Home Actualitate 20 milioane de dolari directionate ilegal catre clientela politica

20 milioane de dolari directionate ilegal catre clientela politica

DISTRIBUIŢI

Neregulile savarsite de oamenii PSD la Agentia Domeniilor Statului incep sa iasa la iveala. Cea mai banoasa afacere a anului trecut pare sa fie legata de contractul pentru masurarea terenurilor care sunt gestionate de ADS. Mai exact, pana in momentul de fata, institutia nu stie ce terenuri gestioneaza. Oricum, in ceasul al 12-lea, mai-marii agentiei s-au hotarat sa organizeze un simulacru de licitatie in urma careia sa stabileasca cine va face masuratorile pe teren.

Desi pe piata functioneaza o multime de firme in domeniu, numai doua oferte au fost inregistrate la Agentia Domeniilor Statului. Una dintre ele a fost descalificata, iar institutia publica nu a avut prea multe variante si a ales un consortiu format din trei firme.

Decizia de atribuire a contractului de peste 20 milioane de dolari a fost luata in ciuda faptului ca firmele prezente in consortiu nu aveau puterea financiara sa indeplineasca un astfel de contract. Pentru a acoperi aceasta afacere, ADS nu a publicat in -Monitorul Oficial- anuntul de atribuire a contractului.


Pana la organizarea respectivei licitatii, ADS a avut numai evidente sumare despre terenul pe care il gestioneaza si, practic, institutia stia numai cu aproximatie ce suprafete vor fi concesionate. Unele firme aveau trecute in acte terenuri mai mari decat in realitate, iar preferatii conducerii plateau redeventa pentru terenuri mai mici si exploatau suprafete imense. Acesta este unul din motivele pentru care numaratoarea hectarelor de pe care institutia incaseaza bani a fost intarziata.

Licitatie facuta in graba

In august, Agentia Domeniilor Statului anunta ca doreste sa organizeze licitatie pentru gasirea unei companii care sa faca aceasta treaba. Desi era vorba despre un contract serios de zeci de milioane de dolari, ADS nu a publicat in -Monitorul Oficial- un anunt de intentie, trecand direct la -anuntul de participare-. Mai-marii institutiei sustin ca au trimis spre publicare respectivul act, dar este cert faptul ca acest anunt nu a mai aparut niciodata acolo.

n acest anunt se specifica faptul ca ofertantii trebuie sa constituie o garantie de 1,3 miliarde de lei, iar castigatorul mai trebuia sa garanteze buna executie cu 6,6 miliarde de lei. Sumele sunt infime in comparatie cu valoarea contractului.

Agentia Domeniilor Statului calculase undeva in jurul a 800.000 de hectare terenul pe care il gestioneaza, deci este vorba despre o munca titanica. Cu toate acestea, conditiile de participare la licitatie si zvonurile care dadeau drept castigator o anumita firma au determinat o serie de companii renumite din domeniu sa nu depuna oferte. Desi au fost cumparate 12 caiete de sarcini, 10 firme au decis sa nu mai depuna oferte.

Cifra de afaceri infima pentru consortiul declarat castigator

Pana la urma, oficialii ADS au avut de discutat o singura oferta valabila, deoarece cea de-a doua companie care s-a inscris in cursa pentru castigarea contractului a fost descalificata imediat. In aceste conditii, Agentia Domeniilor Statului a semnat intelegerea in valoare de 639.631.333.418 asociatiei formate de firmele Geosurvey SRL din Bucuresti, Gauss SRL din Timisoara si Geoter Proiect SRL din Pitesti.

Prima companie avea in momentul semnarii contractului o cifra de afaceri medie pe ultimii trei ani de 7,1 miliarde de lei, de aproape 100 de ori mai mica decat valoarea lucrarilor pe care trebuia sa le presteze. In acelasi timp, SC Gauss SRL se -mandrea- cu o cifra de afaceri medie de 16 miliarde de lei, in vreme ce a treia membra a asociatiei statea mai bine la acest capitol, avand o medie a cifrei de afaceri la 30 miliarde de lei.

Oricum un calcul simplu ne arata ca, in total, cele trei firme faceau in medie afaceri de 53 miliarde de lei pe an de peste 10 ori mai putin decat ar fi trebuit sa primeasca dintr-un singur contract.

Coincidente suspecte

Daca Geoter Proiect si Geosurvey mai avusesera cateva contracte de mica anvergura cu statul pana la data semnarii intelegerii cu ADS, compania Gauss din Timisoara nu avea deloc experiente pe banii institutiilor publice. Cu toate acestea, gurile rele sustin ca ea a fost cea care a inclinat balanta in favoarea asocietiei. Firma este din Timisoara, la fel ca si directorul ADS, Corneliu Popa -Nu am nici o legatura cu actionarii de acolo, de altfel, eu nu am nici un fin- spune acesta din urma hotarit.

Cu toate acestea, administratorul societatii comerciale s-a nascut in Cluj, la fel ca si directorul Popa si acum este domiciliat in Timisoara, unde seful ADS a terminat facultatea.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.