Situatia dezastruoasa cu care se confrunta Politia a inceput, se pare, sa influenteze si modul de actiune a infractorilor, care au inceput sa foloseasca mijloace din ce in ce mai perfectionate de actiune. La lipsa dotarilor se adauga si o legislatie invechita, care ii impiedica pe politisti sa foloseasca armele de foc. Asa se face ca numarul ultrajelor comise impotriva unor politisti aflati in misiune este din ce in ce mai mare. Doar in primele noua luni ale anului au fost ultragiate 333 cadre de Politie, cea mai mare parte a acestor provenind din randul efectivelor de ordine publica. In urma acestor atacuri, 37 de politisti au suferit vatamari corporale care au necesitat peste 150 de zile de spitalizare.
De la injurii la arme de foc
Comparativ cu anul trecut, mijloacele folosite de agresori au evoluat de la adresarea de insulte, amenintari si jigniri la loviri sau chiar la atacuri in care sunt folosite arme albe sau chiar arme de foc.
Faptul ca situatia a fost aproape scapata de sub control este recunoscut chiar de catre sefii Politiei. Astfel, in raportul referitor la situatia ultrajelor pe primele noua luni ale anului, intocmit de catre seful Directiei Ordine Publica din cadrul IGP, colonelul Ion Sultanescu, se arata: -Ultragierea politistilor s-a produs pe fondul contextului general al nesupunerii fata de lege, al negarii autoritatii organelor de stat-. Totodata, Politia admite ca -si in producerea acestui gen de infractiuni trebuie subliniata sporirea gradului de organizare a infractorilor si agresivitatea excesiva manifestata in timpul comiterii faptelor-.
Politistii se tem sa faca uz de arma
Teama politistilor are baze reale, Parchetul Militar demarand cercetari in toate cazurile in care Politia a facut uz de arma. Cum cercetarea presupune zeci de drumuri la Parchet, declaratii peste declaratii si chiar suspendarea din functie pana la solutionare, cei mai multi politisti prefera sa incaseze doua palme sau sa-i lase in pace pe infractori. Asa se face ca, in primele noua luni ale anului, au fost inregistrate doar 206 cazuri de folosire a armamentului din dotare.
In urma folosirii armelor de foc au rezultat opt raniti si trei morti, ceea ce reprezinta mai putin de un sfert din numarul politistilor care au ajuns in spital, batuti de hoti.
Cele mai multe incidente s-au inregistrat in judetele Dolj, Ilfov, Bacau, Iasi, Prahova si Timis. Pentru a rani opt infractori, politistii au tras 151 de cartuse, in toate cele noua luni ale anului fiind folosite doar 599 de cartuse, din care 444 au fost focuri de avertisment executate in plan vertical.