Prezentă la ședința de bilanț a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela DAN, a apreciat modul în care Poliția de Frontieră a gestionat, în anul 2016, fenomenul migraționist, remarcând că, deși presiunea a crescut la frontierele României, țara noastră a acționat într-un mod profesionist, asigurând securitatea la granițele Uniunii Europene, fără a afecta dreptul la liberă circulație al cetățenilor europeni.
‘Am parcurs cu multă atenție materialul de evaluare a activității de anul trecut și, mai departe de datele sintetice, cifrele impresionante, realizările și rezultatele semnificative pe care le-ați înregistrat, rezultă o primă concluzie foarte importantă: siguranța frontierelor României este pe mâini bune!’, a declarat ministrul afacerilor interne.
În context, ministrul afacerilor interne a subliniat contribuția semnificativă a Poliției de Frontieră la securitatea comună a spațiului european, prin participarea la misiunile FRONTEX sau BESA: Creșterea implicării României în mecanismele europene înseamnă, înainte de toate, profesionalism, seriozitate și recunoașterea eficienței polițiștilor de frontieră români. Ca român, ca ministru de interne, sunt mândră de dumneavoastră și de colegii dumneavoastră care se află în aceste misiuni și pe care îi salut și le transmit respectul meu.
Ministrul afacerilor interne i-a asigurat pe polițiștii de frontieră de sprijin în realizarea obiectivelor instituționale, subliniind: Sunteți adevărați ambasadori ai României iar cartea dumneavoastră de vizită este profesionalismul. Doresc să mențineți, și prin misiunile viitoare, aprecierea de care vă bucurați!
La ședința de evaluare au participat reprezentanți ai structurilor centrale și teritoriale ale Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, precum și secretarul de stat al MAI, comisar-șef de poliție Viorel Ștefu, adjunctul Procurorului General, Bogdan Licu, și procurorul șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție, Marius Iacob.
În anul 2016, 56.400.000 de persoane (46.970.000 cetățeni U.E. și 9.430.000 cetățeni non-U.E.), mai mult cu 22,3% față de anul trecut, și 16.200.000 mijloace de transport au tranzitat punctele de frontieră.
Poliția de Frontieră Română a efectuat verificări sistematice asupra cetățenilor din state membre UE și non-UE, în scopul prevenirii tranzitării frontierei de către persoane care pot derula activități ce reprezintă o amenințare reală la adresa securității interne și externe. În urma controalelor desfășurate nu s-a permis intrarea în țară a 164 cetățeni străini.
Totodată, la controlul de frontieră au fost depistate și predate autorităților competente 2.959 persoane, cetățeni români și străini, date în urmărire generală.
Pe linia migrației ilegale, polițiștii de frontieră au depistat 1.624 cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera. Au fost depistate 351 grupuri de migranți si au fost identificați 140 traficanți/facilitatori.
Polițiștii de frontieră au constatat 19.083 fapte ilegale, dintre care 8.084 infracțiuni și 10.999 contravenții. Cele mai multe infracțiuni au fost tentativă sau trecerea ilegală a frontierei și falsul sau uzul de fals (2.669 fapte), urmate de infracțiunile de natură economico-financiară.