În ultima lună, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a desfășurat o amplă acțiune de verificare a unităților de învățământ preșcolar cu privire la îndeplinirea condițiilor legale de funcționare, activitate ce a vizat 637 de grădinițe, asociații și fundații.
Această acțiune reprezintă o extindere a activităților desfășurate în cadrul planului de prevenire și combatere a faptelor de natură penală în interiorul și în zona adiacentă unităților de învățământ, plan extins la nivelul municipiului București și asupra unităților private cu program educațional dedicat ciclului preșcolar.
Pe parcursul verificărilor, la cele peste 600 de unități vizate s-a urmărit atât aspectul legalității modului de funcționare, dar și condițiile concrete, în care aceste grădinițe, asociații și fundații își desfășoară activitatea, siguranța copiilor fiind un obiectiv prioritar.
De asemenea, toate verificările efectuate în intervalul aprilie — mai a.c., au avut drept obiectiv și prevenirea apariției unor incidente, așa cum a fost cel înregistrat în luna martie a.c., la o grădiniță de pe raza sectorului 5.
În urma controalelor efectuate au fost constatate nereguli la un număr de 67 de unități de învățământ preșcolar, din mediul privat, nereguli care au condus la întocmirea a 67 de dosare penale (autosesizare) pentru ‘exercitarea fără drept a unei profesii sau activități pentru care legea cere autorizație ori exercitarea acestora în alte condiții decât cele legale’, faptă prevăzută și pedepsită de art. 348 din Codul penal.
Cele 67 de unități cu profil educațional nu dețin autorizări de funcționare emise de Ministerul Educației Naționale și Cercetării științifice.
În aceste cauze, cercetările sunt continuate de către unitățile de poliție pe raza cărora sunt situate grădinițele, sub coordonarea parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector.
Informațiile obținute pe parcursul controalelor au fost diseminate către factorii cu atribuții în domeniul autorizării / verificării unităților școlare.
Acțiunea se circumscrie activităților Poliției Române de asigurare a unui climat de ordine, liniște și siguranță a cetățenilor.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.