarea unui sistem integrat de securizare a frontierei. Urmatorul pas extrem de important va avea loc in urmatorii ani, atunci cand Romania va fi obligata sa treaca la modernizarea Fortelor Aeriene. Contractele respective vor depasi cu mult valoarea celor realizate pana in acest moment, unii analisti estimand ca armata va cheltui doua-trei miliarde de dolari. Cei mai importanti concurenti de pe piata sunt Lockheed Martin si BAE Systems, doua mari companii capabile sa livreze Fortelor Aeriene avioane de lupta de ultima generatie.

-Programul de modernizare a MIG-urilor 21 a prelungit viata acestora, asa ca ele vor incepe sa-si epuizeze norma de viata undeva dupa 2008. A fost un program de modernizare, care a durat cativa ani, ultimul MIG 21 Lancer fiind livrat anul trecut. Ultimele avioane livrate isi vor depasi norma de viata prin 2012-, explica purtatorul de cuvant al MapN, lt.col. Nezir Gelaledin. La inceputul anului, ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu, anunta ca MIG-urile 21 nu vor fi modernizate inca o data, in aceste conditii ele urmand a fi retrase din serviciu in momentul in care isi epuizeaza norma de viata. -Anul trecut, oficialii romani au anuntat ca nu vor mai moderniza MIG-urile, deoarece acestea nu corespund din punctul de vedere al interoperabilitatii cu armatele NATO. Noi aproximam ca in 2008-2009 Fortelele Aeriene vor trebui sa treaca la achizitia de avioane compatibile. BAE Systems este extrem de interesat de aceste viitoare contracte, mai ales ca suntem capabili sa livram avioane de ultima generatie-, sustine directorul de marketing si comunicare al BAE Systems, John Neilson. Numarul de avioane ce vor fi achizitionate nu este, inca, stabilit, oficialii MApN urmand sa finalizeze planul de inzestrare. -In acest moment nu este nimic stabilit, pentru ca nu s-a finalizat de elaborat planul de inzestrare a armatei. Acest document este in faza finala de elaborare si va fi supus aprobarii Consiliului Militar si apoi ministrului apararii-, adauga lt.col. Nezir Gelaledin. Chiar daca datele viitoarelor contracte sunt inca incerte, oficialii firmelor de armament au propriile aproximari. -Nu credem ca va fi vorba, intr-o prima faza, de un numar foarte mare de avioane. In plus, va fi foarte important costul de achizitie si de intretinere a acestor aparate care trebuie sa fie relativ mici, eficiente, si sa poata indeplini misiuni multirol-, considera John Neilson.

Competitie acerba

In principiu, in competitie se pot inscrie mai multe tipuri de avioane, F-16, produs de Lockheed Martin, Mirage 2000-5, al companiei franceze Dassault, si Jas-39 Gripen, produs de grupul de firme BAE Systems si Saab. Celelalte tari din estul Europei au optat, in functie de interese, fie pentru F-16, Polonia si Ungaria, fie pentru Gripen, Cehia si Ungaria. Cel mai important contract din aceasta regiune a fost adjudecat de Lockheed Martin, care a vandut, la sfarsitul anului 2002, Poloniei 48 de avioane de vanatoare F-16 contra a 3,5 miliarde de dolari. Ungaria a incercat sa impace pe toata lumea, cumparand 20 de F-16 si 24 de avioane Gripen. La randul ei, Cehia a decis sa achizitioneze avioane Gripen, contractul pentru 12 avioane valorand peste 500 milioane de euro. -In Polonia a fost vorba de o decizie politica, ei achizitionand avioane F-1. In Ungaria si Cehia am castigat noi, iar acum ne pregatim pentru contractele ce vor urma in Romania si Bulgaria-, adauga directorul BAE Systems.

Un contract pagubos

Romania a decis sa-si modernizeze avioanele de vanatoare MIG 21. Decizia a socat pe toata lumea, fiind vorba de un avion vechi de 35 de ani si care nu corespunde standardelor NATO. Cu toate acestea, Ministerul Apararii a semnat un contract cu societatea israeliana Elbit prin care a platit 340 milioane de dolari pentru a transforma MIG-ul 21 in MIG 21 Lancer. Alte 180 milioane de dolari au fost platite aceleiasi firme pentru sistemele de armament. Asa-zisa modernizare a prelungit viata avioanelor cu 8-10 ani, insa costurile au fost imense, Romania ramanand singura tara din Europa care a decis sa modernizeze un avion vechi de 35 de ani.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.