Transferarea la Politia de Frontiera a 1.000 de jandarmi, sergenti angajati in baza de contract, pentru a intari securizarea frontierei de stat, ar fi fost o initiativa laudabila, daca n-ar fi fost aplicata haotic. In baza ordinului ministrului de interne, 1.000 de jandarmi au optat pentru transferul la Politia de Frontiera, afirmand ulterior ca li s-au promis grade si cazare. Ajunsi la Frontiera, li s-a spus ca ordinul nu prevede nici una-nici alta, fapt care a dus la revolta jandarmilor transferati. Aproape 200 de jandarmi au protestat, ieri, in fata sediilor Politiei de Frontiera din Timisoara si din Oradea. Situatia acestora este inca incerta, Jandarmeria Romana spalandu-se pe maini, afirmand ca nimeni nu i-a obligat pe cei 1.000 de sergenti angajati sa-si ceara transferul. De asemenea, conducerea MI, prin Toma Zaharia, loctiitor al ministrului Ioan Rus, sustine ca celor 1.000 de jandarmi nu li s-a facut nici un fel de promisiune: -Sunt jandarmi angajati si asa vor ramane-. In acelasi context, generalul Toma Zaharia a mai declarat ca este vorba despre o neintelegere la nivel local, fapt pentru care va declansa o ancheta si va lua, oricum, masuri drastice.
Proteste jandarmeresti
Aproape 200 de jandarmi au protestat la Timisoara si Oradea fata de conditiile care le sunt oferite in urma transferului la unitatile de aparare a frontierelor. Ei reclama ca, desi s-au prezentat la Inspectoratul Politiei de Frontiera in urma unui ordin al ministrului de interne, nu au fost incadrati ca subofiteri, ci si-au pastrat calitatea de sergent angajat, avand in continuare obligatii de militari, dar drepturi de civil.
La Oradea, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera a fost asaltat de aproximativ 80 de jandarmi, sositi din judetele Brasov, Arad, Cluj, Alba si Mures, iar alti 100 de jandarmi din mai multe localitati s-au adunat in fata sediului Politiei de Frontiera din Timisoara pentru a protesta fata de ceea ce au numit -promisiuni neonorate- ale institutiei.
In urma cu cateva zile, comandamentele teritoriale de jandarmi au primit un ordin al ministrului de interne, prin care se prevedea transferarea a 1.000 de cadre de jandarmi la unitatile Politiei de Frontiera, pentru intarirea sigurantei frontierelor. -In data de 17 septembrie am primit ordinul privind transferul a 15 jandarmi la Politia de Frontiera pentru intarirea sigurantei granitei. Au plecat doar oamenii care au dorit, pentru ca decizia nu s-a luat nominal. Ordinul prevedea inaintarea in grad a sergentilor angajati cu contract de munca pe perioada determinata la gradul de subofiter cu contract permanent in cadrul Ministerului de Interne. Daca Politia de Frontiera nu ii primeste, nu este din vina noastra-, a afirmat colonelul Aurel Capata. Jandarmii care au fost repartizati la Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Bihor au aflat de la ofiterii oradeni ca ordinul ministerial nu prevedea angajarea subofiterilor ca subofiteri si, in plus, nu li se va plati cazarea. In plus, acestora li s-a spus ca in caminul garnizoanei si in cazarma nu mai sunt locuri de cazare deoarece sunt ocupate de cadre si de familiile lor si ca nu exista deocamdata nici o dispozitie care sa permita inspectoratului sa deconteze cazarea nou-venitilor, in alte locuri.
Jandarmeria se spala pe maini
Militarii angajati pe baza de contract care au protestat, miercuri, la Timisoara si Oradea fac parte dintre cei aproape 1.000 de jandarmi transferati, saptamana trecuta, la Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, spune colonelul Gheorghe Boblea, seful Biroului Relatii Publice al Comandamentului National al Jandarmeriei. Avand in vedere acest transfer, operat incepand cu data de 15 septembrie, rezolvarea problemelor care au determinat actiunea militarilor nu intra in atributiile Comandamentului National al Jandarmeriei, a precizat Boblea. La randul sau, Biroul de Presa al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera sustine ca -problemele aparute au fost rezolvate, militarii transferati de la Jandarmerie incheind contracte cu unitatile Politiei de Frontiera la care au fost transferati-.
Contactat telefonic, prim-loctiitorul ministrului de interne, generalul Zaharia Toma, a declarat ca -nu au avut loc nici un fel de proteste-. -Printr-un ordin al ministrului, s-a dispus transferarea a 1.000 de functii de la Jandarmerie la Politia de Frontiera. Nu a fost vorba de nici un fel de promisiuni. Acesti oameni sunt militari angajati pe baza de contract si asa vor ramane. Asa-zisul protest a fost doar o proasta intelegere a situatiei create. Am ordonat efectuarea unei anchete, iar cei care vor fi gasiti vinovati vor fi drastic sanctionati. Va repet, nu a fost vorba de nici un fel de protest, aceasta fiind doar interpretarea data de presa romaneasca, aflata doar in cautarea senzationalului-, a adaugat generalul Toma.