Cercetătorii japonezi au anunțat că au reușit să obțină țesut renal pornind de la celule sușă pluripotente induse, o premieră mondială, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Communications.
Cercetările echipei coordonate de Kenji Osafune, profesor asociat la Centrul medical al Universității din Kyoto, asupra celulelor sușă pluripotente au permis generarea de țesut al mezodermului intermediar – care formează mare parte din rinichi -, cu o rată de reușită de 90%, după cultivarea celulelor timp de 11 zile în laborator. Reconstruirea rinichilor afectați este un procedeu foarte dificil. Descoperirea echipei de cercetători japonezi reprezintă o primă etapă pentru realizarea transplanturilor de țesut renal obținut din celule sușă pluripotente induse.
Însă cercetătorii nu știu deocamdată dacă simplul transplant de celule obținute în laborator este suficient pentru a vindeca bolnavii suferind de maladii renale.
Celulele sușă pluripotente induse sunt create din celule adulte aduse în stadiu cvasi-embrionar, care apoi se pot transforma în orice tip de celulă din mediul în care sunt plasate.
Domeniul celulelor sușă este unul extrem de important. Anul trecut, cercetătorii John B. Gurdon și Shinya Yamanaka au fost recompensați cu premiul Nobel pentru medicină, pentru cercetările lor din domeniul reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule sușă, capabile să se dezvolte în orice tip de țesut în corpul uman.
Utilizarea celulelor sușă pluripotente induse nu pune o problemă de etică, așa cum se întâmplă cu celulele sușă prelevate de la embrioni umani.
Mediafax