In Romania s-a deschis sezonul la antrenat militari palestinieni, irakieni si afgani. Guvernul a hotarat ca in baza tratatelor pe care MApN le semneaza unitatile scolare de invatamant superior militar sa primeasca diferiti soldati straini. In conditiile in care este greu de crezut ca americanii sau englezii vor veni la noi in tara pentru o pregatire militara, cel mai probabil soldatii din tarile arabe, cu risc mare de terorism, se vor inghesui la portile scolilor cu profil militar. In acest sens exista binecunoscutul exemplu al garzilor Autoritatii Palestiniene care s-au aflat in practica la Serviciul de Protectie si Paza. De asemenea, au existat o multime de implicari ale tarii noastre in retehnologizarea noilor militii sau armate din state precum Afganistan sau Irak.
Daca in perioada comunista statul roman primea mari sume de bani pentru pregatirea militarilor din tarile -prietene si tovarase-, noua lege ofera posibilitatea antrenarii soldatilor pe gratis. -In fiecare an, fiecare stat spune cati oameni pot fi scolarizati si se face o repartitie-, a explicat lt.-col. Nezir Gelaledin, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii Nationale, care a punctat faptul ca in Romania se gaseste cel mai modern centru de pregatire militara superioara din sud-estul Europei.
Noul act legislativ care a fost aprobat de executiv ofera o multime de drepturi oficialilor din MApN in functie de tratatele pe care le semneaza. Intr-o perioada in care armata romana face eforturi mari pentru a asigura echipamentele necesare standardelor NATO, iar alimentatia necesita imbunatatiri, militarii straini beneficiaza de scutiri de plata in momentul in care vin in tara noastra. Cu toate acestea, cheltuielile care sunt necesare pentru pregatirea lor trebuie achitate, iar MApN suporta din bugetul propriu cazarea in locatiile sale, hranirea vizitatorilor, transportul intern si asistenta medicala.
Hotararea Guvernului 1314 din 19.08.2004 prevede insa si unele aspecte care practic ofera o prea mare marja de cheltuire a banilor. Astfel, militarii pot sa beneficieze de cazare la hotelurile particulare sau chiar de mese la restaurant pe banii statului roman. Mai mult decat atat, ministerele apararii din tarile partenere pot chiar sa ceara si mai multi bani de la partea romana -… prin cheltuieli de scolarizare se intelege… transportul international, dupa caz, la solicitarea partii care trimite la studii- se arata la alineatul -e- al articolului 4 din actul normativ. Mai exact, partenerii care trimit soldati pentru pregatire la noi in tara pe gratis pot sa ne ceara sa platim inclusiv biletul de avion pentru cursanti. Prevederea este cu atat mai grava, cu cat autoritatea abilitata sa emita norme pentru aplicarea acestei hotarari de guvern este chiar Ministerul Apararii Nationale.
Oficialii Ministerului Apararii Nationale au intarziat sa prezinte ieri o situatia a cursantilor care au studiat in tara noastra pana la intrarea in viguare a legii. Mai-marii armatei au considerat ca este mai important de mediatizat lista cu soldati romani care au efectuat studii in afara granitelor. Astfel, peste 4.000 de militari din tara noastra au fost trimisi sa invete in alte state. Cea mai mare pondere o au cei care s-au dus in Germania, aproape 1.000, Canada, SUA si Marea Britanie insumand toate aproape 1.500 de cursanti. Militarii nostri au mai ajuns in India, Africa de Sud sau Australia. -Avem tratate cu Egiptul, Turcia, Bosnia si Albania-, a raspuns purtatorul de cuvint al MApN la intrebarea referitoare la cursantii care provin din state predominant musulmane si care vor veni in Romania. Cu toate acestea, in domeniile tehnic, cultural si stiintific am mai descoperit ca Romania mai are acorduri semnate cu Arabia Saudita, Tunisia, Azerbaidjan, Kazahstan. Alaturi de acestea, Ucraina si Belarusul sau Republica Socialista Vietnam sunt numai cateva dintre fostele state din sfera de influenta comunista care ar putea trimite militari la noi.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 09.01.2025, 17:43:39