Home Actualitate 45.000 de tineri au aplicat la programul de burse studențești oferit de...

45.000 de tineri au aplicat la programul de burse studențești oferit de statul român

DISTRIBUIŢI

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), împreună cu Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), au lansat la finalul anului 2021 prima platformă digitală de aplicare la Programul Anual de Burse oferite de statul român cetățenilor din țări non-UE, prin intermediul MAE.

Apelul pentru burse a fost deschis în perioada 20 decembrie 2021 – 15 martie 2022, având ca scop atragerea studenților din străinătate în programe de studii la toate cele trei cicluri licență, master și doctorat în cadrul universităților acreditate din România. Candidații puteau alege să aplice pentru toate domeniile de studiu, exceptând domeniile: medicină, medicină dentară și farmacie. În scopul promovării limbii şi culturii române, beneficiarii burselor acordate de statul român pentru studiile de licență și master vor studia doar în limba română. Excepție vor face bursierii la doctorat, care puteau opta pentru studii în limba română sau într-o limbă străină stabilită de școala doctorală. Pentru candidații care nu cunosc limba română, se acordă un an pregătitor pentru studiul limbii române, anterior studiilor universitare propriu-zise, excepție făcând bursierii doctoranzi care au optat pentru forma de învățământ într-o limbă străină stabilită de școala doctorală.

Ulterior termenului limită pentru depunerea aplicațiilor au fost centralizate:

  • 89.000 de conturi create în platformă, dintre care aproape 45.000 de aplicații burse cu status ”finalizat”;
  • candidați din 145 de țări;
  • peste 219.000 utilizatori care au accesat platforma.

O analiză statistică inițială a aplicațiilor depuse, indică următoarea distribuție a opțiunilor cetățenilor din țările non-UE care au aplicat pentru o bursă oferită de statul român:

  • Top zece domenii de studiu: informatică, administrarea afacerilor, calculatoare și tehnologia informației, management, drept, relații internaționale și studii europene, biologie, economie, inginerie civilă și instalații și contabilitate.
  • Top zece țări de proveniență a candidaților cu status aplicații “finalizat”: Emiratul Islamic al Afganistanului, Republica Federală Nigeria, Republica Islamică Pakistan, Republica Indonezia, Republica Haiti, Republica Arabă Siriană, Republica Democratică Congo, Republica Populară Bangladesh, Republica Federală Democratică a Etiopiei și Republica Guineea.
     

”Utilitatea și necesitatea unei astfel de platforme digitale, care să vină în sprijinul cetățenilor din țările non-UE, își găsește, poate mai mult ca oricând, justificarea. Educația nu are granițe, creează punți între oameni și culturi, deschide noi perspective. Într-o eră a digitalizării, facilitarea accesului la resurse, ce contribuie la formarea noilor generații, este nu doar o opțiune ci o datorie.” este de părere Adrian Curaj, Director General UEFISCDI.

Potrivit metologiei, rezultatele procesului de selecție a burselor vor fi anunțate prin e-mail, la data de 15 iulie, fiecărui candidat care a aplicat pentru bursă. Bursele vor fi acordate pentru anul universitar 2022 – 2023.

Modulul pentru digitalizarea procesului de aplicare la bursele oferite de statul român este parte integrată a platformei StudyinRomania și poate fi accesat din Study in Romania sau direct la adresa: https://scholarships.studyinromania.gov.ro/.

Informații utile:

Platforma Study in Romania (SIR) promovează învăţământul superior românesc la nivel global, contribuind la atragerea studenţilor naţionali şi internaţionali în programe de studiu din oferta educaţională a universităţilor româneşti.

Principalele obiective ale Study in Romania constau în:

  • atragerea de studenți internaționali, promovând astfel internaționalizarea educației, cât și creșterea diversității;
  • creșterea vizibilității ofertei de studiu, dar și a condițiilor de trai și de lucru în România, prin transparentizare și promovarea facilităților oferite la nivel național;
  • creșterea participării tinerilor români din diverse medii la învățământ superior.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.