O ordonanta de urgenta a guvernului privind modificarea Legii drepturilor de autor si a drepturilor conexe aduce reglementari noi in ceea ce priveste piratarea programelor TV. Astfel, potrivit noului act normativ, cea mai mare sanctiune in cazul vanzarii sau inchirierii dispozitivelor pirat de control al accesului este pedeapsa cu inchisoare de la 3 la 10 ani.
Noul cadru legal prevede sanctiuni si in cazul utilizarii anunturilor publice ori a mijloacelor electronice de comunicare pentru promovarea decodoarelor pirat, precum si prezentarea catre public in orice mod, fara drept, a informatiilor necesare confectionarii acestora. Aceste infractiuni se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 3 ani. De asemenea, producerea, importul, distribuirea, detinerea, instalarea, intretinerea sau inlocuirea in mod ilicit a dispozitivelor de control al accesului, utilizate pentru serviciile de programe cu acces conditionat, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amenda de la 2.500 lei (RON) la 25.000 lei (RON). In plus, persoana care se racordeaza fara drept sau care racordeaza ilegal o alta persoana la aceste servicii comite o infractiune care se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda de la 5.000 lei (RON) la 30.000 lei (RON). O alta modificare importanta vizeaza anularea limitelor de negociere a procentelor prin care se stabilesc remuneratiile pe care televiziunile, radiourile si societatile de televiziune prin cablu urmeaza sa le plateasca societatilor de gestiune a drepturilor de autor. Legea prevede si obligatia ca televiziunile sa plateasca si dreptul de retransmitere prin cablu, o data cu achizitionarea drepturilor de emitere a operelor incluse in programele proprii.
Un alt element de noutate al noului act normativ este faptul ca Ministerul Culturii si Cultelor nu mai elibereaza holograme pentru meterialele audio-video, ele fiind trecute in atributiile Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA).
Reglementarile Ordonantei de Urgenta vor intra in atentia parlamentului, care va stabili o forma finala a Legii privind dreptul de autor si drepturile conexe.