Potrivit datelor centralizate la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), capitalul strain prezent in industria romaneasca este mai mare cu cel putin 20% decat cel romanesc investit in perioada decembrie 1991-iunie 2004. Astfel ca, din totalul de 11,182 miliarde de dolari SUA, cat insumeaza capitalul investit de catre companiile straine in Romania, industriei i-au revenit 64,3%, adica aproape 7,2 miliarde de dolari. Asta in timp ce, in aceeasi perioada, totalul capitalului romanesc abia a depasit echivalentul actual a noua miliarde de dolari. Iar in primul trimestru al anului 2004, totalul investitiilor straine, insumand 63,7 milioane de dolari (20.384 miliarde de lei) au fost mai mari decat capitalul romanesc investit in Romania, acesta totalizand putin peste 19.000 miliarde de lei. De asemenea, din punctul de vedere al ponderii industriei in totalul investitiilor straine, ca si numarul de companii straine ce opereaza in acest sector, cifrele sunt graitoare: potrivit ONRC, peste 64% din capitalul strain si mai bine de 36% din totalul companiilor s-au orientat catre productia industriala, in timp ce capitalul romanesc repartizat in industrie are o pondere mai mica de 12% din total.
Desigur, cifrele ONRC pot fi interpretate in mai multe feluri, ajungandu-se inclusiv la ideea ca strainii au avut mai multa incredere in potentialul industriei romanesti decat… romanii. Sau ca, avand surse de finantare mai multe si mai generoase, investitorii de peste granita s-au descurcat mult mai usor in hatisurile economiei postdecembriste romanesti. In plus, oamenii de afaceri autohtoni au avut (si mai au) de luptat cu o fiscalitate din ce in ce mai apasatoare, cu o birocratie agresiva, cu atatea si atatea baiere administrative pe care guvernantii s-au straduit, mai ales in anii electorali, sa le indeparteze.
Semne de revigorare, abia in primul semestru din 2004
Diferentele astronomice dintre capitalul strain si cel autohton din industria romaneasca, inregistrate in primii ani de dupa 1991, au inceput sa scada vertiginos, ajungandu-se – in primul semestru din 2004 – la cifre comparabile intre cele doua categorii. Astfel ca, din ianuarie pana in iunie 2004, societatile nou-infiintate cu participare straina la capital (in total 4.569) au investit 20.384 miliarde de lei, in timp ce 29.561 companii romanesti au investit 19.071 miliarde de lei. Explicatia fenomenului nu consta atat intr-o eventuala crestere semnificativa a investitiilor romanesti, cat intr-o diminuare sensibila a capitalului strain, care a inceput sa inregistreze tot mai multe retrageri. De altfel, cum am mai semnalat, numai in luna iunie 2004, 87 de companii cu participare straina au parasit piata romaneasca, acestea avand un capital social in valoare de peste 44,3 milioane USD…
In alta ordine de idei, dinamica numarului de societati noi cu participare straina la capital in primul semestru din 2004 este superioara celei inregistrate in aceeasi perioada din 2003. La fel si dinamica valorii capitalului social subscris in societatile noi, cu precizarea ca, in luna mai 2004, volumul capitalului a fost de aproape doua ori mai mic decat cel investit in luna mai 2003. Cea mai favorabila dintre lunile anului 2004 a fost aprilie, cand investitiile straine au atins un record de 18,7 milioane USD, iar cea mai saraca a fost ianuarie, cand volumul investitiilor nu a depasit trei milioane USD.
Uniunea Europeana si SUA, primele in topul investitiilor straine
Potrivit datelor ONRC, configuratia pe tari a soldului investitiilor straine existent la 30 iunie 2004 (echivalentul a 11,182 miliarde USD) arata ca Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii domina de departe in topul investitorilor. Pe primul loc troneaza Olanda, cu 1,90 miliarde USD investite prin intermediul a 1.863 societati, urmata de Franta (1,33 miliarde USD, 3.371 societati) si Germania (947 milioane USD, 11.500 societati). SUA au investit in Romania un capital social in valoare totala de 834,8 milioane USD, prin intermediul a 3.994 companii. Ponderile sectorului industrial si ale celorlalte sectoare in volumul capitalului strain si in numarul total al companiilor straine prezente in Romania sunt evidentiate in graficele alaturate.