Accidentul aviatic in urma caruia doua avioane de vanataore MiG 21 Lancer au fost distruse pare a fi avut loc din cauza unei erori de pilotaj. Concluziile preliminare au aratat ca o defectiune tehnica este putin probabila, la fel ca si o eroare de dirijare comisa de controlorul de trafic militar operational de la sol.
Toate aceste date sunt insa preliminare, mai ales ca inregistratoarele de zbor nu au fost inca recuperate. Cu toate acestea, comisia de ancheta continua investigatiile, concentrandu-si atentia asupra implicarii factorului uman. Seful Statului Major al Fortelor Aeriene, general-locotenent Gheorghe Catrina, a declarat ca au fost audiati pilotii internati la Spitalul Militar din Cluj si ca mai sunt de cercetat unele date tehnice. El a spus ca nu exclude nici o varianta privind motivele care au determinat accidentul aviatic, dar ca, personal, nu crede ca ciocnirea celor doua avioane MiG 21 Lancer are la baza defectiuni tehnice, inclinand mai mult sa creada ca a fost vorba de o eroare umana.
-Poate dura luni de zile pana sa stabilim cu exactitate cauza producerii accidentului. In 15 zile se va face un raport preliminar-, a spus Catrina. El a mai declarat ca din primele cercetari s-a stabilit ca avioanele implicate in accident erau avioane MiG de lupta modernizate, care se foloseau pentru instructie, iar pilotii efectuau un exercitiu in conformitate cu procedeele de instructie militara elaborate la intrarea in NATO, in care trebuia sa fie reperat un aparat-tinta si escortat ulterior. -Cand s-a produs accidentul, era o traiectorie de intoarcere, nu acolo s-a facut antrenamentul. De obicei, se evita spatiul aerian din preajma oraselor populate-, a mai spus Catrina, potrivit caruia pilotii aveau cate 55, respectiv 46 de ore de zbor efectuate in acest an. In urma acestui accident, dat fiind ca, saptamana viitoare, Romania va participa la primul exercitiu aerian in calitate de membru al NATO, Statul Major al Fortelor Aeriene a decis investigarea psihologica a pilotilor din Baza 86 Aeriana, de la Fetesti, de catre experti din cadrul Institutului National de Medicina Aeronautica si Spatiala si continuarea antrenamentelor de zbor.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane