Conducerea Federatiei Patronale din Industria Usoara (FEPAIUS) avertizeaza ca unitatile care vor continua sa opereze in regim lohn nu vor avea sanse sa supravietuiasca in conditiile impuse de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, lohnul reprezentand 70% din industria usoara romaneasca. -E in interesul operatorilor din aceasta categorie sa gaseasca altceva in locul lohnului, pentru ca aceia care nu se vor reorienta vor disparea-, au avertizat reprezentantii textilistilor. Ei propun, ca o prima solutie, formarea unui portofoliu de clienti de pe piata romaneasca pentru cei care, in prezent, exporta in proportie de 100% productia executata in regim lohn (cu materii prime si tehnologie asigurata de catre partenerii externi, care cumpara intregul volum de produse astfel obtinute).
De asemenea, pentru a incuraja exportatorii sa se adreseze si pietei romanesti, FEPAIUS organizeaza mai multe manifestari tip -targuri de contractare-, prin care ofertele vor putea fi prezentate direct potentialilor parteneri.
Patronii, dezamagiti de prestatia guvernului
Pe langa aceasta problema, destul de spinoasa, liderii textilistilor au enuntat si o serie de nemultumiri privind relatia patronatului industriei usoare cu guvernul. In primul rand, negocierile pe marginea viitorului Cod fiscal, pe care textilistii doreau sa le poarte numai in prezenta ministrului finantelor, nu au mai avut loc, si proiectul noului Cod a ajuns la Consiliul Economic si Social intr-o forma care nu e deloc favorabila partii patronale. -Scutirea de impozit pe profitul reinvestit sau amortizarea accelerata nu se va mai putea face la alegere, asa cum promisese premierul Nastase, salariul minim pe economie nu va mai fi scutit de impozite (noi am cerut ca grila de impozitare sa inceapa de la acest nivel, nu de mai jos), iar pentru perioada imediat urmatoare – pana in 2007 – nu putem stabili care e trendul taxelor si impozitelor-, a declarat presedintele FEPAIUS, Maria Grapini. Domnia sa a mai precizat ca a solicitat incheierea unui acord Romania-China, prin care cele doua tari sa-si comunice reciproc preturile de productie la toate produsele, astfel incat partea romana sa poata combate dumpingul practicat de chinezi pe piata romaneasca, insa in zilele vizitei presedintelui Chinei la Bucuresti aceasta ocazie a fost pierduta de catre autoritatile romane. -Fara sa cunoastem preturile lor de productie nu putem combate practicile de dumping ale chinezilor, pentru ca dumpingul se calculeaza in functie de costurile lor, nu de ale noastre-, a mai spus Maria Grapini.
-Nu e obligatoriu ca salariile sa se alinieze la cele din UE-
In legatura cu dimensiunile salariului minim din ramura industriei usoare, reprezentantii FEPAIUS sustin alinierea acestuia la nivelul din Uniunea Europeana in momentul integrarii, dar patronatul depune eforturi pentru o crestere, graduala, mai accelerata pana in 2007. -Vedeti, in Polonia, salariile aproape s-au dublat in 1997, ajungand la 300 de dolari in industria usoara, dar acest lucru a avut ca efect o reducere cu aproape 50% a productiei-, a spus directorul executiv al FEPAIUS, Aurelientiu Popescu. El a precizat insa ca principala cauza pentru care in Romania salariile sunt atat de joase consta in fiscalitatea excesiva pe forta de munca: -La 100 de dolari salariu net, angajatorul plateste statului, impreuna cu angajatul, 117 de dolari-.
Ce produse au sanse pe Piata Comuna
Potrivit conducerii FEPAIUS, cele mai apreciate produse romanesti pe pietele externe sunt piesele de vestimentatie pentru femei (care detin o pondere de 60%), incaltamintea si camasile pentru barbati. Ca solutie pentru o promovare mai agresiva a acestor produse, patronatul propune formarea unui -brand de ramura-, avand in vedere succesul inregistrat acum, la nivel international, de cateva branduri ale unor companii romanesti.