Nu puține sunt cazurile în care părinții refuză să își ia copiii cu ei la petreceri sau la întâlnirile cu prietenii dintr-un motiv ușor ridicol: cei mici nu știu să se poarte frumos la masă și îi fac de râs.
Dr. Alex Packer, psiholog și autor al unei cărți pe tema bunelor maniere, îi învață pe părinți ce trebuie să facă și, mai ales, ce nu trebuie să facă pentru a-i obișnui pe copii să se comporte civilizat atunci când iau masa în compania altora, dar nu numai.
Iată câțiva pași pe care îi recomandă Packer pe site-ul familyeducation.com, preluat de ziare.com:
În primul rând, nu le faceți observații chiar în timpul mesei, ci înainte sau după, altfel riscați să nu puteți înghiți nimic nici dumneavoastră, nici copiii, din cauza stării de iritare.
Apoi, oferiți-le exemplul personal, începând chiar cu mesele luate în familie. Una dintre cele mai frecvente greșeli făcute de părinți este să se comporte total necivilizat atunci când mănâncă la ei acasă și să fie manierați doar atunci când se află în prezența unor musafiri.
Copiii nu pot face aceste diferențe sau, chiar dacă li se atrage atenția, uită repede că se află în compania unor străini, de aceea ei trebuie să mănânce frumos în orice condiții.
De asemenea, aveți grijă pe ce ton și cu ce atitudine îl învățați pe cel mic bunele maniere. În loc să țipați la el sau să îl criticați tot timpul, adoptați un ton neutru și oferiți-i explicații logice, vorbind în general.
De exemplu, în loc să îl jigniți spunându-i că mănâncă precum un purcel atunci când înmoaie o bucată de pâine în sos, explicați-i că lucrul acesta nu este igienic și că este mai bine să folosească furculița, rămânând astfel cu mâinile curate.
La fel, obișnuiți-l să își pună pe genunchi la începutul mesei un șervet de bucătărie, atrăgându-i foarte clar atenția asupra faptului că, așa, riscul de a se păta pe haine este mult mai mic.
O altă modalitate amuzantă de a-i deprinde pe cei mici cu bunele maniere la masă este să organizați în familie cine tematice, în joacă. „În seara asta cinăm la castel“, îi puteți anunța pe copii, după care, îmbrăcați elegant cu toții, vă puteți așeza la masă pretextând că formați o familie regală și trebuie să vă comportați ca atare. Puteți să vă amuzați pe această temă, păstrând însă limitele. O astfel de cină poate fi extrem de educativă, dacă părinții știu să profite de moment și să le facă o scurtă incursiune în istorie și în tradiții.
Extrem de important este (ca de obicei atunci când discutăm despre introducerea unor reguli) să aplicați un sistem de pedepse, dar și de recompense adecvate și anunțate din timp.
Copilului trebuie să i se spună dinainte de a se așeza la masă că dacă va începe să se dea în spectacol riscă să rămână nemâncat, iar acest lucru chiar să se întâmple în cazul în care copilul nu se comportă adecvat.
În schimb, în cazul în care el se poartă frumos și face eforturi pentru a se integra în atmosferă și pentru a respecta normele de conduită și pe toți cei prezenți la masă, lăudați-l la final pentru comportamentul lui.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane