Home Monden Romanii au smuls cinci premii ale Festivalului Anonimul

Romanii au smuls cinci premii ale Festivalului Anonimul

DISTRIBUIŢI

Prima editie a Festivalului International de Film Independent Anonimul, desfasurata intre 17 si 22 august in Delta Dunarii, la Sf. Gheorghe, si-a desemnat castigatorii, duminica seara, in prezenta unui numar impresionant de reprezentanti ai cinematografiei romanesti si internationale.

Organizat pe trei sectiuni: lungmetraj, documentar si scurtmetraj, Festivalul de Film Independent Anonimul a fost deschis pe 17 august, in Satul Cinema de la Sf. Gheorghe, de pelicula -Padurea Spanzuratilor-, regizata de celebrul Liviu Ciulei, care a obtinut Premiul de Regie la Festivalul de Cannes in 1965. De altfel, domnul Liviu Ciulei este si presedintele de onoare al Festivalului Anonimul.

In ultima seara a festivalului, adica in seara decernarii premiilor, emotiile au fost vizibile, pentru ca, desi este un festival aflat la debut, Anonimul a beneficiat de o concurenta acerba la cele trei sectiuni.

Batalia cea mare s-a dat pentru premiile puse in joc la sectiunea scurtmetraj, unde au participat cele mai multe productii autohtone.

De altfel, doamna Irina Margareta Nistor – presedintele juriului -, care a urmarit atent aceasta competitie alaturi de colegii sai de juriu: Pierre Eisenreich (jurnalist la -Positif Magazine- din Franta) si Razvan Popescu (membru CNA, scriitor si scenarist), ne-a declarat ca selectia productiilor nu a fost nicidecum usoara.

-Competitia a fost extrem de stransa la sectiunea scurtmetraj, unde o treime din pelicule au fost semnate de regizori romani. In plus, majoritatea acestor productii au fost premiate si raspremiate in acest an, la cele mai mari festivaluri de film. Ne-a fost foarte greu sa desemnam castigatorii-, a declarat doamna Irina Margareta Nistor.

In cele din urma, dintre cele sase premii puse in joc la aceasta sectiune, dintre care doua au fost premii speciale ale juriului, romanii au reusit sa-si adjudece nu mai putin de patru.

Astfel, premiul pentru -Cel mai bun scenariu-, in valoare de 500 de dolari, a fost adjudecat de Constantin Popescu, pentru -constructia perfect structurata- a peliculei -Apartamentul-. Premiul pentru -Imagine-, in valoare tot de 500 de dolari, a fost adjudecat de Vivi Dragan Vasile si Anca Barbu, pentru -inovatie in mixajul dintre film cu actori si animatie- realizate la scurtmetrajul -Boborul-, in regia lui Radu Vasile Igazsag. Si premiul pentru -Regie- de la aceasta sectiune, in valoare de 1.000 de dolari, i-a revenit tot unui roman. Este vorba despre Corneliu Porumboiu pentru a sa -Calatorie in oras-, care – conform membrilor juriului – a -exprimat perfect starea de fapt a romanului obisnuit-. Din nefericire, cel mai important premiu al sectiunii scurtmetraj a fost castigat de -At that point… Rebeca-, in regia Lucianei Jauffred Gortostiza din Mexic. O data cu acest premiu, ea a intrat in posesia sumei de 1.500 de dolari.

Pe langa aceste doua premii, s-au mai acordat inca doua premii speciale ale juriului: Victor Rebengiuc – pentru rolul din -Un cartus de Kent si un pachet de cafea-, in regia lui Cristi Puiu – si pelicula -Alice and I- – pentru umorul specific.

-Examenul- lui Titus Muntean, premiat la lungmetraj

Daca la scurtmetraj Romania a avut partea la majoritatea premiilor, categoria -lungmetraj- a fost dominata fara drept de apel de productiile internationale.

Juriul acestei sectiuni a fost format din: Eugenia Voda (critic de film), Jean Rozat (manager Arte/ Franta), Steve Gallagher (publicist la revista -Film Maker- din Statele Unite) si Eduardo Antin (directorul Festivalului de Film Independent de la Buenos Aires.

Si la aceasta categorie s-au acordat tot sase premii, sub privirile atente ale actorului Marcel Iures – amfitrionul serii.

Astfel, premiul pentru -Cea mai buna actrita- (2.000 de dolari) a fost castigat de Brigitte Holmeier pentru rolul din -Indentity Kills- (Germania), in regia lui Soren Voight.

Singurul trofeu adjudecat de romani la aceasta sectiune a fost -Cel mai bun actor-, care i-a revenit lui Marius Stanescu, pentru rolul din -Examen-, film regizat de Titus Muntean, in care mai joaca Gheorghe Dinica si Valentin Uritescu.

Dupa acordarea premiilor pentru -Imagine-, -Regie- si -Scenariu-, a urmat cel mai important moment al festivitatii de premiere: decernarea trofeului cel mare in valoare de 10.000 de dolari.

In urma consultarilor dintre membrii juriului, trofeul i-a revenit regizorului italian Marco Bellocchio, pentru pelicula -Buongiorno, Notte-.

Astfel, trofeul cel mare al primei editii a Festivalului de Film Independent Anonimul a plecat spre Italia.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.