Home Actualitate 30 milioane de euro – informatizarea cazierului

30 milioane de euro – informatizarea cazierului

DISTRIBUIŢI

Inspectoratul General al Politiei si Ministerul Afacerilor Externe au lucrat la foc continuu pentru a rezolva cererile de cazier judiciar ale romanilor care doresc sa obtina rezidenta in Spania. Cifrele sunt impresionante. Autoritatile de la Madrid estimeaza faptul ca exista 300.000 de romani, iar pana in momentul de fata aproape jumatate dintre acestia au facut cerere de cazier, fapt care a provocat o suprasolicitare a Directiei Cazier Judiciar, Statistica si Evidenta Operativa.


Politistii elibereaza cazierele dupa ce verfica in fisetele de fier vechi de 30 de ani. Pentru fiecare solicitare trebuie sa traga sertarele din metal si sa caute prin hartiile ingalbenite de vreme. Pentru a reusi sa faca fata solicitarilor venite din Spania au fost nevoie chiar de derogari de la lege. -Am lucrat toate cazierele la Bucuresti, solicitand informatiile necesare telefonic structurilor teritoriale, pentru a castiga timp, iar Sectia Consulara din MAE a semnat un protocol pentru a apostola conform legii actele la Prefectura Bucuresti, si nu la prefecturile unde isi au domiciliul solicitantii-, a declarat chestorul Dorin Mihaiasa, seful DCJSEO.

El a spus ca din Spania a primit pana acum peste 150.000 de cereri. Acestea au fost adresate direct de solicitant, de o terta persoana prin procura sau de Sectia Consulara din MAE. Cele mai multe cereri, peste 83.000 au fost facute in luna februarie. In fiecare zi, DCJSEO proceseaza aproape 1.000 de cereri.

Licitatie internationala pentru informatizare

Pentru a rezolva aceste probleme, oficialii IGPR se pregatesc sa organizeze o licitatie internationala, in urma careia sa gaseasca o firma care sa informatizeze Directia Cazier Judiciar, Statistica si Evidenta Operativa. Aceasta afacere a fost estimata undeva la 30 milioane de euro. -Noi cerem o garantie guvernamentala pentru acesti bani, firma care va obtine contractul urmand sa obtina un imprumut, iar statul sa ramburseze banii intr-o perioada de trei pana la cinci ani-, a declarat Mihaiasa.

Seful DCJSEO a spus ca la actualele tarife, 8.000 de lei taxa de timbru si 50.000 de lei taxa de urgenta, banii necesari informatizarii se obtin in cinci ani de zile, in conditiile in care se proceseaza peste doua milioane de caziere pe an.

Cu toate acestea, dupa informatizare, tariful pentru eliberarea unui cazier ar putea sa fie scumpit la cinci euro. Tot atunci, actul urmeaza sa fie valabil trei sau sase luni, fata de 30 de zile in momentul de fata.

Retea de 5.000 de computere

Investitia pe care mai-marii IGPR doresc sa o faca urmeaza sa aduca in curtea politiei 5.000 de calculatoare noi. -Vreau sa leg in retea toate posturile de politie, pentru a avea acces la aceste date-, a spus chestorul Mihaiasa. El a mentionat faptul ca firma care va castiga licitatia urmeaza sa realizeze si software-ul necesar pentru retea. Desi garantia guvernamentala nu a fost inca aprobata, iar MAI nu a publicat anuntul de participare in -Monitorul Oficial-, seful DCJSEO spune ca unele firme ca Microsoft sau Fujitsu Siemens s-au interesat deja de aceasta afacere.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.