Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea a 95 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Canada prin deschiderea, la 16 august 1919, a Consulatului General al României la Montréal.
Canada reprezintă un aliat important al României în cadrul NATO, un partener de cooperare apropiat în cadrul organizaţiilor internaţionale şi, în perspectivă, în contextul consolidării relaţiei Canada-UE prin încheierea viitorului Acord de Parteneriat Strategic între UE şi Canada (SPA) şi a viitorului Acord Economic şi Comercial Cuprinzător(CETA). Canada a susţinut activ România în cadrul procesului de integrare euro-atlantică, fiind primul stat aliat care a ratificat Protocoalele de aderare ale statelor candidate invitate la Summit-ul NATO de la Praga.
Relaţiile cu Canada s-au dezvoltat continuu, fiind stimulate de comuniunea de valori, apartenenţa la comunitatea trans-atlantică şi ataşamentul comun faţă de familiaFrancofoniei, de proiecte de cooperare în plan politico-militar şi economic şi de contacte bilaterale multiple.
În decursul acestui an, un moment semnificativ al dialogului politic la nivel înalt l-a reprezentat vizita la Bucureşti a ministrului afacerilor externe canadian, John Baird, la 30 martie a.c., la invitaţia părţii române, care a conferit un nou impuls cooperării bilaterale. Dialogul politic cuprinzător derulat cu acest prilej la nivelul şefilor celor două diplomaţii a reflectat convergenţa abordărilor asupra unor dosare de actualitate ale agendei internaţionale şi angajamentul comun în confruntarea noilor provocări de securitate pe continentul european. Totodată, dialogul substanţial a evidenţiat potenţialul deosebit de dezvoltare al relaţiilor bilaterale, în plan economic şi al facilitării schimburilor interumane, în contextul consolidării relaţiilor Canadei cu UE. Eliminarea, într-un orizont de timp cât mai apropiat, a obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în Canada, obiectiv comun împărtăşit de cele două state, va contribui la amplificarea şi diversificarea schimburilor comerciale bilaterale şi fructificarea întregului potenţial de cooperare transatlantic.
Unul dintre reperele de referinţă ale colaborării bilaterale pe anul în curs îl reprezintă prezenţa la Câmpia Turzii, pe fondul evoluţiilor de securitate preocupante din vecinătatea estică a României, a unui număr de şase aeronave de tip CF 188 Hornet ale Forţelor Regale Aeriene ale Canadei, împreună cu personalul aferent, în contextul măsurilor NATO de consolidare a prezenţei militare aliate în Europa de Est. Exerciţiile de pregătire şi misiunile de antrenament comune realizate cu acest prilej au contribuit la dezvoltarea interoperabilităţii dintre forţele militare şi la aprofundarea cooperării dintre cele două state.
Totodată, o veritabilă punte între cele două state, comunitatea de români din Canada, estimată la aproximativ 200.000 de membri, care include şi un important nucleu format din doctoranzi, profesori şi cercetători români, are un rol semnificativ în consolidarea legăturilor bilaterale pe multiple planuri.