Tiberiu Urdareanu, fiul unui fost general MApN implicat in evenimentele din decembrie 1989, a ajuns sa monopolizeze afacerile derulate cu statul in domeniul tehnologiei. Numai anul trecut, doua societati la care statul este actionar unic au decontat companiei din Italia a acestui afacerist peste 45 milioane de euro. Metrorex a indredintat in 2004 firmei UTI Italy SRL patru contracte in valoare totala de 543,9 miliarde de lei. La randul sau, Aeroportul International Henry Coanda a directionat catre aceeasi companie peste 30 milioane de euro. Relatia dintre aceasta companie si cele doua firme de stat este mult mai veche, in decursul istoriei sale Grupul UTI fiind alimentat constat cu fonduri de la stat livrate in baza unor contracte guvernamentale.
Cea mai productiva companie patronata de Urdareanu pare a fi UTI Italy, care figureaza in contractele incheiate cu mai multe sedii: in Bucuresti, pe strada Vasile Lascar nr. 23, in comuna Tunari sau pe strada Bufalini nr. 23 din orasul Forli – Italia.
Tiberiu Urdareanu, fiul generalului MapN in rezerva cu acelasi nume, este patronul unui impresionant grup de companii care au monopolizat numeroase sectoare de activitate. Dintre acestea, grupul de firme UTI este de departe cel mai productiv, iar UTI Italy este compania care a supt cele mai mari sume de la diverse institutii ale statului. Faptul ca este vorba despre o companie italiana nu indica nici pe departe o asociere importanta a omului de afaceri dambovitean cu o firma sau o persoana din peninsula. Urdareanu detine 97% din actiunile acestei firme, celelalte trei procente simbolice fiind in proprietatea unui anume Andrea Vignoli.
Licitatie trucata de peste un milion de euro
In anul 2004, compania lui Urdareanu a castigat 60% din licitatiile organizate de Metrorex pentru executie de instalatii. -SC UTI Italy SRL a achzitionat documentatia la toate licitatiile organizate de Metrorex pentru acest tip de lucrari (sase licitatii) si a participat cu oferte la cinci dintre acestea, fiind declarata castigatoare la patru dintre ele-, se arata intr-un comunicat al companiei.
La licitatia in urma careia se urmarea achizitionarea unor echipamente radio, 12 firme au cumparat caietul de sarcini, dar au participat numai UTI Italy si Sorral International, ambele patronate de Urdareanu. Cea de-a doua companie a afaceristului a avut grija sa nu faca prea mare concurenta, asa ca a iesit castigatoare firma UTI Italy. Astfel, din conturile Metrorex au fost scoase aproape 1,4 milioane de euro, care s-au dus direct in Italia, in baza contractului semnat pe 4 august 2004.
2004, anul cooperarii Metrorex – UTI
Pe 14 noiembrie, firma lui Urdareanu a mai semnat un contract cu acelasi Metrorex. De data aceasta, valoarea afacerii era de 143,4 miliarde de lei. Licitatia fusese organizata pentru -Modernizarea instalatiilor radio pe Magistralele 1, 2, 3- si, la fel ca si data trecuta, UTI Italy a avut un singur competitor.
Zece zile mai tarziu, un nou contract in valoare de 107,9 miliarde de lei era semnat intre aceleasi parti. De aceasta data, pe aceleasi magistrale pe care inlocuisera aparatura radio, mai-marii Metrorex doreau sa puna instalatii contra incendiilor si au considerat ca tot aceeasi firma trebuie sa se ocupe si de acest aspect.
Anul s-a incheiat cu un contract semnat pe data de 15 decembrie. La acea data s-a stabilit ca UTI Italy sa primeasca lucrari in valoare de 239,7 miliarde de lei. Acestea erau aferente lucrarii de modernizarea circuitului TV din metroul bucurestean.
Urdareanu, abonat si la fondurile Aeroportului Henry Coanda
Din 1997, Urdareanu a primit in fiecare an bani de la societati de stat care activau in domeniul aeronauticii. Romatsa, Aeroportul Iasi, dar mai ales Aeroportul International Henry Coanda Bucuresti – Otopeni au cotizat la UTI. Cu toate acestea, in 2004, contractul este de-a dreptul fabulos.
Pe 3 noiembrie 2004, Compania Nationala AIHC a semnat un contract de 30 de milioane de euro (fara TVA) cu un consortiu format din UTI Italy si Gemo Impianti. Contractul a fost atribuit in urma unui proces de licitatie restranse, iar mai-marii firmei de stat nu au dorit sa ne spuna nici numarul si nici numele firmelor care au mai participat. Banii sunt cheltuiti pentru -servicii de exploatare, intretinere, gestionare-administrare energii-utilitati si management tehnic al sistemelor, echipamentelor si instalatiilor mecano-energice-.