Raportul psihologului Valentina Constantinescu, potrivit caruia elevii claselor VI-VIII din scolile generale ramnicene consuma droguri, a starnit un val de reactii, atat in randul reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean, cat si in randul membrilor CCPA. Sondajul de opinie, realizat de Centrul de Asistenta Psihopedagogica, releva un fapt stupefiant. -25% dintre subiectii intervievati au raspuns ca au consumat droguri. Intrebati daca ei cunosc persoane care se drogheaza, au raspuns afirmativ 31%. Mai mult decat atat, 15,5% dintre elevi au raspuns ca au incercat sa consume droguri-. Informatiile au fost furnizate miercuri, 5 decembrie 2001, intr-o sala a Colegiului National -Mircea cel Batran-, la intalnirea cu directorii unitatilor scolare din judet, la care au participat si cadre din conducerea Inspectoratului Scolar Judetean si reprezentanti ai Centrului de Consiliere si Prevenire Antidrog. Referitor la acest sondaj, capitanul Florian Marin, seful Compartimentului de Prevenire si Combatere a Criminalitatii din IPJ Valcea si coordonatorul CCPA Valcea, ne-a declarat: -In cursul intalnirii, mi-am exprimat punctul de vedere, in sensul ca, la ora actuala, in judet nu este inregistrat nici un consumator de droguri, lucru care ar putea fi dovedit la o singura verificare. Nu am negat, nici la acea intalnire, nici cu alte prilejuri, ca nu ar exista consumatori de droguri. Insa atat timp cat nu posed date oficiale, iar institutiile sanitare abilitate nu au sesizat acest lucru, eu nu pot sa fac o asertiune in sensul existentei unui procent al consumatorilor de droguri-.
Valentina Constantinescu, -trasa la raspundere- pentru statistica de miercuri
Datele statistice comunicate miercuri de Valentina Constantinescu sunt considerate de o parte dintre inspectorii scolari neconforme cu realitatea. In cadrul sedintei, inspectorul scolar general a intrebat-o pe reprezentanta Centrului de Consiliere si Prevenire Antidrog daca poate proba aceste cifre. Valentina Constantinescu a afirmat ca sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.486 de elevi din clasele a VI-a, a VII-a si a VIII-a. Datele sunt numai partiale, sondajul urmand sa fie facut si in randul elevilor de liceu. -Acestea sunt raspunsurile pe care le-au dat copiii, sub protectia anonimatului. Daca ei au mintit, atunci am mintit si eu. Dar si 10% dintre ei sa fi mintit, datele statistice raman ingrijoratoare. Era de datoria mea sa-i avertizez pe directori de acest pericol-. In judetul nostru nu exista aparatura speciala pentru depistarea toxicomanilor. Nu se cunosc inca persoane dependente, dar se presupune ca, macar o data, din curiozitate sau doar din snobism, multi dintre elevi au folosit droguri. Exista semnale ca in unele baruri si Internet Cafe-uri din Valcea se consuma droguri.
In conditiile in care legislatia noastra prevede aceleasi pedepse si pentru consumatori, si pentru distribuitori, cine o sa spuna ca este consumator si mai ales de unde isi procura -marfa-?
Luminita Muicaru, Ramona Ciorobea