Guvernul a anuntat, recent, infiintarea unei filiale specializate in servicii de electrificare in cadrul CFR, si anume, SC Electrificare CFR SA, societate care va avea ca obiect de activitate montarea, exploatarea, intretinerea si repararea instalatiilor de electrificare ale companiei-mama. Electrificare CFR va avea un capital social – detinut in totalitate de CFR SA – in valoare de 519,6 miliarde de lei, impartit in 20,7 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 25.000 de lei fiecare. Firma va putea sa desfasoare activitati comerciale, veniturile obtinute urmand sa revina societatii.
Potrivit unei hotarari aprobate recent de guvern, cota de profit stabilita in relatiile contractuale dintre CFR SA si societatea de electrificare se va situa intre 3% si 5%, atat pentru compania nationala, cat si pentru filiala acesteia, pe perioada in care CFR SA va pastra un pachet majoritar de actiuni.
Sindicatele se opun, dar recunosc ca sistemul este invechit
Adoptarea acestei masuri a iscat insa si reactii adverse, venite din partea sindicatelor feroviare -Elcatel-, afiliate Blocului National Sindical (BNS). Astfel, sindicatele contesta infiintarea societatii Electrificare CFR, apreciind ca masura implica costuri sociale nejustificate, iar reducerea de personal va face imposibila derularea activitatilor curente. Reprezentantii organizatiilor de sindicat sustin ca infiintarea acestei noi societati -va compromite functionarea normala si in deplina siguranta a infrastructurii feroviare-, in conditiile in care, spun ei, intreaga infrastructura este mult invechita. Pe de alta parte, sindicalistii sustin ca termenele pentru reparatiile capitale sunt, de asemenea, de mult depasite.
Modernizarea presupune costuri financiare sporite
Situatia astfel creata s-ar justifica prin subfinantarea lucrarilor din surse bugetare sau proprii, considera reprezentantii organizatiilor sindicale din acest domeniu. In plus, potrivit sindicalistilor, personalul de executie nu pare a fi suficient de constient de riscurile pe care aceasta masura le presupune: costuri financiare nejustificate, relatii operationale de rutina sau interventii accidentale greoaie, care vor duce la cresterea duratei de interventie si remediere, dar si imposibilitatea efectuarii actualelor operatii uzuale cu personalul subdimensionat.
Vor fi constituite doua noi societati comerciale
Contactat telefonic, purtatorul de cuvant al CFR, Stefan Rusanu, ne-a declarat ca -este vorba de fapt de doua noi filiale – una de Electrificare, iar cealalta de Mecanizare feroviara. In perioada urmatoare, pentru eficientizarea companiei vor fi externalizate o serie de activitati, aflate deja in portofoliul Cailor Ferate. Aceasta operatiune de externalizare se va realiza prin infiintarea unui numar de de societati comerciale pe actiuni, care urmeaza sa fie detinute, in totalitate, tot de catre Caile Ferate Romane. Stefan Rusanu, purtatorul de cuvant al companiei, a tinut sa precizeze pentru ziarul -Curentul- ca -infiintarea acestor doua filiale este foarte importanta pentru calea ferata, avand in vedere procesul de restructurare a cailor ferate din intreaga tara si, mai ales, stadiul negocierilor pe care reprezentantii Romaniei le desfasoara in vederea aderarii la Uniunea Europeana. Unul dintre obiectivele programului de integrare consta in asigurarea interoperabilitatii cu sistemele de transport feroviar european, prin alinierea la parametrii tehnici si operationali ai acestuia.
Personalul nu va fi disponibilizat, ci transferat
Cele doua filiale CFR care urmeaza sa fie infiintate in perioada urmatoare vor permite identificarea cat mai corecta a cheltuielilor axate pe aceste ramuri de activitate, astfel incat bugetele sa fie cat mai corect alocate. Stefan Rusanu a precizat ca, din moment ce, in prezent, in cadrul companiei CFR exista departamente speciale de telecomunicatii, infrastructura feroviara, interventii etc, nu vede nimic anormal in infiintarea filialei Electrificare si a celei de Mecanizare. Pentru ca, pana acum, aceste activitati specializate au fost inglobate in alte directii din CFR si pentru ca exista deja personalul aferent, acesta va fi transferat catre cele doua noi unitati, nemaifiind astfel nevoie de costuri suplimentare pentru pregatirea sau angajarea de forta de munca. Potrivit purtatorului de cuvant Stefan Rusanu, in prezent se lucreaza la structura organizatorica propriu-zisa, urmand ca activitatea pe cele doua ramuri sa inceapa, cel mai probabil, pana la sfarsitul acestei luni.