Societatea Termoelectrica a oprit, incepand de luni, furnizarea apei calde in 24 de localitati din tara, pentru a-si recupera o parte din datoriile in valoare de aproximativ 5.200 miliarde de lei, pe care regiile locale de distributie a energiei termice din tara le aveau la sfarsitul lunii aprilie.
Situatia datoriilor inregistrate la data de 27 aprilie in orasele in care apa calda a fost deja oprita se prezinta astfel: Bacau – 124,5 miliarde, Onesti – 132 miliarde de lei, Comanesti – 41 miliarde de lei, Moinesti – 10,5 miliarde de lei, Braila – 25,5 miliarde de lei, Brasov – 106,5 miliarde de lei, Targoviste – 19 miliarde de lei, Giurgiu – 69 miliarde de lei, Navodari – 34 miliarde de lei, Constanta – 324,5 miliarde de lei, noiembrie 2000, Calafat – 10 miliarde de lei, Galati – 368 miliarde de lei, Iasi – 414 miliarde de lei, Vaslui – 47 miliarde de lei, februarie 2000, Iernut – 1,2 miliarde de lei, Zalau – 40 miliarde de lei, Petrosani – 58 miliarde de lei, Lupeni – 28,5 miliarde de lei, Vulcan – 29 miliarde de lei, Suceava – 150 miliarde de lei si Resita – 70 miliarde de lei.
1.000 de angajati ai RAT Iasi vor fi trimisi in somaj tehnic
Cei aproape 400.000 de locuitori ai municipiului Iasi au ramas, incepand de luni, fara apa calda, din cauza datoriilor in valoare de aproximativ 200 miliarde de lei catre Regia Autonoma de Termoficare (RAT) Iasi. Directorul RAT Iasi, Romeo Mistreanu, a declarat ca CET a sistat total agentul termic furnizat catre regie, in ciuda faptului ca in cursul zilei de luni RAT a achitat 5,1 miliarde de lei. -Prin aceasta masura, locatarii care platesc vor renunta sa mai achite facturile la intretinere, iar regia nu-si va putea recupera banii-, a precizat Romeo Mistreanu. Pe de alta parte, directorul RAT a anuntat ca, din cauza sistarii apei calde, aproximativ o mie de angajati ai regiei urmeaza sa fie trimisi in somaj tehnic.
La Galati, s-a incasat doar 42% din cat s-a consumat
Locuitorii municipiului Galati au ramas, incepand de luni, fara apa calda, din cauza datoriilor pe care societatea de gospodarie comunala din oras, Apaterm, le are catre Termoelectrica. Prefectul judetului Galati, Traian Mandru, a declarat ca Apaterm datoreaza Termoelectrica aproximativ 290 miliarde de lei, la care se adauga 89 miliarde de lei reprezentand majorari de intarziere. Prefectul judetului Galati a explicat ca Apaterm are datorii vechi din luna aprilie a anului trecut. Traian Mandru a spus ca, in acest moment, nu se stie care va fi perioada de sistare a furnizarii agentului termic. El a adaugat ca, recent, Apaterm a platit 12 miliarde de lei catre Termoelectrica in contul facturii pe luna curenta. Aristide Tanasescu, directorul Apaterm, a precizat ca exista foarte multe asociatii de locatari care nu si-au achitat datoriile la intretinere de opt luni. El a aprecizat ca, in fiecare luna, la nivelul municipiului, se incaseaza doar 42% din ceea ce se consuma, in conditiile in care Apaterm trebuie sa primeasca de la consumatori peste 306 miliarde de lei. Directorul Apaterm a spus ca asociatiile cu cele mai mari datorii sunt cele din cartierele Micro 38 si 40, unde se inregistreaza datorii de peste trei milioane de lei pentru fiecare locatar in parte. Primarul municipiului Galati, Dumitru Nicolae, a spus ca, in acest moment, nu are modalitatile legale pentru a-i sili pe rau-platnici sa isi achite datoriile.
Regia Calor din Timisoara, pasuita pana pe 10 mai
Timisorenii au ramas, incepand din noaptea de duminica spre luni, fara apa calda.
Regia Autonoma Calor are o datorie de 200 de miliarde de lei catre Termoelectrica, iar din aceasta cauza sucursala timisoreana a sistat furnizarea apei calde. Primaria si Regia Calor au virat catre Termoelectrica 20 miliarde de lei si au promis ca, pana la sfarsitul anului, isi vor plati intreaga datorie. Termoelectrica a reluat luni furnizarea apei calde catre Calor, insa a avertizat ca decizia este temporara si ca, in cazul in care Regia Autonoma Calor nu va plati alte 22 miliarde de lei pana in 10 mai, municipiul Timisoara va ramane din nou fara apa calda.
Termoelectrica vrea plata imediata a 10% din datorii
Conditiile puse de Termoelectrica pentru reluarea furnizarii de apa calda sunt plata imediata a minimum 10% din totalul datoriilor restante, precum si semnarea unui angajament prin care regiile se obliga sa lichideze, pana la data de 31 octombrie, restantele fata de societate. Furnizorul de agent termic a anuntat ca apa calda nu va fi oprita in Bucuresti, Arad, Ploiesti, Oradea si Timisoara. Reprezentantii Termoelectrica au mai spus ca se poarta negocieri avansate cu regiile din Pitesti, Deva si Craiova, in asa fel incat nici in aceste orase sa nu fie oprita apa calda. Furnizorul de apa calda are de incasat de la regia din Arad 46 miliarde de lei, Ploiesti – 61,2 miliarde de lei, Oradea – 98,5 miliarde de lei, toate cu facturi restante din luna februarie a acestui an, iar de la Timisoara – 205 miliarde de lei, cu facturi neplatite din luna ianuarie a acestui an, dar in aceste orase nu s-a pus problema sistarii agentului termic. Datoriile regiei din Pitesti se cifreaza la 242 miliarde de lei, avand facturi restante din decembrie 2000, in timp ce revanzatorii agentului termic din Deva si Craiova au datorii de 82, respectiv 129,5 miliarde de lei, cu facturi restante din luna noiembrie a anului trecut.
RADET a cazut la pace cu Termoelectrica
Directorul general al RADET Bucuresti, Gheorghe Dabela, a semnat, luni, un angajament prin care regia se obliga sa plateasca facturile la zi si sa lichideze restantele fata de societatea Termoelectrica pana la data de 31 octombrie, astfel incat furnizarea apei calde in Capitala va continua in regim normal, a declarat purtatorul de cuvant al Termoelectrica, Cezar Baciu.
-Graficul de reesalonare a datoriilor se va stabili in aceasta saptamana-, a mai spus Baciu, precizand ca problema penalitatilor ramane in continuare in divergenta. RADET refuza sa recunoasca penalitatile calculate de furnizorul de agent termic, a caror valoare se ridica, in opinia Termoelectrica, la 550 miliarde de lei. Conform datelor prezentate de Termoelectrica, RADET mai are de platit 56 miliarde de lei pentru luna decembrie a anului trecut, 486 miliarde de lei pentru luna ianuarie a acestui an, 381 miliarde pentru februarie, 326 miliarde de lei pentru martie si 325 miliarde de lei pentru luna aprilie. Datoriile totale ale regiei bucurestene la data de 27 aprilie erau de 2.111 miliarde de lei, suma care include si penalitatile.