Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat, de curand, modificarea regulamentului privind operatiunile cu drepturi de preferinta. In principal, modificarile efectuate sunt in concordanta cu noua lege a pietei de capital, in acest sens CNVM permitand si institutiilor de credit autorizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa desfasoare operatiuni cu drepturi de preferinta. In plus, CNVM a introdus, fata de regulamentul anterior, notiunea de data de inregistrare care va permite identificarea actionarilor care detin drepturi de preferinta si in baza carora pot subscrie cu prioritate la majorarea capitalului social. De asemenea, regulamentul face precizari si asupra modului in care se va stabili ultima sedinta de tranzactionare pentru emitentii in cauza. Dreptul de preferinta se refera la posibilitatea celui care detine actiuni in cadrul unei societati de a putea cumpara actiuni la un pret mai mic decat cel de oferta, in momentul in care societatea respectiva isi majoreaza capitalul social si, in consecinta, emite actiuni noi. Actionarul trebuie sa subscrie un numar de actiuni proportional cu cele detinute anterior si intr-o anumita perioada de timp.
La majorarea capitalului social poate participa si publicul investitor
Operatiunea de majorare a capitalului social, prin aport in numerar, la societatile comerciale care utilizeaza suportul tehnic oferit de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) se efectueaza prin emiterea de noi actiuni. Numarul acestora poate fi diferit de cel al actiunilor efectiv intrate in circulatie, in conditiile in care actiunile ramase nesubscrise sunt anulate. Actiunile noi vor fi oferite spre subscriere detinatorilor de drepturi de preferinta, actionarilor existenti la data de inregistrare, care nu si le-au instrainat total sau partial sau pe care le-au obtinut in perioada de tranzactionare a acestora. Notiunea de data de inregistrare o substituie, intr-un fel, pe cea de data de referinta prezenta in vechiul regulament si se refera la data calendaristica stabilita de Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) care serveste la identificarea actionarilor care detin drepturi de preferinta al caror numar este egal cu cel al actiunilor detinute la aceasta data si in baza carora pot subscrie cu prioritate la majorarea capitalului social al emitentului. -Practic, cei care vor putea uza de drepturile de preferinta nu mai sunt cei care voteaza in AGEA, ci cei care sunt inregistrati la o data ulterioara-, ne-a declarat Septimiu Stoica – vicepresedinte al comitetului BVB. Emiterea de actiuni noi se poate face si catre publicul investitor, dar numai in cazul in care acestea nu au fost subscrise in totalitate in decursul perioadei de executare a dreptului de preferinta si daca AGEA nu a decis anularea lor.
Directorul general al BVB poate opri tranzactionarea
Directorul general al BVB va dispune suspendarea tranzactionarii actiunilor emitentului incepand cu data desfasurarii AGEA. Regulamentul modificat de catre CNVM nu mai face insa precizari cu privire la data reluarii tranzactionarii actiunilor emitentului in cauza. Pana acum, reluarea tranzactionarii trebuia sa coincida cu data inceperii tranzactionarii drepturilor de preferinta, incepere conditionata de primirea de catre BVB a certificatului de inregistrare a acestor drepturi de la CNVM. Ultima sedinta de tranzactionare a drepturilor va fi stabilita astfel incat tranzactiile incheiate in cadrul acesteia sa se deconteze cu cel putin doua zile lucratoare inainte de prima zi din perioada de subscriere de actiuni noi. Emitentul va stabili perioada de tranzactionare a drepturilor de preferinta, dupa ce, in prealabil, s-a consultat cu BVB. Pentru inceperea acestui tip de operatiune, emitentul are obligatia sa prezinte certificatul de inregistrare a drepturilor la OEVM. Astfel, societatea nu poate incepe tranzactionarea drepturilor de preferinta decat dupa reluarea tranzactionarii actiunilor si dupa constituirea Registrului detinatorilor de drepturi de preferinta. Piata pe care se vor efectua aceste operatiuni va fi cea de tip order-driven, adica piata la ordin. In cazul in care se constata ca nu se poate mentine o piata transparenta si ordonata, directorul general al BVB poate decide suspendarea de la tranzactionare a drepturilor de preferinta.