Ardeiul iute, care poate fi de culoare roșie, verde sau galben-portocaliu, consumat adesea la ciorbă, tocănițe de legume ori sarmale cu varză murată, are și calități de medicament natural, dovedite de cercetători în laboratoarele lor. Astfel, un grup de cercetători chinezi a concluzionat, în urma experimentelor făcute pe două grupe de șoareci, că ardeiul iute, dar și alte plante iuți, au un efect benefic asupra grăsimilor din sânge, protejând astfel sănătatea inimii.
?ê?£oarecii din prima grupă, cei cărora li s-a administrat capsaicină, elemental de baza din ardeii iuți, aveau la sfârșitul experimentului, dupa șase săptămâni, nivelul colesterolului scăzut semnificativ, spre deosebire de cei din al doilea grup care au primit placebo.
Este știut că, în perioada sezonului rece, foarte multe persoane, cu deosebire copii și bătrâni, dar și adulți au, din diverse motive, imunitate scăzuta și fac infecții respiratorii.
Acestea pot fi tratate cu ardei iute deoarece are capacitatea de a distruge germenii infecțioși din zona gâtului, desfundă nasul și ușurează respirația. Remediul se folosește cu succes în multe afecțiuni respiratorii, în răceli simple, gripă sau bronșită.
Datorită schimbărilor bruste de vreme sau a diferențelor mari de temperatură dintre zi și noapte, în anotimpul rece și reumaticii au foarte mult de suferit deoarece, în această perioadă, durerile de spate devin adesea de nesuportat iar medicamentele din farmacie sunt, cel mai adesea, fără nici un efect.
Tot mama-natura este cea care oferă remedii ieftine și la îndemâna oricui, unul dintre acestea fiind chiar ardeiul iute, deoarece capsaicina din compoziția lui are proprietatea de a înhiba durerile. Pe locul dureros se pot face masaje cu un amestec de glicerină și tinctură de ardei iute, părți egale.
Tinctura de ardei iute poate fi procurată de la plafar sau magazinele de produse naturiste dar se poate prepara și acasă din ardei iute, tăiat mărunt și pus într-un borcan peste care se toarnă alcool alimentar cât să-l acopere. Amestecul se lasă la macerat timp de 14 zile, perioada în care, din când în când, se agită vasul.
La sfârșitul perioadei se filtrează și tinctura astfel obținută se păstrează la rece și întuneric, în sticle de culoare închisă, bine astupate. Tinctura este valabilă doi ani de la data când au fost culeși ardeii iuți. Tinctura de ardei iute se folosește, cu rezultate excelente, și în căderea părului. Astfel, folosind tinctura, se recomandă zilnic, masaje energice ale pielii capului și tamponări la rădăcina firelor de par. Cel mai bine ar fi ca pentru spălarea părului să se folosească săpun de casă sau un șampon de plante medicinale, cel de urzică, mai ales.
Geo Ioanid
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane