Home Actualitate 35 de pașapoarte și cărți de identitate false depistate la controlul de...

35 de pașapoarte și cărți de identitate false depistate la controlul de frontiera

DISTRIBUIŢI

Pe timpul desfășurării activității specifice, poliţiştii de frontieră depistează, zilnic, diverse persoane, cetăţeni români sau străini, participanţi la traficul transfrontalier care, fie se legitimează cu documente de călătorie false sau falsificate, fie prezintă documente autentice care aparțin altor persoane, în speranţa că asemănarea cu titularul cărţii de identitate le va permite continuarea călătoriei ilegale.

Astfel, în prima lună a anului 2020, poliţiştii de frontieră au depistat, în punctele de trecere, 35 de documente de călătorie false, dintre care:
– 27 cărţi de identitate false ori falsificate;
– 8 paşapoarte false ori falsificate pe care, diferite persoane intenţionau să le folosească pentru a trece ilegal frontiera de stat.

Punctele de trecere a frontierei în care au fost descoperite cele mai multe persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera folosind documente de călătorie false sunt P.T.F. Giurgiu (13) și P.T.F. Nădlac II (11).

Din cazuistică s-a constatat că, cele mai multe cărți de identitate/paşapoarte false sau falsificate erau documente bulgăreşti, românești, dar și italiene, portugheze, lituaniene, spaniole, franceze care au fost folosite cu scopul de a ajunge în țări din vestul Europei.

În funcţie de cetăţenia persoanei care s-a legitimat cu un document fals, s-a constatat că cei mai mulți sunt cetățeni din state terțe, care au nevoie de viză pentru a călători în state ale Uniunii Europene.

În ceea ce priveşte metodele de falsificare a documentelor de călătorie, pe primul loc se află contrafacerea în totalitate a acestora (25), fiind urmată de falsificarea parțială și substituirea de persoană.

Descoperirea falsurilor

În scopul prevenirii şi combaterii fraudei documentare, Poliţia de Frontieră Română foloseşte aparatură şi dispozitive performante, capabile să ajute la descoperirea falsurilor, un exemplu în acest sens constituindu-l comparatoarele video-spectrale care analizează datele din documente în mai multe moduri – lumină albă, ultravioletă, infraroşu şi filtre de culoare. Totodată, poliţiştii de frontieră folosesc cu succes baza de date implementată la nivel intern, care conţine specimene de documente de călătorie, precum şi iFADO – bază de date constituită la nivel european, realizând astfel o verificare operativa a documentelor.

Mod de acţiune şi motive

Ca mod de acțiune se constată că cetățenii străini intră legal în România, în baza paşapoartelor personale valabile şi a unor vize eliberate pentru diverse motive – turism, studii sau muncă – sau sunt în evidență pe teritoriul țării noastre și se prezintă la ieşirea din ţară cu cărţi de identitate/pașapoarte false sau falsificate, pentru care plătesc sume considerabile de bani, pentru a ajunge în ţări din Spaţiul Schengen.

De asemenea, prin punctele de trecere din aeroporturile internaţionale, cetățeni din state terţe au încercat să se folosească, în zona de tranzit, de metoda dublu check-in (îşi cumpără două bilete de avion, unul cu destinaţia către o ţară terţă unde nu au nevoie de viză pentru a intra, iar celălalt bilet către o destinaţie din interiorul U.E.). Astfel, după ce ajung în zona de tranzit de pe aeroport, unde se legitimează cu paşaportul valabil pentru cursa unde nu au nevoie de viza, încearcă să schimbe direcţia de îmbarcare către o cursă din U.E., unde folosesc documente de călătorie false sau falsificate, cu datele unor cetăţeni europeni.

În momentul depistării persoanelor care recurg la astfel de metode, poliţiştii de frontieră întrerup călătoria acestora, luând totodată măsura întocmirii actelor premergătoare pentru săvârşirea infracţiunilor comise (fals, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale sau complicitate la săvârşirea acestei infracţiuni, tentativă de ieşire / intrare ilegală, etc.).

Cazuri semnificative

Patru cetățeni din Uzbekistan, cu documente de călătorie lituaniene false, depistați la P.T.F. Giurgiu

În data de 10.01.2020, în jurul orei 01.45, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-au prezentat, pe sensul de intrare în România, călătorind ca pasageri într-un autocar aparținând unei firme de transport internațional care efectua curse regulate pe ruta Sofia – București, patru persoane. Acestea au prezentat la controlul de frontieră cărţi de identitate care purtau însemnele autorităților lituaniene.

În urma verificării documentelor, echipa comună de control, formată din polițiști de frontieră români și bulgari, a constatat că documentele prezentate la control nu îndeplinesc condiţiile de formă şi de fond ale unora autentice, acestea fiind false.

În continuarea cercetărilor, polițiștii de frontieră au stabilit că persoanele respective sunt cetățeni din Uzbekistan, cu vârste cuprinse între 24 și 53 de ani. Cei în cauză au declarat că au procurat documentele din Lituania, de la un cetățean a cărui identitate nu o cunosc, plătind 300 de euro fiecare și au recurs la această metodă deoarece intenţionau să ajungă în Germania.

Polițiștii de frontieră au procedat la întreruperea călătoriei persoanelor în cauză, iar conform protocolului româno-bulgar privind controlul comun la trecerea frontierei, acestea au fost preluate de către autoritățile bulgare în vederea continuării cercetărilor și dispunerii măsurilor legale ce se impun, iar firma de transport a fost sancționată contravențional, în conformitate cu OUG 194/2002 cu modificările și completările ulterioare, pentru „aducerea în România de către companiile de transport a străinilor cu documente sau vize false ori falsificate”.

Patru cetăţeni turci cu documente bulgăreşti false, depistaţi la PTF Nădlac II

În data de 12.01.2020, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II – Csanadpalota, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, cetăţeanul german N.C., în vârstă de 54 de ani, la volanul autoturismului, marca Mercedes, înmatriculat în Germania. Împreună cu acesta mai călătoreau patru persoane care s-au legitimat cu documente de identitate ce aveau însemnele autorităţilor din Bulgaria.

Cu ocazia verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că documentele prezentate de cei patru pasageri ai autoturismului nu îndeplinesc condiţiile de formă şi fond ale unora autentice, acestea fiind false.

Poliţiştii de frontieră au stabilit că grupul este format din cetăţeni turci, două femei, în vârstă de 19, respectiv 47 de ani, şi doi bărbaţi, în vârstă de 27, respectiv 45 de ani. Cu privire la cele constatate, persoanele în cauză au declarat că au obţinut documentele de identitate de la o persoană necunoscută, în schimbul sumei de 2.000 de euro pentru fiecare document în parte. Aceştia au menționat că doreau să ajungă în Germania.

În cauză, poliţiştii de frontieră au efectuat cercetări pentru dispunerea măsurile legale care se impun.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.