Home Politic Sindicalistii BNS, posibili viitori parlamentari pe listele PRM

Sindicalistii BNS, posibili viitori parlamentari pe listele PRM

DISTRIBUIŢI

Aflat in declin fata de anul 2000 din punct de vedere al impactului si suportului de care se bucura la nivelul populatiei, partidul lui Corneliu Vadim Tudor cauta sa-si revina prin obtinerea de sprijin politic de la cei care pana acum au fost cam neglijati in discursul social-peremist – sindicalistii, categorie care a jucat intotdeauna un rol important in calculele politicienilor damboviteni. Aflat in plin proces de transformare, PRM cauta sa-si legitimeze noua imagine pe esichierul politic, dar si in ochii electoratului prin obtinerea sprijinului politic al uneia dintre cele mai mari organizatii sindicale, Blocul National Sindical (BNS), ai carui lideri au dovedit deja interese si valente politice. Astfel, copiind modelul pus pentru prima oara in practica cu succes de catre social-democrati, peremistii se afla in prezent in discutii de negociere cu reprezentantii BNS, pentru castigarea votului celor 400.000 de membri sindicali si, de ce nu, pentru sansa de a converti pe viitor cat mai multi la doctrina PRM si a obtine astfel noi aderenti pentru partidul lui Vadim. Costul acestui sprijin i-ar putea costa scump pe actualii parlamentari PRM, de vreme ce liderii sindicalisti conditioneaza sprijinul politic de rezervarea a 15 locuri eligibile de senatori si deputati pe listele partidului, situatie care nu poate sa-i bucure pe actualii ocupanti de scaune in legislativul Romaniei, care isi vad astfel afectati sortii de continuare, pentru inca alti patru ani, a sejurului lor parlamentar. Situatia s-ar putea complica in conditiile in care BNS ar putea opera la mijlocul acestei luni fuziunea cu CNSLR-Fratia, cu care poarta de ceva vreme negocieri in acest scop, pretentiile sindicalistilor putandu-se modifica.

Partidul -tribunului- Corneliu Vadim Tudor, PRM, continua negocierile demarate acum cateva saptamani pentru incheierea unei intelegeri preelectorale cu Blocul National Democrat, (BND) bratul politic al Blocului National Sindical. Echipele de negocieri ale celor doua formatiuni politice s-au intalnit ieri la Senat, iar discutiile au vizat cu precadere -pretul- pe care PRM este pregatit sa-l plateasca pentru a avea sustinerea unui sindicat puternic cum este BNS.

Vadim este aproape de voturile BNS

Dincolo de declaratii politice precum -avem aceleasi simtiri- sau -demonstram astfel ca nu suntem un partid extremist precum acrediteaza unii-, negocierile au vizat numarul de locuri pe listele parlamentare ale PRM. Cum nu mai este timp pentru realizarea unei aliante electorale precum Alianta D.A., liderii celor doua formatiuni intentioneaza sa foloseasca aceeasi strategie folosita de PSD la alegerile generale din 2000. Astfel, peremistii lui Vadim au inceput sa faca loc pe locuri eligibile pe listele parlamentare pentru un numar semnificativ de politicieni-sindicalisti. Potrivit senatorului PRM Dorel Constantin Onca, in acest moment, Blocul National Democrat a solicitat 15 locuri eligibile, iar negocierile continua. In schimbul acestor locuri de parlamentari, reprezentantii -proiectului politic- al BNS ofera implicare puternica in momentul votarii. Secretarul general al BNS a declarat in urma negocierilor ca -oamenii- sai vor fi foarte atenti in momentul votarii pentru a exclude o noua frauda electorala. -Chiar daca nu vom ajunge la nici o intelegere electorala, reprezentantii BNS se vor implica in momentul votului pentru ca alegerile sa nu mai fie fraudate-, a declarat Bratianu, care a tinut sa precizeze ca prezenta sa la discutii a fost doar -pentru informare-. La randul sau, Radu Munteanu, secretarul general al PBND, a dat asigurari ca, in eventualitatea in care se vor obtine cele 15 locuri eligibile pe listele PRM, pentru acestea nu vor candida in nici un caz lideri cunoscuti ai BNS precum Matei Bratianu si Dumitru Costin sau alti membri ai Biroului Executiv al confederatiei. -Ei isi pastreaza portofoliul si raman pioni principali in lupta sindicala. Vrem sa implementam alte personalitati-, a spus Munteanu. Surse din cadrul PRM sustin insa ca, pe langa supravegherea alegerilor, liderii partidului sunt foarte interesati si de popularizarea in randul celor 400.000 de membri ai BNS si a familiiilor acestora a valorilor si doctrinei PRM, care ar reprezenta un bazin electoral prea ispititor pentru a fi trecut cu vederea.

Calcule, scenarii, cerere si oferta

La randul sau, prim-vicepresedintele PRM, Corneliu Ciontu, s-a aratat mai rezervat fata de succesul acestor negocieri, precizand ca deocamdata cele doua parti se afla in faza tatonarilor. -Am purtat o prima discutie, urmand ca maine sa purtam o noua runda-, a declarat Ciontu, precizand ca nu partidul sau a fost cel care a facut primul pas spre initierea negocierilor, ci BNS -a venit in intampinarea noastra-. Rezervele liderului PRM ar privi optica BND fata de scenariul unei aliante politice. -Noi am declarat in repetate randuri ca nu vom face o alianta electorala-, a afirmat prim-vicele PRM, excluzand astfel posibilitatea de tratare a BND ca un partener egal. -Azi am stabilit ca maine sa facem un proiect privind posibila formula de colaborare, document ce va fi analizat saptamana viitoare de catre Biroul Permanent al partidului-, a mai spus Cointu, refuzand insa sa comenteze pretentiile parlamentare al sindicalistilor BNS. Intrebat ce ar mai putea oferi la schimb PRM pentru posibilul sprijin electoral, Ciontu a sustinut ca partidul sau poate sa reprezinte o portavoce eficienta in apararea intereselor sindicale prin intermediul parlamentarilor sai, dar si… prin mijloacele de presa de care dispune. -Parlamentarii nostri pot sa transpuna aceste interese in declaratii politice si proiecte legislative care sa priveasca imbunatatirea conditiilor sociale, de munca. De asemenea, PRM poata juca rolul de mediator in relatia cu guvernul si patronatul, iar in presa noastra, precum ziarul -Tricolorul-, putem pune la dispozitie spatii pentru materiale care sa contina si sa prezinte nevoile si punctele lor de vedere-, sustine Ciontu. Mai mult, liderul peremist a mentionat ca interesele sindicalistilor vor fi bine reflectate si in cadrul programului electoral al partidului pentru acest an, in sensul asigurarii unei mai bune coordonari comune a unor actiuni, dar si pentru imbunatatirea situatiei salariatilor, totul pe fondul -adaptarii la noile cerinte europene-. Potrivit insa unor surse din interiorul PRM, negociatorii partidului nu par a fi prea grabiti sa perfecteze o posibila intelegere cu reprezentantii BND, in conditiile in care datele s-ar putea schimba ca urmare a unei posibile fuziuni BNS-CNSLR-Fratia la mijlocul acestei luni, actiune pentru care cele doua blocuri sindicale negociaza de ceva vreme. Daca acest scenariu va deveni realitate, peremistii s-ar putea confrunta nu numai cu pretentiile cunoscute ale oamenilor lui Matei Bratianu, ci si cu cele ale noilor parteneri ai acestora si implicit cu un cost crescut pentru mult doritul sprijin politic.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.