Finantistii nu au fost interesati sa cerceteze daca -apropitarii- au mentionat in declaratiile IVG sumele investite si provenienta banilor
Ca orice orasel de provinicie, amarat, Tandareiul are paradoxurile sale. Unul dintre acestea il reprezinta faptul ca la un buget anual de aproximativ 75 miliarde de lei, in urbea ialomiteana s-au construit recent impunatoare vile de lux a caror valoare depaseste… 130 miliarde de lei. Surprinzator este faptul ca aproximativ 80% din cele 40 de vile de lux nou-construite apartin locuitorilor de etnie rroma. Cum a fost posibil ca acestia sa dispuna de fondurile necesare ridicarii unor somputuoase palate? Raspunsul la aceasta intrebare ramane o enigma. Edili locali sustin ca nu-i intereseaza acest aspect, atata vreme cat rromii isi achita regulat darile catre bugetul local aferente viloaielor construite. Si, ca atare, in lipsa unei reactii pe plan local, nimeni nu i-a intrebat pe noii -apropitari- de provenienta sumelor investite si nici daca au declarat la fisc respectivele venituri pentru a fi impozitate.
Atestat documentar pentru prima oara la 18 iunie 1594, intr-un act emis de Mihai Viteazul, Tandareiul a devenit oras in anul 1968, dupa ce Legea 2/16.02.1968, emisa de Marea Adunare Nationala, a decis contopirea a trei sate saracute, Tandarei, Tandarei Gara si Strachina. Conform recensamantului oficial efectuat in anul 2002, Tandareiul numara 14.876 de suflete, peste 12% dintre locuitori fiind rromi. In prezent, Tandareiul mai are doar 12.270 de locuitori, insa numarul rromilor a crescut la peste 16% datorita -reintoarcerii- membrilor acestei etnii la vatra si a natalitatii ridicate.
O data cu revenirea rromilor, in Tandarei au inceput sa rasara brusc impunatoare vile de lux. -80% din aceste imobile apartin concetatenilor nostri de etnie rroma. Toate vilele lor au documentatii de urmanism, certificate, plata taxelor si impozitelor locale la zi-, sustine primarul urbei, Vasile Savu (PSD). De unde provin insa banii cu care s-au ridicat aceste vile? Nimeni nu stie, deoarece pana acum nici o autoritate nu a avut curiozitatea de a verifica daca rromii deveniti peste noapte -apropitari- de vile de lux au bifat sumele investite in imobile in declaratiile de impozit pe venitul global. -Au fost plecati… rude… sapte, opt, 10 ani in afara si au adus bani si i-au bagat. In doi ani s-au construit peste 40 de vile, in care rromii au investit peste 130 mld. lei. Atat valoreaza vilele lor-, sustine primarul Savu, care nu are competenta, dar nici curiozitatea de a vedea provenienta banilor rromilor, atata vreme cat acestia varsa anual la bugetul local impozite de circa 15-17 milioane de lei pentru fiecare dintre imobilele construite.
Din cele afirmate de primarul Savu, pe baza unui calcul elementar, reiese ca fiecare dintre cele 40 de vile ridicate de rromi ar valora, in medie, aproximativ 3,25 miliarde de lei. Adica echivalentul a peste 80.000 de euro. Asta fara a pune insa la socoteala valoarea investita de rromi in terenurile pe care si-au construit imobilele. Tragand linie si adunand, ne dam repede seama ca suma cheltuita de fiecare familie de rromi pentru ridicarea unei vile de lux este una considerabila chiar si pentru o persoana care munceste, daramite pentru una care, cel putin oficial, a avut ocupatia de… turist peste mari si tari.
Interesant este faptul ca daca in cazul unor IMM-uri sau al unor contribuabili persoane fizice autoritatile fiscale au reactionat rapid ori de cate ori acestea au avut suspiciuni vizavi de nedeclararea unor venituri, in cazul rromilor din Tandarei, finantistii autohtoni s-au facut ca ploua.