Ziua Culturii Române, care se sărbătorește pe 15 ianuarie, va fi celebrată de Filarmonica "George Enescu" la Ateneul Român din Capitală pe 20 ianuarie, evenimentul marcând, totodată, împlinirea a 163 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu.
Concertul "Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica" din 20 ianuarie, de la ora 11.00, este dedicat Zilei Culturii Române și prilejuiește întâlnirea cu câțiva dintre cei mai buni percuționiști români, cadre didactice și studenți de la Universitatea Națională de Muzică București. Ei vor propune celui mai tânăr public de concert o călătorie în lumea fascinantă a ritmurilor și sonorităților unei mari familii de intrumente muzicale, cea a instrumentelor de percuție, informează un comunicat. Interpreții Alexandru Matei, Sorin Rotaru, Alexandru Dan, Alexandru Stroe vor oferi publicului lucrări de Johann Sebastian Bach, S.Fink, Ney Rosauro, David Friedman, Steve Reich, și Terry Riley. "Clasic e Fantastic" este cel mai amplu proiect educațional de muzică clasică destinat copiilor și tinerilor, în care sunt implicați muzicieni profesioniști și amatori. Alături de ei urcă pe scenă și viitorii muzicieni, în prezent studenți ai Universității Naționale de Muzică București.
Proiectul "Clasic e Fantastic" este o premieră în România. În majoritatea orașelor lumii, la Viena, Paris, München, Hamburg, Londra, Praga, Budapesta, New York, marile instituții muzicale de cultură derulează de ani de zile programe educaționale asemănătoare. Pentru cea de-a treia stagiune a acestui proiect (2012 – 2013), obiectivul este de a aduce din nou în Sala Mare a Ateneului Român peste 10.000 de copii și tineri, facilitând astfel accesul acestora la educația muzicală clasică.
Biletele pentru concertul de pe 20 ianuarie se pun în vânzare la casa de bilete a Ateneului Român, miercuri, de la ora 12.00, prețul unui bilet fiind de 15 lei. În limita locurilor disponibile, se fac rezervări pentru grupuri școlare. Numarul maxim de locuri ce pot fi cumparate de o singură persoană este 10. Concertul nu este recomandat copiilor sub șapte ani.
Irina Popescu
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane